Investícia s rýchlou návratnosťou / Pri úspešných franšízových konceptoch je bežné, že sa investovaný kapitál franšízantovi vráti počas jedného až troch rokov. Podľa Jakuba Žalmana môžu rátať s návratnosťou investície približne za štyri mesiace.
Streda
21.11.2018
Český projekt Garantovaný nájom ponúka licencie na podnikanie. Franšízant profituje z prenájmu klientských bytových priestorov. Na Slovensku chce mať 39 pobočiek.
 

Súčasná doba je doba zdieľania, a to prakticky čohokoľvek, reality nie sú výnimkou. Veľa ľudí dnes kvôli náročnej dostupnosti vlastného bývania rieši prenájmy. Pre majiteľov bytov či väčších bytových nehnuteľností prenajímanie spôsobuje starosti, ktoré by najradšej prenechali iným. A práve tu má svoje miesto franšízový koncept Garantovaný nájom, ktorý sa po úspešnom štarte na susednom českom trhu, rozhodol rozšíriť ponuku franšízových sietí aj na Slovensku.

Slovensko za posledných 10 rokov zažilo obrovský ekonomický boom, veľkú developerskú výstavbu a lacné hypotéky. „To sú faktory, ktoré nám, respektíve novým franšízovým partnerom na Slovensku, výrazne nahrávajú. Nevieme si predstaviť lepšie načasovanie a lepšie predpoklady pre úspech podnikania pod značkou, ako sú momentálne,“ hovorí  riaditeľ franšízovej siete Garantovaný nájom Jakub Žalman s tým, že na Slovensku vidí pre rozvoj celého konceptu veľký potenciál.

V  súčasnosti má tento pomerne mladý franšízový koncept na Slovensku prvého záujemcu o licenciu, a to tesne pred podpisom zmluvy na časť Bratislavy a Trnavu. Bolo by však chybou sa mýliť, že franšízant môže uspieť iba v takýchto veľkých mestách. Samozrejme, je v nich veľký potenciál, dopyt od majiteľov investičných nehnuteľností firma zaznamenáva aj z menších miest. „Napríklad univerzita, alebo blízkosť veľkých firiem, ako je napríklad automobilka, a s tým spojené výstavby nových bytov potenciál týchto miest zvyšujú,“ vysvetľuje Jakub Žalman.

Franšízantom tejto siete sa môže stať napríklad realitná kancelária, ktorá chce svojim klientom ponúkať zaujímavý a zmysluplný produkt, správca nehnuteľností alebo developer. Firma sa však nebráni ani spolupráci s ľuďmi, ktorí majú skúsenosti z iného odboru. Dôležitá je pre nich hlavne ochota franšízanta absolvovať školiaci a vzdelávací program a ďalej sa ním vo svojom podnikaní riadiť, jeho manažérske a organizačné schopnosti a tiež vedieť jednať s ľuďmi, a to s majiteľmi prenajímaných bytov ale aj s ich nájomníkmi.

Okrem vyhľadávania a prenajímania vhodných bytov, je neoddeliteľnou súčasťou práce franšízanta tiež tzv. Realitná časť podnikania. Tú môže franšízant vykonávať na základe svojej realitnej divízie, outsourcingu, alebo pomocou doplnkovej licencie VITOM Group na projekte Garantovaný nájom. Náplňou realitnej časti biznisu je aktívne vyhľadávanie nájomníkov a tiež ich preverovanie pred podpisom nájomnej zmluvy. V tejto oblasti franšízor franšízantovi odovzdá know-how ohľadom inzercie, a to vrátane manuálov, ako písať texty a ako nafotiť byt, marketing inzercie a prípravy na prehliadky z hľadiska potrebnej dokumentácie.

Cena franšízovej licencie, ktorú musí záujemca o vstup do tejto siete zaplatiť, začína na 8 tisícoch eur bez DPH. Investícia do zariadenia zodpovedajúcej kancelárie sa  pohybuje od 1 do 4 tisíc eur. Spoločnosť Garantovaný nájom, a.s. uzatvára s franšízovými partnermi zmluvu na 5 rokov s možnosťou predĺženia.  Viac informácií sa dozviete v Katalógu franšíz.


Pod správnym dohľadom / Väčšina procesov je riadená pomocou softvéru, ktorý pomáha pri automatizácii práce a zamedzuje vzniku chýb spôsobených zamestnancami. Samozrejmosťou je dôkladné školenie a odovzdanie know-how, vrátane kompletných manuálov potrebných pre úspešné vedenie pobočky.

Populárne na fóre