Za minulý rok zaznamenala spoločnosť CENTURY 21 Slovakia nárast obratu o 60 %. Súčasný počet 18 kancelárií chce kvôli značnému potenciálu trhu navýšiť o ďalších 30.
Utorok
12.07.2016
Medzinárodná realitná sieť CENTURY 21 plánuje na Slovensku expanziu. Za týmto účelom hľadá vhodných kandidátov, ktorí poznajú lokálny trh.
 

Realitná sieť CENTURY 21 plánuje na Slovensku expandovať a hľadá nových obchodných partnerov. Potenciál rastu spoločnosti na slovenskom trhu naznačuje skutočnosť, že CENTURY 21 Slovakia zaznamenala v minulom roku 60 % nárast obratu a otvorila sedem nových partnerských kancelárií. Celkovo má 18 franšízových pobočiek, ktoré plánuje rozšíriť o približne ďalších 30. „Toto obdobie je vhodné pre vstup realitnej kancelárie na trh, pretože slovenský trh dynamicky rastie a dáva príležitosť úspešným realitným kanceláriám osloviť viac klientov, zrealizovať viac obchodov a vďaka tomu získať väčší podiel na trhu,“ komentuje vývoj na slovenskom realitnom trhu Daniel Bíly, CEO spoločnosti GOLDEN ESTATE, s. r. o., ktorá má pre Slovensko výhradné zastúpenie značky CENTURY 21 formou master-franšízy.

Vstupom do franšízovej siete získavajú realitní makléri podľa riaditeľa Bíleho predovšetkým overené a fungujúce postupy a know-how, ktoré podnikateľ nemusí  sám namáhavo budovať. Výhodou franšízingu je aj fakt, že vďaka nemu odpadá finančne a logisticky náročné obdobie, počas ktorého musí podnikateľ budovať vlastnú lokálnu značku. Franšízantom  je zo strany franšízora tiež ponúkaná podpora na presýtenom slovenskom trhu realít, ktorý trpí existenciou realitných kancelárií priemerných aj podpriemerných kvalít. „Na takto štruktúrovanom trhu sa dá uspieť rýchlejšie a efektívnejšie práve formou franšízy so silnou značkou na čele, ktorá klientom garantuje funkčnosť, stabilitu a prestíž,“ vysvetľuje výhody franšízingu Daniel Bíly s tým, že existujúce kancelárie môžu vďaka vstupu do franšízovej siete získať väčšie objemy obchodov a môže im tiež pomôcť prekonať stagnáciu.

Ideálny kandidát by mal prezentovať záujem o túto podnikateľskú príležitosť a mal by tiež byť schopný preukázateľne doložiť skúsenosti z úspešného podnikania, pričom skúsenosti z realitného biznisu nie sú nevyhnutnou podmienkou. Vhodný uchádzač musí dokonale poznať obchodný potenciál danej lokality a mal by mať aj schopnosť riadiť tím maklérov a aktívne sa podieľať na riadení pobočky. Dôležitým je aj kritérium stotožnenia sa s princípmi franšízového podnikania a cudzia by mu nemala byť ani kreativita, komunikatívnosť a pozitívne naladenie.  

Celková úvodná investícia sa podľa Daniela Bíleho pohybuje vo výške od 10 tisíc eur do cca 40 tisíc eur v závislosti na individuálnom podnikateľskom pláne, ktorý je s franšízantom spoločne nastavovaný. Investícia zahŕňa licenciu, ale tiež aj náklady na zariadenie a rozbeh kancelárie. V prípade vysokých cieľov, je možné model nastaviť tak, aby franšízant pri plnení podnikateľského plánu dosiahol čo najrýchlejšiu návratnosť. „Priemerne sa návratnosť investície pohybuje v rozmedzí dvoch rokov. Pri investícii 40 tisíc eur dokáže kancelária generovať ročne hrubý výnos vo výške 200 tisíc eur. Pre začínajúcich podnikateľov bude isto zaujímavý fakt, že pozitívny cash flow môže kancelária dosiahnuť už po šiestich mesiacoch fungovania,“ uzatvára Daniel Bíly.


Populárne na fóre