Tajomstvo úspešnej franšízovej značky

Investícia do známosti / / Franšízanti platia za značku. Tie úspešné sú si toho vedomé, preto nedopustia, aby ich meno „pokazili“ zbytočné chyby. Myslia na to a pri výbere nových franšízových partnerov.
Pondelok
28.12.2020
Jedným z hlavných dôvodov, prečo podnikatelia uvažujú o pripojení sa k franšízovej sieti, je známa značka. Na čom však stojí dobrá značka?
 

Rozširovať svoje zastúpenie a podnikanie pomocou franšízingu je pre veľa firiem stále lákavejšie, a to aj na Slovensku. Väčšina ich majiteľov má prepracované know-how a sú pripravení podeliť sa o ňho s ďalšími podnikateľmi. To všetko s vidinou dynamickej expanzie. Otázkou však je, či v dnešnej dobe stačí mať overené know-how, či je potrebné mať aj niečo naviac.

Odpoveď je jasná – značka. Je to práve značka, v očiach budúcich franšízantov posiluje na význame. Obzvlášť dnes, keď sa veľká časť nášho života presúva do online priestoru a na sociálne siete. Stále viac sa tak značka stáva ústredným prvkom franšízových sietí. Významnú úlohu zohráva nielen v raste obratu, ale tiež pri expanzii. Dokonca porovnateľnú s tou, ktorá doteraz patrila kvalite know-how a prepracovanosti franšízového systému.

Aké sú franšízové koncepty, ktorým práve ich značka pomáha získavať franšízantov?

1. Franšízant – stopercentná súčasť siete

Byť dôveryhodnou značkou je alfou a omegou dosiahnutia úspechu, bez ohľadu na to, či sa rozvíjate prostredníctvom franšízingu alebo nie. Cieľom majiteľa značky, najmä v momente, keď chce, aby sa stala lovebrandom, je jasné nastavenie jej fungovania. Snaží sa o dosiahnutie dokonalosti v každom ohľade a  chce, aby zákazník dostal ten najlepší produkt, ktorý je spojený s najlepšou možnou službou. Motivácia majiteľa, ktorý je zároveň poskytovateľom franšízových licencií, je jasná. Pre franšízantov však môže byť náročné dodržiavať všetky štandardy nastavené franšízorom. Aby to bolo možné, musia byť franšízoví partneri neustále školení a vzdelávaní, nemôžu byť po prvom zaškolení ponechaní „svojmu osudu“, musia vedieť, že sú súčasťou tímu, ktorý kráča za splnením cieľov, ktoré sú všetkým jasné.

2. Majú svoju identitu

Dôležitým znakom väčšiny zavedených a úspešných franšízových značiek je jednotnosť ich vzhľadu. Vytváranie a priebežné rozvíjanie vizuálnej identity, je pre veľa značiek obrovskou výzvou. Farby, logá a ďalšie grafické prvky musia totiž nie iba zaujať, ale vyhovovať aj podmienkam pobočiek a tiež „kráčať s dobou“.  Často môžeme byť svedkami toho, že notoricky známe značky pristúpia k „omladeniu“ dizajnu – napríklad zlaté oblúky typické pre McDonald´s dnes vyzerajú inak ako na začiatku 90. rokov a červenú farbu vystriedala tmavo zelená. Všetko je však robené s citom, aby vždy bolo na prvý pohľad jasné, že za dverami pobočky zákazníci nájdu vždy to, na čo sú zvyknutí.

3. Domýšľajú marketing

V každom podnikaní existujú riziká, výnimkou nie je ani franšízové. Koncepty sa môžu veľmi jednoducho dostať do situácie, kedy snaha o budovanie známej značky zatieni ich rozvoj. Môže sa stát, že ich majitelia investujú veľa času a financií do marketingu, realizujú celoštátne kampane, ktorými sa snažia osloviť cieľové publikum prostredníctvom najrôznejších médií a často bez dôkladného rozmyslenia – napríklad keď reštaurácie zameraené na teenagarov inzerujú v miestnych novinách, ktoré čítajú prevažne starší ľudia alebo keď sú bezhlavo zasielané emaily bez personalizovaného zacielenia. Náklady na ne bývajú pomerne vysoké a ak neprinášajú výsledok, sú úplne zbytočné. Franšízor samozrejme nemôže všetky marketingové aktivity hradiť z vlastnej kapsy, určite nie navždy. Váhu marketingového poplatku pocítia aj franšízanti, čo môže dlhodobo ohroziť udržateľnosť siete. Aby sme tomu zabránili, je nevyhnutné premýšľať o ukazovateľoch, pokračovať v marketingových aktivitách, ktoré prinášajú merateľné výsledky. Ak kampaň generuje zisk, nechajte ju bežať, ak je nerentabilná, ukončite ju a hľadajte iný efektívny spôsob. Práve tak je možné dosiahnuť udržateľný rozvoj, ktorý je cieľom každej firmy a franšízy. Úspešné značky investujú tak, aby sa im ich investícia vrátila, a to tiež pri odovdzávaní  know-how svojim franšízantom.


Cielená propagácia / Investovať do marketingu je pre budovanie značky kľučové. Mali by však byť dôkladne premyslené, aby nedochádzalo ku zbytočnému plytvaniu. Hľadáte franšízantov? Oslovte ich prostredníctvom médií, ktoré sledujú. Chcete nových zákazníkov? Dajte im o sebe vedieť na miestach, kde to nájdu.