Zahraničie hrá prím

Zhruba 100 zahraničných franšízových značiek funguje v súčasnosti na Slovensku. Ďalších viac ako 30 sa na vstup na náš trh dlhodobo pripravuje. Z toho vyplýva že zastúpenie domácich sietí je vo výraznej menšine a výrazná zmena sa nedá očakávať ani v nasledujúcom roku. Ako informovala Slovenská franšízingové asociácia (SFA), v blízkej budúcnosti sa na trh chystá vstúpiť zhruba 7 značiek pôvodom zo Slovenska.
Vo vyspelých krajinách je však dlhodobý trend opačný. Počet domácich značiek v nich prevyšuje počet tých zahraničných. "Jedným z dôvodov tejto skutočnosti je fakt, že vznik, tvorba a rozvoj novej, pôvodom slovenský, franšízovej siete je dlhodobý a pomerne finančne náročný proces. Každý franšízový koncept ponúkaný ako úspešný a hodnotný produkt musí byť najskôr v praxi overený, inak si nezíska dôveru rozumného záujemcu o licenciu, "hovorí Jozef Šétaffy, prezident SFA.
Franšízovým reťazcom s najvyšším počtom prevádzok je na slovenskom trhu sieť minipekáren Fornetti, ktorých tu nájdeme 250. Nasledujú realitné spoločnosti RE / MAX s 43 a Directreal s 31 pobočkami. Štvrté miesto patrí COOP Jednote, ktorá má rovnaký počet prevádzok ako Directreal. Prvú päťku potom uzatvárajú pneuservisy Pneubox s 30 obchodnými miestami.
Vplyv podnikateľského prostredia
V priebehu tohto roka ukázal rozvoj franšízingu na Slovensku svoje priaznivé i nepriaznivé stránky. Pozitívnym trendom je expanzia úspešných franšízových konceptov, ktoré na slovenskom trhu už pôsobí a otvárajú nové prevádzkarne. "Tento vývoj podporuje najmä výstavba nových obchodných centier aj v menších mestách, čím sa vytvára ďalší priestor pre umiestnenie pobočiek zavedených značiek," vysvetľuje Jozef Šétaffy.
Ako negatívum možno podľa Šétaffyho hodnotiť stagnáciu reálneho vstupu nových zahraničných konceptov aj napriek tomu, že mnohé z nich svoj príchod na slovenský trh už dlhodobo avizujú. "Príčinou sú najmä pretrvávajúce nepriaznivé prostredie, vysoká byrokratická záťaž a daňové zaťaženie, rovnako tak aj zdĺhavá a nepredvídateľná vymáhateľnosť práva. Kúpna sila spotrebiteľov je potom štruktúrovaná a stále pomerne nízka,"doplňuje Šétaffy s tým, že aj napriek predchádzajúcim optimistickým makroekonomickým očakavaniam vlády ohľadom trhu pretrvávali aj v roku 2014 dôsledky krízy, ktoré pociťovali hlavne malí a strední podnikatelia.
Prečítaj články

Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Keď sa povie franšízové podnikanie, väčšina z nás si predstaví väčšie mesto a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to ide aj inak. Ich koncept pracuje s vernými klientmi.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Veľké franšízové značky medziročne rastú a vstupujú na nové trhy. Menším podnikateľom poskytujú šancu na udržateľný biznis formou spolupráce.
Najčítanejšie

Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Ak sa rozhodnete podnikať na vlastnú päsť, máte na výber dve možnosti. Môžete otvoriť vlastný podnik alebo podnikať formou franchisy. V nasledujúcich krokoch Vám poradíme, ako založiť vlastnú firmu.
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?