Plagiátori útočia

Závisť je zlá vec a vo svete biznisu sa jej darí parazitovať na úspešných podnikateľoch. Ako jednoducho získať úspech iných pre seba? Kopírovať. Franšízové koncepty sú pre tieto praktiky bohužiaľ ako stvorené. Preto je dôležité pred expanziou a spustením franšízy zamerať pozornosť na ochranu značky a vytvorenie dôsledných zmlúv.
S tzv. plagiátorstvom sa stretlo veľa firiem a franšízové nie sú výnimkou, práve naopak. Franšízové koncepty sa kopírujú neustále. Spoločnosť Jumping, ktorá sa zaoberá cvičebnými programami s trampolínami o tom vie svoje. Jedna z najúspešnejších českých franšíz, ktorá sa rozvíja po celom svete, sa stretáva s plagiátormi na každom kroku. „Značku Jumping sme právne chránili tak, aby platila na celom svete. Aj naďalej však bojujeme s plagiátormi,“ dodáva Tomáš Buriánek, konateľ firmy Jumping.
Drzosť nepozná hranice u juhokórejskej spoločnosti, ktorá využila koncept Mr. KEBAB a začala rozvíjať v Južnej Kórey plagiátorskú značku rovnakého mena s rovnakými prvkami. „Streli sme sa s plagiátorstvom aj v Európe, kde sme dokázali protiprávne konanie zastaviť. V Južnej Kórey sa to nedá tak jednoducho zrealizovať. Možnosť riešiť problémy v tak ďalekej krajine je obmedzená,“ hovorí Lubomír Ľelovits zo slovenského franšízového konceptu Mr. KEBAB.
Dôležité je ochrániť značku nielen na danom trhu, ale na celom svete. V tomto prípade sa podnikateľ musí pripraviť na zdĺhavé jednanie a vyššie náklady , tiež na čas strávený vyjednávaním o podmienkach. Hlavná je tiež osveta. Tato práca však potom prináša ovocie.
Franšízový systém Hudobná škola Yamaha vie o kopírovaní svoje. „Snažíme sa viac zamerať na komunikáciu s klientmi a objasňovať, v čom sú naše produkty odlišné od ponúk najrôznejších plagiátorov,“ hovorí majiteľ master – franšízovej licencie Zdeněk Simek s tým, že na rozdiel od plagiátorov firma vie presne, čo robí a na čo hudba slúži.
"Plagiátorstvo vo franšíze nie je neobvyklé. Podnikatelia sa snažia využívať dobré nápady a kopírujú zavedené franšízové koncepty. Veľmi často sa stáva, že plagiátorom sa stane bývalý franšízant. Odporúčame teda, aby si franšízové firmy právne ochránili vzťahy medzi franšízantom, aby po prípadnom odstúpení od zmluvy nemuseli riešiť problémy s podnikateľským plánom bývalého franšízanta, ktorý si vytvorí podobný koncept," upozorňuje Marek Halfar, konateľ poradenskej spoločnosti vo franšíze PROFIT system.
Prečítaj články

TAB Board chce rásť do ďalších regiónov Slovenska. Akých franšízantov hľadá a prečo rastie dopyt po zdieľaní skúseností a koučingu aj v dobe umelej inteligencie?
Keď sa povie franšízové podnikanie, väčšina z nás si predstaví väčšie mesto a gastro franšízu. Naturhouse dokazuje, že to ide aj inak. Ich koncept pracuje s vernými klientmi.
Franšízová sieť Bageterie Boulevard pokračuje v zvyšovaní počtu pobočiek. Po Česku chce pridať expanziu na Slovensku. Franšízantom sa ponúkajú nové príležitosti aj mimo Bratislavy.
Veľké franšízové značky medziročne rastú a vstupujú na nové trhy. Menším podnikateľom poskytujú šancu na udržateľný biznis formou spolupráce.
Stravovanie v krabičkách sa presadilo v slovenských domácnostiach aj kanceláriách. Ako na to ide česká franšíza FITeat?
Najčítanejšie

Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Slovinský Franchising.si sa pripojil do siete spravodajských portálov o franchisingu spoločnosti PROFIT system.
Franchisová zmluva je základom na ktorom je postavený vzťah medzi franchisorom a franchisantom.
Food trucky tvoria nový európsky trend. Rozmach týchto franšíz prebieha aj na Slovensku. Ako je to s investičními nákladmi a začatím vlastného podnikania s mobilným občerstvením?