Franšíza Maple Bear prenikla do Európy

Skúsenosť je výhodou / Pre fungujúce školy je zapojenie do systému Maple Bear jednoduchšie, pretože už majú priestor, zariadenie a odborný personál. Investície na premenu budú nižšie ako investície partnera, ktorý by školu otvoril a zariadil od nuly.
Utorok
24.09.2019
Vzdelávací koncept Maple Bear už niekoľko rokov buduje sieť škôl za hranicami domácej Kanady. Od septembra nájdeme franšízovú školu aj na starom kontinente.
 

Sieti materských a základných škôl Maple Bear založenej na implementácii kanadského dvojjazyčného systému vzdelávania sa prostredníctvom franšízových licencií podarilo expandovať do 19 krajín sveta. Pod touto značkou v nich v súčasnosti funguje takmer 400 škôl, ktoré navštevuje viac ako 40 tisíc študentov. Historicky prvá európska materská škola pod hlavičkou Maple Bear zahájila výučbu v septembri v rumunskom meste Sibiu. Práve tu sa totiž našiel nový franšízant tejto siete. Stalo sa ním vedenie už fungujúcej materskej školy. A otvorenie základnej školy by malo čoskoro nasledovať.

Šancu stať sa franšízovými partnermi tohto konceptu a začať podnikať v perspektívnom odbore majú aj záujemcovia z Česka i Slovenska. V oboch týchto krajinách Maple Bear hľadá master-franšízantov, ktorí by sa postarali o rozvoj konceptu na celom území, a tiež jednotlivých franšízantov, ktorí by zahájili prevádzku jednotlivých škôl a škôlok. Pri ich hľadaní cielia na dve skupiny potenciálnych partnerov. Jednou z nich sú existujúce materské školy s vlastnými budovami, učiteľmi a študentmi, ktoré premýšľajú o prepracovaní svojho konceptu, prípadne chcú vyskúšať nové možnosti týkajúce sa primárneho vzdelávania. Druhou skupinou sú podnikatelia, ktorí síce nemajú skúsenosti s pôsobením v oblasti vzdelávania, ale chcú v nej podnikať.

V prípade prvej varianty je nutné, aby už fungujúce školy splnili niekoľko špecifických podmienok. Najdôležitejšie je to, aby učitelia hovorili plynulo anglicky. Výhodou je, aby sa deti, ktoré školu či škôlku navštevujú, sa už anglicky učili. Tak pre ne bude prechod k novému vzdelávaciemu modelu jednoduchší. „Je veľmi dôležité zdôrazniť, že v tomto type partnerstva nejde iba o udelenie licencie pre učebný plán, čo je typická a pomerne rozšírená prax, ale o celý koncept, stratégiu výučby, osnov, a predovšetkým školenia, ktoré nie sú jednorazové, ale prebiehajú počas celej doby spolupráce,“ upozorňuje Yann Bidan, generálny riaditeľ Maple Bear pre strednú a východnú Európu.

Všade, kde je to možné fungujú školy Maple Bear v súlade s miestnymi vzdelávacími predpismi. „Týmto spôsobom rešpektujeme tiež miestnu kultúru a poskytujeme oveľa viac príležitostí pre ďalšie vzdelávanie. Nechceme vytvárať Francúzov, Američanov alebo Kanaďanov, ale vychovať deti, ktoré rešpektujú svoju kultúrnu identitu, ale budú myslieť ako občania sveta,“ doplňuje Bidan s tým, že cieľom kanadských metód výučby je vzdelávať deti vo všetkých smeroch – fyzicky, intelektuálne, emocionálne aj sociálne.


3v1 / Počiatočná investícia vo forme jednorazového franšízového poplatku za licenciu je 45 000 EUR. Zakúpením licencie získava každý príjemca právo otvoriť všetky „formáty“ školských zariadení – od materskej až po strednú školu. Nie je však jeho povinnosťou otvoriť všetky.

Populárne na fóre