Podnikanie ohrozené karanténou?
Situácia, ktorú si nikto z nás doteraz nevedel ani predstaviť. Zatvorené nákupné centrá, reštaurácie, školy, kadernické aj kozmetické salóny. A medzi nimi veľa franšíz, Ich majitelia si musia s touto komplikáciou pre ich podnikanie poradiť. Sú na tom rovnako ako ostatní podnikatelia v našej krajine. Majú však jednu veľkú výhodu – môžu svoje kroky konzultovať so skúsenejšími podnikateľmi, môžu sa oprieť o pomoc franšízora.
A to aj v momente, kedy ani poskytovateľ franšízovej licencie nemá s podnikaním v dobe plnej zákazov a obmedzení veľa skúseností. Už len vedomie, že na svoje podnikanie franšízant nie je úplne sám, pomáha. Vďaka tomu, že sú súčasťou franšízovej siete, sa môžu dostať k radám a stratégiám, ako nenechať svoje podnikanie úplne upadnúť, a naopak nájsť si k svojim zákazníkom nové cesty, ktoré budú môcť využívať aj v budúcnosti, až karanténa a obmedzenia skočia.
Zmena ako riešenie
Fastfoody, kaviarne aj reštaurácie sa môžu zamerať na budovanie stratégie na rozvoz jedla a kávy. Tie, čo s rozvojom už začali, možno súčasná situácia prinúti zrýchliť a vymyslieť proces tak, aby bol pre franšízantov jednoduchšie, a hlavne rýchlejšie realizovateľný. Vzdelávacie koncepty môžu zapracovať na využití online nástrojov vo výučbe, ktoré budú aj v budúcnosti zaujímavou pridanou hodnotou služieb.
Môže prísť tiež k rozšíreniu počtu e-shopov prevádzkovaných franšízovými konceptmi, resp. ku zmene stratégie, ktorú v tomto ohľade koncepty majú, a to platí v prípade tuzemských aj zahraničných. Faktom je, že v súčasnosti je stav taký, že e-shop veľmi často prevádzkuje iba franšízor. Vzniknutý problém s výpadkom tržieb franšízantov napr. v obchodoch s oblečením, elektronikou, domácimi potrebami mohol niektorých z nich motivovať ku zmene. Môžu teda uvažovať o umožnení využívať online obchodovanie na vytvaranie zisku aj svojim franšízovým partnerom.
Loajálni zákazníci pomôžu
Veľkú výhodu v tomto momente majú franšízy, ktoré v minulosti neexpandovali masívne, ale budovali komunity loajálnych zákazníkov. Sú to totiž oni, kto svoje obľúbené značky podržia a počas krízového obdobia, a tiež bezprostredne po ňom, im pomôžu „prežiť“. Dôležitá je v tomto momente aj komunikácia, či obchodníci, poskytovatelia služieb, franšízanti, využijú túto dobu, kedy napríklad nemôžu svojich zákazníky osobne obsluhovať. Buďte s nimi v kontakte a nedovoľte im na vás zabudnúť.
Môže sa stať, že situácia, v ktorej sa niektoré franšízové koncepty momentálne nachádzajú, odhalí ich slabiny, na ich odstránení bude potrebné pracovať. Na druhú stranu môžu na svetlo sveta vyplávať príležitosti, ktoré im pomôžu ďalej rásť. Poďme sa teda zamerať na to, ako súčasnú situáciu nie iba prežiť, ale ako ju využiť na ďalší rozvoj.
My z redakcie Franchising.sk vám prajeme hlavne zdravie, energiu a chuť posúvať podnikanie dopredu aj v tejto pre podnikanie neľahkej dobe. Verme, že všetko skoro pominie a vrátime sa, poučení, zasa späť do zabehnutých koľají. Sme pripravení pomôcť majiteľom franšízových konceptov s ich propagáciou tak, aby aj v tejto nie zrovna priaznivej dobe našli franšízantov, ktorí sa budú v budúcnosti podielať na ich rozvoji.

Prečítaj články

TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Keď sa povie franšízové podnikanie, väčšina z nás si predstaví väčšie mesto a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to ide aj inak. Ich koncept pracuje s vernými klientmi.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Veľké franšízové značky medziročne rastú a vstupujú na nové trhy. Menším podnikateľom poskytujú šancu na udržateľný biznis formou spolupráce.
Stravovanie v krabičkách sa presadilo v slovenských domácnostiach aj kanceláriách. Ako na to ide česká franšíza FITeat?
Najčítanejšie

Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Svetoznáma značka Starbucks začína zatínať drápy na tuzemskom trhu. Jej kávu si môžeme už vychutnať aj u nás.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?