Osobná komunikácia je základ
Môžete zhodnotiť vývoj na čajovom trhu za posledný rok?
Sypaný čaj nakupuje pravidelne zhruba 15 % obyvateľstva. Tento pomer mierne narastá s tým, ako ľudia objavujú kvalitu a rôznorodosť chutí. Napriek tomu sú najobľúbenejšou skupinou čajov v Českej republike čaje ovocné, ktoré vôbec nemajú pôvod v čajovníku. Obľúbené sú tiež čaje bylinné, ktoré rovnako s čajovníkom nemajú žiadnu súvislosť. V poslednej dobe však zaznamenávame rastúci záujem o kvalitnejšie druhy čistých čajov (biele čaje, Darjeeling, Assam) a aromatizovaných čajov na netradičnom základe (biely čaj, zmes raritných čajov).
Mení sa tiež nejako trh s kávou?
V posledných troch, štyroch rokoch rastie dopyt po výberovej káve. Zákazníci sa viac zaujímajú o rôzne pestovateľské teritóriá. Rastie tiež trend alternatívnych metód prípravy káv, medzi ktoré patrí Chemex, dripper, French press, moka kávovar alebo aeropress. Výberová káva tvorí 3-4 % kávového trhu, je však na vzostupe. Naša spoločnosť ročne vyprodukuje cca 350 ton čaju a 90 ton kávy, z čoho je takmer 80 % predaného na domácom trhu. Zostatok je exportovaný do zahraničia.
Darí sa rozširovať sieť obchodov Oxalis čaj&káva ?
Momentálne máme v Čechách a na Slovensku celkovo 52 jednotiek. Z toho 23 predajní prevádzkujú naši franšízoví partneri. Tento rok by mohlo byť otvorených až 10 nových jednotiek. Počas troch až piatich rokov by potom extenzívne budovanie siete mohlo byť zavŕšené na počte cca 75 obchodov Oxalis.
Ako vyzerá situácia s rozširovaní obchodov na Slovensko?
V súčasnosti prevádzkujeme štyri vlastné predajne v Bratislave. Ostatná distribučná činnosť je sprostredkovaná obchodným partnerom. O ďalšom rozvoji maloobchodných jednotiek však teraz neuvažujeme.
Aké vlastnosti majú franšízanti Vašej firmy?
Naši franšízanti sú dynamickí ľudia s nadšením a záujmom o daný produkt. Sú komunikačne aj obchodne zdatní a majú rovnaký pohľad na sortiment a zákazníkov ako máme my. Niektorí z našich franšízových partnerov pochádzajú pôvodne z našich veľkoobchodných zákazníkov. V odbore sa teda pohybujú už veľa rokov a náš sortiment dobre poznajú. Rovnako úspešní sú ale aj tí, ktorí boli len čajoví nebo kávoví nadšenci a otvorením vlastnej špeciálky si splnili svoj sen. Práve kúpa franchisovej licencie veľmi zjednodušuje možnosť začať samostatne podnikať.
Chystáte pre zákazníkov rozšírenie sortimentu, prípadne ďalšie novinky?
Zákazníkom sa snažíme prinášať novinky každoročne. Samozrejmosťou je sledovanie svetových trendov. V minulom roku nám napríklad pribudli nové jedinečné bylinné čaje „Naše byliny“, ktorých receptúry pre nás vyvinula odborníčka na alternatívnu medicínu a prírodné liečiteľstvo paní Renáta Jahodová. Novinkou je zaradenie ručne vyrábaných čokolád z ekvádorských bôbov pod vlastnou značkou. Špecifické sú tým, že v sebe nesú príchute našich aromatizovaných čajov a káv. Každoročne tiež našim zákazníkom prinášame niekoľko noviniek z čajov a káv, ktorých zloženie vyvíjame vo vlastnom laboratóriu. Rovnako ako v ostatných, ani v tomto odbore nie je možné stagnovať. Najaktuálnejšou novinkou, ktorá v najbližších dňoch bude v našich predajniach k dispozícii, sú čajové zbery Flying tea alebo Flugtee. Voľne preložené „čaj dopravený lietadlom“ alebo tiež „bleskový čaj“. Ide o čaje, ktoré boli zbierané iba pred niekoľkými dňami a letecky dopravené do krajiny určenia. Tento čaj sa vyznačuje zvláštnou chuťovou sviežosťou a veľmi jemnou vôňou.
Prečítaj články

Body Express je franšíza EMS tréningových štúdií, ktoré klientom už za 20 minút týždenne pomôžu cítiť sa vo svojom tele lepšie. Tento rok sa rozrastá tempom jedna pobočka za mesiac.
Dopyt po upratovacích, sťahovacích a remeselných službách je veľký. Ako z tejto situácie ťažiť vysvetlí Jiří Bártík, obchodný manažér medzinárodnej siete Extra Services.
„Chceme zvýšiť dosah našich programov a prísť s novinkami, ktoré podnikateľom uľahčia nielen riadenie firiem, ale aj ich osobný rozvoj,“ hovorí Šimon Mastný, riaditeľ franšízy TAB Board.
Máte originálny podnikateľský nápad a zdravý obchodný model. Ako z neho urobiť franšízu? Na to vám odpovie Lenka Nováková, konzultantka poradenskej spoločnosti PROFIT system.
„Flexibilita, inovatívny prístup a schopnosť reagovať na zmeny budú zásadné pre úspech,“ odkazuje budúcim franšízantom Marek Halfar, riaditeľ poradenskej spoločnosti PROFIT system.
Najčítanejšie

Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Veľké franšízové značky medziročne rastú a vstupujú na nové trhy. Menším podnikateľom poskytujú šancu na udržateľný biznis formou spolupráce.
Značka ICE’N’GO pôsobí na slovenskom trhu už 12 rokov. Kto sa môže stať jej franšízantom?
Svetová franšízová sieť sa môže pochváliť posilnením svojich pozícií v konkurencii fast foodov. Značka otvorila pobočku v Bratislave a Topoľčanoch.
„Byť prvou franšízou Simplea na Slovensku bola výzva. Zvládli sme ju na jednotku,“ hovorí franšízantka Katarina Porubská.