Ako si vybrať tú najlepšiu franšízu?

Premyslená voľba / Pri hľadaní nápadu na vlastné podnikanie je potrebné zvážiť nie iba ponuku franšíz na trhu, ale tiež vaše schopnosti a predpoklady. Mali by ste si odpovedať na otázky týkajúce sa toho, čo viete, v akom odbore sa cítite silní a ako by ste sa chceli realizovať. Máte v tom všetkom jasno? Tak hor sa do porovnávania franšízových príležitostí.
Nedeľa
07.02.2021
Podľa štatistík spoločnosti PROFIT system na tuzemskom trhu pôsobí zhruba 150 franšízových konceptov. Prezradíme vám, ako si múdro vybrať ten pravý.
 

Pre správny výber je nevyhnutné, aby ste si ako záujemcovia o franšízové licencie položili sériu dôležitých otázok. Odpovede na ne vám rozhodnutie, ktorou cestou sa vybrať, zjednodušia.

Čo chcete robiť?

Franšízanti sa spravidla rekrutujú z dvoch skupín. V prvej z nich sú malí podnikatelia, ktorí už podnikajú a hľadajú silu a podporu zavedenej siete. Druhou skupinou sú zamestnanci, ktorí vybudovali kapitál a rozhodli sa rozbehnúť vlastné podnikanie. Pri hľadaní vhodného nápadu na vlastné podnikanie – hlavne v druhom prípade - stojí za zváženie vašich schopnosti a úvaha o vašich osobných predpokladoch. Viete, v čom sa cítite silní, aké sú vaše silné stránky?

Dobrou správou pre začínajúcich podnikateľov je, že často nie sú nutné skúsenosti v odbore, v ktorom sa chystáte budovať vlastné podnikanie. Veľa poskytovateľov licencií to totiž nevyžaduje. Ak ale napríklad dlhodobo pracujete v spoločnosti dodávajúcej produkty pre gastronomické prevádzky alebo pracujete ako obchodný zástupca, môže byť užitočné tieto konkrétne skúsenosti využiť pri rozhodovaní, akú činnosť chcete zahájiť. A ak ste „vždy“ snívali o nejakom odvetví, zvážte, či je dopyt po tomto druhu tovaru alebo služieb dostatočne vysoký. Pozrite sa hlavne na to, ako veľká konkurencia je na trhu.

Koľko stojí franšíza?

Druhým dôležitým faktorom, ktorým sa pri výbere franšízy budete iste riadiť, sú financie. Potrebujete vedieť, koľko hotovosti máte na účte a koľko si môžete požičať od banky. Tiež na základe toho hodnoťte franšízové ponuky. „Je však potrebné si uvedomiť, že samotné investičné výdaje, teda tie nutné na prípravu a otvorenie pobočky vrátane jej zásobenia, nie sú všetko. Je nutné počítať aj s určitou finančnou rezervou, aspoň na prvých pár mesiacov prevádzky. Žiadne podnikanie neprinesie zisk hneď od samotného začiatku,“ zdôrazňuje Marek Halfar, konzultant z PROFIT system franchise services.

Pravdou totiž je, že aj predtým, ako vaše podnikanie začne zarábať peniaze, musíte hradiť fixné náklady – platiť nájom, energie, zamestnancov, nakupovať tovary a pod. Práve na to potrebujete určitú finančnú bezpečnostnú rezervu. Jej neexistencia, či nedostatočná výška, je bohužiaľ často príčinou neúspechu v podnikaní. Výška rezervy, ktorú by mal podnikateľ pri rozbehnutí mať, je závislá na odbore, v ktorom pôsobí. Určitou pomôckou môže byť finančná analýza týkajúca sa investičných nákladov a ziskovosti franšízovej pobočky, ktorú vám poskytne franšízor, ale treba si uvedomiť, že ide iba o prognózu. Najlepšie je zostaviť si vlastný finančný plán a pristupovať k jeho tvorbe chladnokrvne.

Dôležitá je samozrejme odpoveď na otázku „koľko zarobíte“, aby ste boli schopní uspokojiť svoje nároky na mesačný príjem. V tomto ohľade je dôležité, či bude franšíza vaším primárnym alebo „iba“ doplnkovým zdrojom príjmov.

Kde nájsť ponuky franchisorov?

Na Slovensku nie je veľa príležitostí, ako pohodlne nájsť ucelenú ponuku franšízových konceptov. Preto je dobré sledovať špecializovaný portál Franchising.sk, ktorý aktuálne informuje o situácii na tuzemskom franšízovom trhu a zároveň spravuje najväčšiu ponuku franšízových značiek v Katalógu franšíz. Môžete tiež využiť možnosť nechať si zasielať pravidelný 14denný newsletter s novinkami a aktualitami. Ďalšou možnosťou je sledovať internetové stránky jednotlivých franšíz a hľadať informácie o podmienkach spolupráce.

