Aká je tá najlepšia?

Franšízingový koncept Anytime Fitness vtrhol na trh USA pred 3 rokmi. V roku 2014 sa stal podľa magazínu Enterpreneur najlepšou franšízou.
Utorok
06.01.2015
Magazín Enterpreneur zostavil rebríček 500 najlepších franšíz pre nasledujúci rok. Vyhral koncept Hotel Hampton.
 

Začiatok nového roka poskytuje priestor na hodnotenie práve skončeného roka, ale aj k plánom pre rok nasledujúci. Magazín Enterpreneur, ktorý dlhodobo porovnáva franšízové koncepty a vytvára rebríček tých najlepších, vydal Top 500 franšíz, o ktorých sa bude v tom tomto roku hovoriť. Spoločnosti boli hodnotené na základe ich hospodárskeho rastu, finančnej sily a celkovej stability.

Najlepšie firmy pochádzajú z kolísky franšízingu, zo Spojených štátov amerických. Na prvom mieste sa umiestnil hotelový reťazec Hotel Hampton. Spoločnosť počas rokov 2013 a 2014 otvorila 33 hotelov na základe franšízovej licencie. Plánuje aj globálnu expanziu. Na druhé miesto sa dostal franchisingový systém Anytime Fitness. Ten vystrelil do prvých pozícií ako raketa. Američania si táto fitness, ktoré fungujú 24 hodín denne, obľúbili tak, že počas dvoch rokov už v USA funguje cez 2 tisíc pobočiek. Už začína objavovať aj Európu, pôsobí v Poľsku, Írsku, Holandsku, Španielsku a Veľkej Británii.

Tretie a štvrté miesto patrí fastfoodovým sieťam, Subway respektíve Jack in The Box. Subway sa dlhodobo umiestňuje na prvých pozíciách, avšak jeho pozícia začína klesať. Na Slovensku pôsobí prostredníctvom 12 reštaurácií. Zaujímavosťou je, že veľkí konkurenti tohto brandu, ktorými sú McDonalds a KFC, sa podľa rebríčka Enterpreneur nedostali ani do prvej desiatky.