Moc drahý nezáujem

Rad zahraničných firiem už v minulosti avizovala svoj záujem o vstup na slovenský trh. Dodnes však ich prevádzy u nás nenájdeme. Často to nie je tým, že by o ich služby či produkty nebol záujem zo strany zákazníkov, alebo že by ich podmienky neboli pre slovenských podnikateľov splniteľné. Dôvod je oveľa prozajičtější - peniaze.
Mnoho zahraničných firiem, ktoré chcú preniknúť na slovenský alebo aj český trh pomocou master-franšízovej licencie, za ňu nastaví podobné poplatky do všetkých krajín, bez toho aby si uvedomovali, že každý trh je špecifický a nemôžu nastaviť rovnakú cenu napríklad pre Nemecko, Česko či Slovensko . Veľa franšízových konceptov zo zahraničia si takto už vylámali zuby.
Príkladom môže byť gastronomický koncept Broaster Chicken, ktorý chcel u nás aj v Českej republike expandovať. Za master-franšízovú licenciu požadoval 400 tisíc eur. Aj vďaka tomu bohužiaľ firma nedokázala žiadneho master-franšízanta nájsť a expanziu nakoniec vzdala. Podobne v Českej republike dopadla aj portugalská spoločnosť NBRAND s konceptom upratovacích prác House Shine. Investíciou 5 miliónov korún podnikateľa nenadchla.
Vysoké master-franšízové poplatky si účtujú predovšetkým firmy z USA a západnej Európy. Aj napriek tomu, že zníži svoj poplatok na základe menších trhov ako je nielen Česko, ale aj Slovensko, Maďarsko či Rumunsko, stále ho udržiavajú na vysokej úrovni. To vedie k nezáujmu nielen podnikateľov, ale aj firiem sa do takého podnikania pustiť. "V zahraničí franšízový koncept funguje, ale to neznamená, že bude mať dôveru aj u nás. Preto do takých vysokých súm investori nejdú a skôr sa zameriavajú tiež na domáce koncepty," dodáva Adam Rezek z poradenskej spoločnosti PROFIT system.
V takýchto prípadoch môže zahraničným spoločnostiam pomôcť iný druh spolupráce s tuzemskou firmou či podnikateľmi ako master-franšízing. Franšízor môže využiť napríklad joint venture alebo vybudovať v krajine, kam chce expandovať, regionálnu franšízovú centrálu (dcérsku firmu) a realizovať stratégiu expanzie na trhu týmto spôsobom. Na predaj master-franšízovej licencie môže prejsť až po posilnení svojej pozície. Podobne sa u nás rozvíjajú firmy Starbucks, KFC či Burger King.
Prečítaj články

Sieť Aplend spravuje 17 ubytovacích jednotiek vo Vysokých Tatrách. Víta v nich až 80 tisíc hostí ročne. Teraz hľadá pre franšízovú spoluprácu ďalšie hotely a apartmány.
Deti v škole trávia minimálne 12 rokov. Mnohí z nich potrebujú pomoc s učením. Franšíza Škola Populo ponúka profesionálne riešenie ako podnikateľskú príležitosť.
Franšízová sieť UGO vsádza na inovácie, vyváženú ponuku a partnerov zapojených do každodennej prevádzky. Rastúci obrat o 160% svedčí o stabilnom rozvoji siete.
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Ambiciózny Taco Bell je v skupine YUM! Brands najmenší, má menej pobočiek ako KFC aj Pizza Hut. Franšízy však vykazujú najväčšie zisky.
Franchisová zmluva je základom na ktorom je postavený vzťah medzi franchisorom a franchisantom.
„Franšízový manuál by mal byť vypracovaný bežným jazykom. Len tak mu môžu franšízanti perfektne porozumieť, a efektívne využívať," hovorí poradkyňa PROFIT system Lenka Nováková.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.