Keď sa rozhodnete ísť cestou franšízového podnikania, stojí za to vybrať niekoľko franšízorov, ktorých vás najviac zaujali. Porovnajte ich ponuky z hľadiska cien a tiež z hľadiska podpory poskytovanej franšízorom. Pozrite sa na skúsenosti z trhu, ktoré má poskytovateľ licencie, koľko vlastných pobočiek prevádzkuje a ako veľkú franšízovú sieť už vybudoval. Porozprávajte sa s franšízorom osobne, stretnite sa s ním. „Kľúčovou informáciou by pre vás malo byť, či je úspech vami vybraného konceptu opakovateľný. Podnik, ktorý je úspešný v Prahe alebo Brne nemusí uspieť v menšom meste, aj na to je treba dať pozor,“ upozorňuje Marek Halfar.

Ako skontrolovať dôveryhodnosť poskytovateľa franšízy?

Spôsobom, ako overiť dôveryhodnosť informácií získaných od poskytovateľa licencie, je kontaktovať jeho franšízantov. Stojí za to hľadať franšízové pobočky a navštíviť ich, skontrolovať ako fungujú, opýtať sa majiteľov, aká je spolupráca s centrálou spoločnosti, či majú nejaké výhrady k podpore, ktorú dostávajú pri svojom podnikaní.

Ste vhodný ako franšízanti?

Pri hľadaní franšízového konceptu nezabudnite na jednu dôležitú vec. Nie je to iba franšízor, koho preverujete. Pri výbere hodnotíte aj samých seba. Franšízori hľadajú takých kandidátov, ktorým bude  na ich novom podnikaní záležať, budú mu oddaní. Výhodou pri výbere správnej značky bude dobrá znalosť trhu, na ktorom sa rozhodol pôsobiť, konkurencia v danom odvetví a tiež konkrétne plány napríklad ohľadom umiestenia pobočky. Rozhliadnite sa po vhodných priestoroch. Samozrejme, poskytovateľ licencie ich následne preverí, či vyhovujú požiadavkám siete, ale ocení vašu aktivitu.

Čo skontrolovať vo franšízovej ​zmluve?

Keď sa dostanete do bodu, keď sú obe strany odhodlané spolupracovať, zostáva preveriť to najdôležitejšie – franšízovú zmluvu. Predtým ako ju podpíšete, nestačí si ju iba prečítať, ale mali by ste ju dôkladne analyzovať. Preto by ste mali požiadať franšízora ​​o návrh zmluvy a čas, aby ste si ju prečítali a poradili sa s právnikom alebo poradcom.

„Franšízanti musia v prvom rade zo zmluvy vyčítať, aké náklady im vzniknú v súvislosti so vstupom do franšízového konceptu. Musia sa dozvedieť nie iba to, aké počiatočné poplatky a investície na nich čakajú, koľko tvorí marketingový poplatok, ale tiež to, kto hradí náklady spojené s prípravou priestorov, dodávky tovarov/ služieb či školenia,“ dodáva Marek Halfar.

Ďalším dôležitým prvkom je otázka ukončenia zmluvy. Môže franšízant vypovedať zmluvu pred uplynutím doby, na ktorú je uzatvorená? Akú formu by výpoveď mala mať? Je predčasné vypovedanie zmluvy zviazané so zmluvnou pokutou? Ako nadobúdatelia  franšízovej licencie by ste mali na všetky tieto otázky poznať odpovede. Musíte vedieť za akých podmienok môžete opustiť sieť, a zvážiť, či sú pre vás záväzky uložené zmluvou prijateľné.

Franšízor vás pred poskytnutím návrhu zmluvy pravdepodobne požiada o podpis dohody o mlčanlivosti, čo je  bežné. Ak by vás však nútil do podpisu zmluvy bez predchádzajúceho preskúmania jej obsahu, malo by sa vám v hlave rozblikať červené svetielko. „Pri analýze zmluvy je najlepšie využiť služby právnikov či profesionálnych poradcov,“ radí Halfar. Skúsení advokát či konzultant totiž nielen posúdi, či je zmluva v súlade s platnými právnymi predpismi, ale môže odhaliť aj ustanovenia, ktoré by mohli v budúcnosti znamenať komplikáciu v spolupráci s franšízorom, prípadne navrhne zmeny, ktoré by bolo dobré do dokumentov zapracovať.

