Stále je kam rásť
Franšízing nebol pre Pavla Lipovského pred nadviazaním spolupráce s Yves Rocher niečím neznámym. Pred tým, ako sa zapojil do podnikania v kozmetickej brandži, sa stretol s franšízingom vo svojom prvom zamestnaní u mobilného operátora. Mal tak možnosť stať sa súčasťou budovania distribučnej franšízovej siete. Preto v momente, kedy sa rozhodol rozbehnúť podnikanie, zamieril hneď medzi franšízové koncepty, medzi ktorými hľadal ten s najlepšou perspektívou.
V súčasnosti vlastní Pavol Lipovský tri franšízové pobočky Yves Rocher, a to dve v Košiciach a jednu v Prešove. Ako sám priznáva, začiatky neboli najjednoduchšie. Musel bojovať s komplikovanými procesmi a byrokraciou štátnych orgánov. „Prekvapivé boli aj reakcie zamestnancov, ktorí mi nechceli veriť, že za svoju prácu dostanú zaplatené načas a toľko, koľko sme si dohodli v pracovnej zmluve,“ spomína s tým, že dnes už jeho zamestnanci vedia, že je férovým zamestnávateľom.
Letíme hore
A ako sa pobočkám slovenského franšízanta darí? Prirovnáva svoju súčasnú situáciu k vzletu lietadla. „Postupne naberáme výšku, ale nemôžeme letieť hore strmo ako raketa. I mierny pokles sa snažíme využiť pre ďalšie stúpanie. Verím, že sme ešte nedosiahli letovú výšku a stále ešte máme kam stúpať,“ doplňuje.
Podiel na de facto bezproblémovom „lete“ pobočiek Pavla Lipovského má iste aj úspech, ktorý značka Yves Rocher dosiahla na celom slovenskom trhu. Svedčia o ňom rastúce tržby a počet zákazníkov, tiež rozširovanie pobočkovej siete. Majiteľ troch franšízových pobočiek v tomto smere oceňuje projekty centrály, ktoré držia krok s trendmi v maloobchode – či už tie týkajúce sa online marketingu a digitalizácie, alebo omnichannelový prístup k distribúcii produktov.
Práve podpora zo strany centrály, a to pri otváraní nových obchodov aj pri ich následnej prevádzke, je jednou z najväčších výhod, ktoré franšízová spolupráca prináša. „Sme partneri a podporujeme sa navzájom. V prípade, že máte nejaký nápad, alebo potrebujete riešiť aktuálny problém, máte sa vždy na koho obrátiť. A môže to byť napríklad aj generálny riaditeľ,“ popisuje komunikáciu v sieti Pavol Lipovský.
Jasné pravidlá pomáhajú
Pre niektorých záujemcov o podnikanie pod zavedenou značkou, bez ohľadu na odbor, v ktorom pôsobia, môže byť pravidelný dozor zo strany poskytovateľa licencie problém. Podľa Pavla Lipovského však práve dozor napomáha zachovávať jasné pravidlá, vďaka ktorým je koncept úspešný. „Ak je to pre niekoho problém, tak nezvolil správnu formu podnikania. Úvodná fáza franšízy McDonald´s jasne ukázala, čo sa môže stať, ak franšízanti majú veľmi veľkú voľnosť,“ dodáva.
V budúcnosti chce byť Pavol Lipovský so svojimi obchodmi aj naďalej pridanou hodnotou Yves Rocher na Slovensku. Inšpiráciou sú pre neho v tomto ohľade kolegovia franšízanti z Nitry, Žiliny a Banskej Bystrice. „Ako som hovoril, verím, že ešte máme kam rásť. Máme na to dostatok energie a nadšenia pre značku Yves Rocher,“ doplňuje. Kto vie, možno sa nakoniec majiteľ troch franšíz rozhodne „rodinu“ svojich obchodov ešte rozšíriť.
Prečítaj články
Franšízovú sieť Yves Rocher čaká tento rok optimalizácia a modernizácia. Značka chce ešte viac podporiť svoj ekologický prístup.
„Franšízantom sme v „covidovej“ dobe pomohli aj finančne," hovorí Miroslav Kubricht, managing director Yves Rocher pre ČR, SR a Maďarsko.
Nové projekty a výzvy aj medziročný rast. Taký bol minulý rok pre Yves Rocher. Čo na spoluprácu s touto kozmetickou značkou franšízantov láka?
Hybridné autá a hybridný pohon. Témy, o ktorých sa dnes často hovorí. Čo však hybridné laky na nechty? Obchody s nimi chce na trh priviesť franšíza Semilac.
V súčasnosti sa sústredíme na vylepšenie súčasnej siete, obchody postupne rekonštruujeme do najnovšej podoby, hovorí Miroslav Kubricht, managing director Yves Rocher pro ČR, SR a Maďarsko.
Najčítanejšie
Každý deň ľudia pozrú na YouTube viac ako miliardu videí. Prečo to nevyužiť pre vlastný zisk?
Ak sa Vám pri vyslovení slova franchising vôbec niečo vybavuje, je to skvelé!
Stárnutie európskej populácie zvyšuje dopyt po službách starostlivosti o seniorov. Franšízové príležitosti vznikajú aj v tomto odbore. Na trhu zatiaľ chýbajú.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Mail Boxes Etc. sa zameriava na baliace, doručovacie, tlačiarenske a ďalšie služby pre menších a stredných podnikateľov. Franšízové plány na Slovensku priblížila Maria Ilicheva.