Potenciál na Slovensku

V súčasnej dobe pôsobí na slovenskom viac než 120 franchisových konceptov. Štvrtinu z nich tvoria pôvodom tuzemskej značky. Najviac konceptov rozvíjajúcich sa formou franchisingu nájdeme mimo oblasti gastronómie najmä v oblasti služieb , zdravej výživy a fitness. Siete rozvíjajúce sa prostredníctvom franchisových licencií sú však zastúpené aj napríklad predajne potravín, kozmetiky, odevov, alebo realitnej siete či agentúry ponúkajúce rôzne systémové riešenia pre firmy a podnikateľov. "Prítomnosť rôznych značiek a ponuka franchisových konceptov je u nás pestrá a porovnateľná so štruktúrou obsadenie segmentov v európskom priemere. Kvantitatívne však európskych ukazovateľov vo využívaní franchisingu na slovenskom zatiaľ nedosahujeme,“ hovorí Jozef Šétaffy, prezident Slovenskej franchisingovej asociácie.
Dôvodom tejto situácie môže byť aj niekoľko problémov, ktoré môžeme na tuzemskom trhu identifikovať. Jedným z faktorov limitujúcich rozvoj franchisingového podnikania na Slovensku je nedostatočná kapitálová vybavenosť podnikateľov, najmä v prípade finančne nákladnejších konceptov a licencií. "Tento problém by mohli pomôcť riešiť banky, ktoré by štát podporil samostatnými rozvojovými fondmi a zárukami. Avšak banky by k tomu, aby sa do financovania tohto odboru podnikania týmto spôsobom pustili, potrebovali, aby bola táto forma podnikania uznaná, teda formalizovaná štátnou legislatívou. Slovenské právo však franchising ako spôsob podnikania oficiálne nepozná," upozorňuje Jozef Šétaffy s tým, že práve legislatívna úprava by rozvoji franchisingu na Slovensku veľmi pomohla.
Hoci počet tuzemských franchisových konceptov nedosahuje takej výšky ako v krajinách s vyspelým franchisovým trhom, lze podľa Slovenskej franchisingovej asociácie v blízkej dobe práve v tejto oblasti očakávať intenzívny rozvoj. "Práve v tomto smere u nás registrujeme hneď niekoľko slovenských sietí , ktoré doteraz nepristúpili na formalizáciu svojho podnikania formou franchisingu," dopĺňa Jozef Šétaffy.
Prečítaj články

Keď sa povie franšízové podnikanie, väčšina z nás si predstaví väčšie mesto a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to ide aj inak. Ich koncept pracuje s vernými klientmi.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Veľké franšízové značky medziročne rastú a vstupujú na nové trhy. Menším podnikateľom poskytujú šancu na udržateľný biznis formou spolupráce.
Stravovanie v krabičkách sa presadilo v slovenských domácnostiach aj kanceláriách. Ako na to ide česká franšíza FITeat?
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
Najčítanejšie

Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Dopyt po upratovacích, sťahovacích a remeselných službách je veľký. Ako z tejto situácie ťažiť vysvetlí Jiří Bártík, obchodný manažér medzinárodnej siete Extra Services.
Svetoznáma značka Starbucks začína zatínať drápy na tuzemskom trhu. Jej kávu si môžeme už vychutnať aj u nás.
„Franšízový manuál by mal byť vypracovaný bežným jazykom. Len tak mu môžu franšízanti perfektne porozumieť, a efektívne využívať," hovorí poradkyňa PROFIT system Lenka Nováková.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.