Potenciál na Slovensku

V súčasnej dobe pôsobí na slovenskom viac než 120 franchisových konceptov. Štvrtinu z nich tvoria pôvodom tuzemskej značky. Najviac konceptov rozvíjajúcich sa formou franchisingu nájdeme mimo oblasti gastronómie najmä v oblasti služieb , zdravej výživy a fitness. Siete rozvíjajúce sa prostredníctvom franchisových licencií sú však zastúpené aj napríklad predajne potravín, kozmetiky, odevov, alebo realitnej siete či agentúry ponúkajúce rôzne systémové riešenia pre firmy a podnikateľov. "Prítomnosť rôznych značiek a ponuka franchisových konceptov je u nás pestrá a porovnateľná so štruktúrou obsadenie segmentov v európskom priemere. Kvantitatívne však európskych ukazovateľov vo využívaní franchisingu na slovenskom zatiaľ nedosahujeme,“ hovorí Jozef Šétaffy, prezident Slovenskej franchisingovej asociácie.
Dôvodom tejto situácie môže byť aj niekoľko problémov, ktoré môžeme na tuzemskom trhu identifikovať. Jedným z faktorov limitujúcich rozvoj franchisingového podnikania na Slovensku je nedostatočná kapitálová vybavenosť podnikateľov, najmä v prípade finančne nákladnejších konceptov a licencií. "Tento problém by mohli pomôcť riešiť banky, ktoré by štát podporil samostatnými rozvojovými fondmi a zárukami. Avšak banky by k tomu, aby sa do financovania tohto odboru podnikania týmto spôsobom pustili, potrebovali, aby bola táto forma podnikania uznaná, teda formalizovaná štátnou legislatívou. Slovenské právo však franchising ako spôsob podnikania oficiálne nepozná," upozorňuje Jozef Šétaffy s tým, že práve legislatívna úprava by rozvoji franchisingu na Slovensku veľmi pomohla.
Hoci počet tuzemských franchisových konceptov nedosahuje takej výšky ako v krajinách s vyspelým franchisovým trhom, lze podľa Slovenskej franchisingovej asociácie v blízkej dobe práve v tejto oblasti očakávať intenzívny rozvoj. "Práve v tomto smere u nás registrujeme hneď niekoľko slovenských sietí , ktoré doteraz nepristúpili na formalizáciu svojho podnikania formou franchisingu," dopĺňa Jozef Šétaffy.
Prečítaj články

Sieť Aplend spravuje 17 ubytovacích jednotiek vo Vysokých Tatrách. Víta v nich až 80 tisíc hostí ročne. Teraz hľadá pre franšízovú spoluprácu ďalšie hotely a apartmány.
Deti v škole trávia minimálne 12 rokov. Mnohí z nich potrebujú pomoc s učením. Franšíza Škola Populo ponúka profesionálne riešenie ako podnikateľskú príležitosť.
Franšízová sieť UGO vsádza na inovácie, vyváženú ponuku a partnerov zapojených do každodennej prevádzky. Rastúci obrat o 160% svedčí o stabilnom rozvoji siete.
Ako sa darí Coffeeshop Company od doby, čo si zobrala naspäť vedenie centrála vo Viedni? S odznením covidového obdobia je V4 pripravená na ďalší rast. Franšízanti majú dvere otvorené.
TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Najčítanejšie

Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
Ambiciózny Taco Bell je v skupine YUM! Brands najmenší, má menej pobočiek ako KFC aj Pizza Hut. Franšízy však vykazujú najväčšie zisky.
Franchisová zmluva je základom na ktorom je postavený vzťah medzi franchisorom a franchisantom.
„Franšízový manuál by mal byť vypracovaný bežným jazykom. Len tak mu môžu franšízanti perfektne porozumieť, a efektívne využívať," hovorí poradkyňa PROFIT system Lenka Nováková.