Zahraničné značky majú v Srbsku úspech

Pätinový nárast / Na konci roka 2018 fungovalo na srbskom trhu celkovo 200 franšízových konceptov, čo predstavuje nárast o 22 % oproti situácii v roku 2013.
Pondelok
09.09.2019
Počet franšízových konceptov, ktoré pochádzajú mimo srbský trh, prevyšuje tie domáce. Predstavuje Srbsko príležitosť aj pre franšízy zo Slovenska?
 

Podľa analýzy spoločnosti PROFIT system funguje v súčasnosti v Srbsku okolo 200 značiek, ktoré si pre svoj rozvoj zvolili cestu franšízingu. Takmer dve tretiny z nich (62 %) majú zahraničný pôvod, čo však predstavuje od roku 2013 zníženie podielu o 5 %. „Zvyšovanie podielu domácich franšíz značí dozrievanie franšízového trhu danej krajiny tak, ako sme tomu boli svedkami na Slovensku,“ hovorí konzultantka spoločnosti PROFIT system Lenka Nováková s tým, že pozitívne reakcie zo strany srbských zákazníkov a tiež záujemcov o franšízové licencie môžu predstavovať šancu na úspech aj pre slovenské značky, ktoré by na tento trh chceli vstúpiť.

Asi nikoho neprekvapí, že väčšina zahraničných značiek pochádza zo Spojených štátov amerických, celkovo ich je 26. Nie je sa čomu diviť. Faktom je, že franšízový trh v USA je jedným z najrozvinutejších na svete – v počte aktívnych systémov, tiež v počte odvetví, v ktorých je franšízing zastúpený. Väčšina amerických franšízových konceptov sa pre tento spôsob rozvoja rozhodla v snahe preniknúť do ďalších krajín. Pomerne vysoký počet značiek z USA znamená, že potenciál tejto krajiny objavili aj franšízori spoza oceánu, preto je iba otázkou času, kedy sa do centra balkánskeho polostrova vydajú značky, ktoré nie sú tak zďaleka. A expanzia by pre nich tým pádom mohla byť aj jednoduchšia a menej nákladná.

Ďalšími silno zastúpenými krajinami na srbskom trhu sú Taliansko s 12 značkami, Francúzsko s 10 konceptmi a Nemecko s 9. O slovo sa hlásia siete pochádzajúce zo susedných krajín – Chorvátska a Slovinska. „Uvidíme, či sa v blízskej dobe medzi krajiny s popredným zastúpením na srbskom franšízovom trhu nedostane aj Slovensko. Zaujímavých franšízových konceptov tu je naozaj veľa a to v rozličných odboroch,“ dopĺňa Lenka Nováková.

A v akých odboroch sa zahraničné koncepty v Srbsku najviac prezentujú? Franšízy z USA, Nemecka, Chorvátska, Veľkej Británie a Rakúska pôsobia prevažne v oblasti služieb. Koncepty z Talianska Slovinska a Španielska sa zameriavajú hlavne na obchod.

 


Služby vedú / Celkovo podľa analýzy spoločnosti PROFIT system v Srbsku podniká 54 % zahraničných značiek v službách, 46 % pripadá na obchod.