Školenia franšízantov

Poskytovateľ franšízy školí svoje frašízy v rozsahu nevyhnutnom na prevádzkovanie podnikania. Rozsah týchto školenia sa líši. Časť rozdielov je spôsobená zložitosťou podnikania, napr. školenie pre riadenie malej gastroprevádzky bude kratšie ako v prípade veľkej reštaurácie. Rozdiely však často vyplývajú z úrovne pripravenosti franšízora, jeho organizačných schopností a know-how, ktoré môže zdieľať s franšízantmi.

Základnou chybou uchádzačov o franšízy je predpoklad, že si „kúpi“ podnik, ktorý bude fungovať a zarábať peniaze sám, na základe zavedenej značky. A to nie je pravda. Musíte sa pripraviť na tvrdú prácu. Hneď na začiatku si teda musíte úprimne odpovedať na nasledujúce otázky: Koľko času môžete podnikaniu venovať? Budete podnikať s partnerom alebo sa spoľahnete na pomoc členov rodiny? Môžete si dovoliť najať zamestnancov?

Franšízové podnikanie vám dá návod, čo robiť a ako učiniť vaše podnikanie úspešným, výrazne zníži riziko neúspechu, ale stopercentne úspech nezaručí. Ten záleží na vás a vašej aktivite.


Pohľad odborníka / „Pri analýze franšízovej zmluvy je najlepšie využiť služby profesionálnych poradcov. Právnik nielen posúdi súlad zmluvy s platnými legislatívnymi predpismi, ale tiež skontroluje najcitlivejšie ustanovenia. To vám môže v budúcnosti ušetriť veľa trápenia," odporúča Marek Halfar, konzultant spoločnosti PROFIT system franchise services.

Populárne na fóre

Abortion tablet price 💊+256785634993 IN Al Ain/ Abu Dhabi/SharjahAl / cytotec/breeky pill/medical abortion contral for sale online amazon /miscarrage/ plan C abortion pills cost AROUND

IN DUBAI? +256 785 634993 ABORTION PILLS FOR SALE IN OMAN, QATAR, BAHRAIN, SAUDI ARABIA, SHARJAH, DUBAI Downtown Bur Dubai ,JUMEIRAH, DAMAC HILLS DUBAI, DOWNTOWN DUBAI,JEBEL...

1 komentár(e)
posledný 25.04.2024
IN Sharjah 💊+256785634993Al / cytotec/breeky pill/medical abortion contral for sale online amazon /miscarrage/ plan C abortion pills cost AROUND

IN DUBAI? +256 785 634993 ABORTION PILLS FOR SALE IN OMAN, QATAR, BAHRAIN, SAUDI ARABIA, SHARJAH, DUBAI Downtown Bur Dubai ,JUMEIRAH, DAMAC HILLS DUBAI, DOWNTOWN DUBAI,JEBEL...

1 komentár(e)
posledný 25.04.2024
🚀🚀((+256785634993))💊 ABORTION PILLS FOR SALE in Abu Dhabi / ABORTION TABLET PRICE cytotec/breeky pill birth contral for sale on line amazon

IN DUBAI? +256 785 634993 ABORTION PILLS FOR SALE IN OMAN, QATAR, BAHRAIN, SAUDI ARABIA, SHARJAH, DUBAI Downtown Bur Dubai ,JUMEIRAH, DAMAC HILLS DUBAI, DOWNTOWN DUBAI,JEBEL...

1 komentár(e)
posledný 25.04.2024
IN The Pearl Island in Doha 💊+256785634993 / cytotec/breeky pill/medical abortion contral for sale online amazon /miscarrage/ plan C abortion pills cost AROUND

WHATSAPP +256785634993 Cytotec 200mcg available around Oman Muscat if you’re considering an abortion, you have two safe and effective options in or around Oman cities Abud,...

1 komentár(e)
posledný 25.04.2024
{^🚀🚀#**+256785634993}}💊cytotec Abortion Pills in Dubai (the most populous city in the United Arab Emirates (UAE) and the capital of the Emirate of Dubai

Were in Dubai ? WHATSAPP +256785634993 if you’re considering an abortion pill price, BUY 50% off breeky tablet, Mifepristone and Misoprostol (Cytotec), Mtp Kit on...

1 komentár(e)
posledný 25.04.2024
TOP 10 svetových franšíz

7-eleven je obchod so zmiešaným tovarom? 7-eleven je mezinárodní řetězec maloobchodů se smíšeným zbožím.

1 komentár(e)
posledný 04.01.2017
10 krokov k založeniu firmy

Vyborna stranka, sice si neviem predstavit ako studujem obchodny zakonnik.Peniaze som si zarobil v zahranici, a nemam skolu,ktora by ma naucila orientovat sa v takych...

1 komentár(e)
posledný 10.03.2015