Život nie je len práca
Čo to vlastne syndróm vyhorenia je?
Syndróm vyhorenia, vyprahnutosti,vypálenie popisuje profesionálne zlyhania, stratu záujmu a potešenia. Stratu ideálov, energie aj zmysle, negatívne sebaocenenie a negatívne postoje k povolaniu.
Aké sú jeho klasické prvé prejavy?
Základnými príznakmi sú napríklad vyčerpanie rezerv, "vypálenie sa", citová atrofia a imunita voči zážitku, cynizmus, strata charizme, des pri chystaní sa k práci, zľahčovanie všetky snahy a podrývanie postojov kolegov, únava aj pri skôr bežnej činnosti, hnev, nedôvera, až paranoidné postoje a hľadanie zlých vlastností u druhých.
Existujú nejaké techniky, ktoré nám umožnia sa proti tomuto syndrómu brániť?
Všeobecne tu platí základné pravidlá protistresové prevencia. Naučte sa myslieť a hovoriť o niečom inom, než je vaša práca, udržujte svoj rytmus, nevyhýbajte sa dovolenky ani ju neskracujte. Stretávajte sa s priateľmi a známymi, nestrácajte zmysel pre humor, narušte svoj doterajší stereotyp, nezanedbávajte svoj zdravotný stav ani vzhľad, prinúťte sa k nejakému spestrenie života, každý deň si rezervujte čas len pre seba.
Ak si myslíme, že sa objavujú prvé symptómy, ako by sme mali postupovať?
Snažte sa revidovať svoj životný štýl, zlepšiť kontakt s prírodou, priateľmi a umením a pokiaľ sú už príznaky veľa patrné, (nepokoj, úzkosť, roztržitosť, horšie pamäť, poruchy spánku, svalové napätie, problémy s trávením, nechutenstvo, či naopak prejedanie, problémy s chrbticou, vyšší sklon na fajčenie alebo pitie alkoholu) navštívte odborníka, psychológa či psychiatra a poraďte sa.
Prečítaj články
Od poradenstva až po vlastnú kliniku
/13.10.2025
„Nutriadapt som poznala zo všetkých strán. Vedela som, že má potenciál a hodnoty blízke mne. Vlastná klinika bola prirodzený krok,“ hovorí franšízantka Silvia Večerová.
Riaditeľ spoločnosti Solodoor Centrum Martin Kupka hodnotí uplynulý rok v znamení rastu. Približuje tiež, čo je podľa neho kľúčom k fungujúcej franšízovej spolupráci.
„Nízke náklady a rýchla návratnosť robia z Edukido ideálnu voľbu pre tých, ktorí chcú podnikať a zároveň podporiť rozvoj detí,“ hovorí prevádzkový riaditeľ Bartłomiej Misztal.
Mr. Kebab funguje už vyše 20 rokov, prežil aj covidové obmedzenia bez uzatvárania pobočiek a prepúšťania. Ako vidí ďalší rozvoj majiteľ Ľubor Lelovits?
Franšízová sieť Kaliforňan novo umožňuje rast aj zamestnancom. Zakladateľka Michaela Smrtičová opisuje, ako značka otvára cestu k podnikaniu bez nutnosti vysokej investície.
Najčítanejšie
Nová príležitosť v kaviarenskom biznise
/13.10.2025
Originálne kaviarne Spezax Caffe úspešne prevádzkujú dve pobočky. Teraz hľadajú prvých franšízových partnerov pre ďalší rast.
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Sieť Aplend spravuje 17 ubytovacích jednotiek vo Vysokých Tatrách. Víta v nich až 80 tisíc hostí ročne. Teraz hľadá pre franšízovú spoluprácu ďalšie hotely a apartmány.
Predstavujeme vám 12 kľúčových tém, ktoré by mala obsahovať každá franšízová zmluva.
V samostatnom franchisingu je niekoľko základných pojmov, ktoré by mal poznať každý, kto sa o tento spôsob podnikania aspoň trocha zaujíma.