Reštart gastroprevádzok vďaka novému smeru
Na nezáujem zo strany potenciálnych franšízantov sa značka DietaFit nemôže sťažovať. Bohužiaľ sa to nijako výrazne neodráža v jej expanzii. Podľa majiteľa konceptu Roberta Šefraného za tým stoja stále pretrvávajúce obavy podnikateľov z neistoty rozbehnúť v súčasnosti nové podnikanie. „Dotazy na licencie, ktoré dostávame, nás vedú k neustálemu vysvetľovaniu. Týkajú sa toho, ako koncept prakticky funguje, ale aj aké príležitosti ponúka,“ vysvetľuje Šefraný s tým, že podľa neho je práve teraz pre mnohých majiteľov gastronomických prevádzok zasiahnutých pandémiou vhodný čas na zmenu ich zamerania.
Na trhu je v súčasnosti veľa reštaurácií, bistier či ďalších gastropodnikov, ktoré stoja vplyvom pandémie na križovatke, či svoju prevádzku ukončia, alebo či budú pokračovať ďalej. Majitelia podnikov, ktorí sa rozhodli aj napriek dopadom vládnych obmedzení ďalej podnikanie rozvíjať, majú možnosť pokračovať v podnikaní, alebo využiť príležitosť a zmeniť smer. Zameranie sa na zdravé stravovanie môže byť perspektívnym krokom.
Noví zákazníci aj vďaka inflácii
Potvrdzujú to aj slová Roberta Šefraného. DietaFit totiž počas posledných dvoch rokov zaznamenala zvýšenie dopytu po ich produktoch a zmenili sa aj klienti. „Predtým naše služby využívali výhradne ľudia, ktorí chceli dosiahnuť zníženie váhy, prípadne si upraviť jedálniček do zdravšej formy. To sa zmenilo. Počas pandémie však začali využívať naše služby ďalší zákazníci, ktorí mali záujem o kvalitné jedlo za rozumnú cenu dodávané priamo do ich domácností. A tento trend pokračuje,“ vysvetľuje Šefraný s tým, že svoj podiel na tom môže mať aj neustále zdražovanie potravín na Slovensku vplyvom inflácie . Môže to pomôcť aj franšízantom, ktorí sa budú snažiť ponukou osloviť nové skupiny klientov.
Aj keď je franšíza DietaFit vhodnou príležitosťou pre majiteľov gastroprevádzok, nie je nutné, aby uchádzač o licenciu mal skúsenosti z oblasti gastronómie. Všetko potrebné sa budúci franšízant dozvie v rámci školení, ktoré absolvuje pred spustením prevádzky. Pre vedenie konceptu je kvalitné odovzdanie know-how veľmi dôležité, aj preto si dáva na čas a jeho cieľom je získavať kvalitných franšízových partnerov.
Cena franšízovej licencie sa odvíja od veľkosti regiónu, ktorý bude franšízant v rámci uzatvorenej zmluvy obsluhovať, a pohybuje sa od 2 do 10 tisíc EUR podľa rozsahu územnej exkluzivity. Ak má záujemca o franšízu k dispozícii už fungujúce priestory pre gastro prevádzky, musí počítať s jeho dozariadením. V prípade, že chce franšízant prevziať úplne novú výrobňu na kľúč, investícia činí okolo 40 tisíc EUR. Návratnosť investície sa pohybuje v horizonte 1 rok až 2 roky.

Prečítaj články

Koncept krabičkovej diéty FITeat pôsobí zatiaľ u našich susedov v Českej republike. Do ďalších regiónov a na Slovensko chce vstúpiť vďaka franšízantom.
Väčšinu gastronomických konceptov ovplyvnila súčasná situácia negatívne, výrazne obmedzila ich prevádzku. Sú však aj také, ktorým kríza priviedla zákazníkov aj franšízantov.
Franšíza DietaFit sa snaží o rozvoj aj na slovenskom trhu. Podľa vedenie spoločnosti sa v nich skrýva veľký potenciál, napriek koronavírusu zaznamenala väčší záujem o služby.
Nariadenia vlády budú ešte nejakú chvíľu ovplyvňovať podnikanie na Slovensku. Franšízy hľadajú nové cesty k zákazníkom. Môžu sa im hodiť aj v budúcnosti?
"Zastúpenie by sme chceli mať v každom krajskom meste. Vzniknúť by však mohli aj pobočky v tých menších, "hovorí Robert Šefraný, majiteľ franšízy DietaFit - krabičková diéta.
Najčítanejšie

Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Body Express je franšíza EMS tréningových štúdií, ktoré klientom už za 20 minút týždenne pomôžu cítiť sa vo svojom tele lepšie. Tento rok sa rozrastá tempom jedna pobočka za mesiac.
Franšízová sieť finančných služieb Simplea má za prvý polrok veľmi priaznivé ekonomické výsledky. V krajských mestách chce posilniť o nových franšízantov.
Franchisová zmluva je základom na ktorom je postavený vzťah medzi franchisorom a franchisantom.
Rastie počet značiek, ktoré mieria na slovenský trh. Kto sa môže chytiť franšízovej spolupráce hneď na štarte?