Život nie je len práca

Najpodstatnejším znakom syndrómu vyhorenia je chronický stres vychádzajúci z pracovnej činnosti. Ten môže byť sprevádzaný aj ďalšou záťažou z osobného života či sociálneho i fyzikálneho okolia.
Pondelok
06.01.2014
Aj podnikatelia sa často stretávajú so syndrómom vyhorenia. Popredný český psychológ MUDr. Jan Cimický v rozhovore týždňa radí, ako mu môžeme predísť a ako s ním v prípade nutnosti bojovať.
 

Čo to vlastne syndróm vyhorenia je?

Syndróm vyhorenia, vyprahnutosti,vypálenie popisuje profesionálne zlyhania, stratu záujmu a potešenia. Stratu ideálov, energie aj zmysle, negatívne sebaocenenie a negatívne postoje k povolaniu.

Aké sú jeho klasické prvé prejavy?

Základnými príznakmi sú napríklad vyčerpanie rezerv, "vypálenie sa", citová atrofia a imunita voči zážitku, cynizmus, strata charizme, des pri chystaní sa k práci, zľahčovanie všetky snahy a podrývanie postojov kolegov, únava aj pri skôr bežnej činnosti, hnev, nedôvera, až paranoidné postoje a hľadanie zlých vlastností u druhých.

Existujú nejaké techniky, ktoré nám umožnia sa proti tomuto syndrómu brániť?

Všeobecne tu platí základné pravidlá protistresové prevencia. Naučte sa myslieť a hovoriť o niečom inom, než je vaša práca, udržujte svoj rytmus, nevyhýbajte sa dovolenky ani ju neskracujte. Stretávajte sa s priateľmi a známymi, nestrácajte zmysel pre humor, narušte svoj doterajší stereotyp, nezanedbávajte svoj zdravotný stav ani vzhľad, prinúťte sa k nejakému spestrenie života, každý deň si rezervujte čas len pre seba.

Ak si myslíme, že sa objavujú prvé symptómy, ako by sme mali postupovať?

Snažte sa revidovať svoj životný štýl, zlepšiť kontakt s prírodou, priateľmi a umením a pokiaľ sú už príznaky veľa patrné, (nepokoj, úzkosť, roztržitosť, horšie pamäť, poruchy spánku, svalové napätie, problémy s trávením, nechutenstvo, či naopak prejedanie, problémy s chrbticou, vyšší sklon na fajčenie alebo pitie alkoholu) navštívte odborníka, psychológa či psychiatra a poraďte sa.