Zisk vďaka programovaniu

Riešenie problému / Koncept Coders Lab vznikol v roku 2013 v Poľsku ako reakcia na vysoký dopyt po IT špecialistoch zo strany technologických firiem.
Nedeľa
09.08.2020
Nedostatok odborníkov v IT na trhu trápi aj Slovensko. Riešením môžu byť školy Coders Lab, ktoré tu aktuálne hľadajú franšízového partnera na rozvoj siete.
 

IT je jedným z najrýchlejšie rastúcim odvetvým na svete a takmer všetky ekonomiky sa stretávajú s nedostatkom kvalifikovaných odborníkov. Problémom býva často fakt, že školy nie sú, často z dôvodu obmedzenej kapacity, schopné „vyprodukovat“ dostatok kvalifikovaných pracovníkov pre tento odbor. Uplynulé mesiace nám ukázali, ako dôležité sú pre náš život aj podnikanie technológie. Súčasne s tým stúpa aj dôležitosť ľudí, ktorí ich vyvíjajú, spravujú, programujú. A tých kvalitných je, zdá sa, málo. Dobrou správou je, že na Slovensku to tak už nemusí byť.

Práve takých odborníkov pre pracovný trh pripravujú programovacie školy Coders Lab, ktoré chcú mať svoje zastúpenie aj u nás. Hľadajú na tunajšom trhu master-franšízanta, ktorý by vybudoval a riadil sieť pobočiek po celej krajine. Rozhliadajú sa však aj po ďalších regiónoch. „Pobočky chceme otvoriť vo všetkých krajinách, kde existuje nerovnováha medzi dopytom a ponukou po zamestnancoch v IT sektore. Cítime, že väčšina európskych trhov stále nie je naplnená školami tohto typu,“ hovorí Grzegorz Morawski, ktorý je v Coders Lab zodpovedný za rozvoj franšízy.

Lektori na dosah

Cena licencie franšízy pre Slovensko činí 20 tisíc eur. Zhruba rovnakú hodnotu bude musieť partner, ktorý získa exkluzivitu na celý trh, investovať do rozvoja siete. Okrem otvárania jednotlivých škôl bude mať na starosť nábor odborných lektorov a ďalších zamestnancov. Zodpovedný bude aj za marketingové a kariérne poradenstvo.

Budúci franšízový partner by mal mať skúsenosti minimálne v troch pre franšízora kľučových oblastiach. Sú nimi vzdelávanie, marketing a riadenie ľudí. „Doteraz sme identifikovali dva ideálne profily našich partnerov. Tým prvým sú spoločnosti alebo inštitúcie, ktoré sa už vzdelávaním zaoberajú, ako sú súkromné alebo jazykové školy. Ďalším sú softwarové spoločnosti,“ hovorí Morawski s tým, že ich výhodou ako potenciálnych partnerov je fakt, že už majú odborníkov z IT, ktorí môžu byť jednoducho vyškolení ako lektori a mentori. To centrála franšízy vníma ako veľkú výhodu, pretože nájsť dobrých lektorov nie je jednoduché.


Vklad do budúcnosti / Cieľom Coders Lab nie je len vzdelávať účastníkov kurzov, ale tiež im pomáhať pri hľadaní zamestnania. Ako spoločnosť uvádza, väčšina absolventov si našla prácu v priebehu niekoľkých mesiacov po ukončení kurzu.

Populárne na fóre