Online výučba fungovala

Inovácie vďaka kríze / Vedenie franšízového konceptu ZARAZ sa chce v budúcnosti viac zamerať na online vyučovanie. Ukázalo sa totiž, že nie je problém organizovať online výučbu ani v rámci skupinových kurzov.
Streda
22.07.2020
Zatvorenie pobočiek, presun do online, príprava ich znovuotvorenia. Také boli posledné mesiace pre jazykovú školu ZARAZ a jej franšízantov.
 

Svoje brány študentom znovuotvorili jazykové kurzy už na začiatku júna. Už od polovice marca sa však majitelia franšízových pobočiek museli vysporiadavať s poklesom tržieb, ktoré vyvrcholili v momente, keď boli nútení svoje školy zatvoriť. V ten moment sa mohli oprieť o podporu franšízora a využiť výhody, ktoré franšízové podnikanie prináša. „Franšízanti od nás získali plán, ako postupovať počas doby, kedy boli ich školy zatvorené, a zaistiť prechod na online výučbu. Tým, ktorí nevykazovali žiadny zisk, sme samozrejme odpustili franšízové poplatky,“ hovorí Martin Knoška, riaditeľ jazykovej školy ZARAZ, ktorý očakáva, že k návratu do normálu sa tržby dostanú v priebehu septembra.

Podľa neho však nedošlo k výraznému ovplyvneniu pozície tohto franšízového konceptu na slovenskom trhu. Stále sa rozvíja a každý rok otvára nové pobočky. Momentálne ich na Slovensku funguje 28, väčšinu z nich prevádzkujú partneri, ktorí investovali do obstarania franšízovej licencie. Investícia do rozbehnutia vlastného podnikania pod značkou ZARAZ vyjde franšízantov minimálne 3500 eur. Za to okrem know-how získajú školenia, a to nie iba pre seba, ale aj pre svojich lektorov. Franšízor ich bude vzdelávať v priebehu celej doby spolupráce prostredníctvom vlastného vzdelávacieho systému. Zároveň im poskytovateľ licencie pomôže aj s ich výberom.

Na franšízanta čaká v jazykových školách ZARAZ práca deväť mesiacov v roku. „V decembri, júli a auguste máme voľno, a to je jedna z vecí, ktorá sa našim franšízantom na spolupráci páči. Nemusia sa báť, pretože počas roka si môžu zarobiť dosť na letné obdobie,“ hovorí Martin Knoška s tým, že úplne bez príjmov počas prázdnin nezostanú. Možnosťou je otvoriť letné kurzy, organizovať rôzne tábory pre deti, prípadne jazykové pobyty pre dospelých. Faktom je, že úplne zatvorená škola ZARAZ v lete nie je. Je totiž veľa študentov, ktorí pokračujú v štúdiu aj počas prázdnin, v upravenom letnom režime. To znamená, že majú napríklad menší počet lekcií týždenne.


Prirodzená výučba / Jazyková škola ZARAZ sa prioritne špecializuje na výučbu cudzích jazykov prirodzeným spôsobom, teda tak, ako sa deti učia materinský jazyk. Slovnú zásobu si študenti rozširujú prostredníctvom častého opakovania, bez toho, aby sa vedome bifľovali slovíčka.

Populárne na fóre