Rozbiehame catering s franšízou

Pestré menu / iBoxík ponúka širokú škálu jedál. Medzi najobľúbenejšie patria napríklad rôzne druhy šalátov, sendviče, bagety, ale aj teplé jedlá ako sú cestoviny, rizoto alebo mäsové pokrmy. Špeciálna ponuka je pripravená aj pre vegetariánov a vegánov.
Utorok
13.06.2023
Laici aj podnikatelia so skúsenosťami z oblasti gastronómie. Tí všetci sa môžu stať franšízantmi značky iBoxík. Aká investícia na nich čaká?
 

Záujem o podnikanie v gastronómii medzi ľuďmi, ktorí uvažujú o vstupe do franšízovej siete, sa stále drží na špičke pomyselného rebríčka obľúbenosti franšíz. Tento trend neplatí len u nás, je možné ho prevádzkovať v celom svete. Dôvodom môže byť najmä fakt, že rozbehnúť biznis v gastroobore môže byť s franšízou výrazne lacnejší, než keď sa podnikateľ pustí do otvárania reštaurácie alebo kaviarne na vlastnú päsť. A odborníci im dávajú za pravdu.

To, čo sa však postupom času mení, je výber konkrétnych konceptov, s ktorými chcú franšízanti spojiť svoju podnikateľskú budúcnosť. Okrem veľkých zavedených značiek, ktoré do istej miery predznamenávajú dosiahnutie úspechu, sa obzerá po konceptoch, ktoré majú ono povestné „niečo navyše“. Záujem o klasické formáty gastroprevádzok, zdá sa, klesá.

Občerstvenie nielen do kancelárie

Na tento trend reagujú aj podnikatelia, ktorí na rozšírenie svojho biznisu využívajú práve cestu franšízingu. Príkladom môže byť napríklad food tech koncept cateringových služieb iBoxík, za ktorým stoja spoločnosti iCatering. Ide o online verziu klasického cateringu pre firemné aj súkromné ​​akcie, kedy si klienti objednávajú cateringové menu online. Následne je im všetko dodávané v boxoch priamo na ich stôl.

Pre svoj rozvoj hľadá táto franšíza vhodných franšízových partnerov, vďaka ktorým by sa rozšírila do regiónov po celom Slovensku. Franšízanti od franšízora získajú webové stránky s e-shopom, ktorý je pripravený tak, aby mohli takmer okamžite začať ponúkať svoje služby a predávať. Ďalej na nich čaká marketingová podpora v podobe marketingových materiálov pre sociálne siete, najmä pre Instagram, a to vrátane grafiky, fotografií a hotových postov. Dôležitou súčasťou franšízového balíčka je aj logistický softvér, ktorý zaručuje včasné doručenie objednávok za minimálne možné náklady, vrátane plánovania trás. Poskytovateľ licencie svojim partnerom ponúka aj možnosť využiť softvér na správu kuchyne.

Čo sa týka investície, ktorá na budúcich franšízantov čaká, nie je vzhľadom na zameranie podnikania nijako závratná. Vstupný poplatok, ktorý musí franšízant konceptu iBoxík uhradiť, začína na 11 tisíc eur a odvíja sa od veľkosti regiónu, pre ktorý získa licenciu. Konečná výška počiatočnej investície, ktorá činí minimálne 12 tisíc eur, potom závisí od mnohých faktorov. Pokiaľ do podnikania so značkou iBoxík vstupuje niekto, kto už má k dispozícii zariadenú kuchyňu, je investícia nižšia. Stačí mu ju doplniť o niektoré zariadenie. Investuje tak menej ako ten, ktorý bude svoje franšízové podnikanie rozbiehať tzv. na zelenej lúke. Aby mali záujemcovia o licenciu predstavu o rýchlosti návratnosti ich investície, vypracováva poskytovateľ licencie vždy pre potenciálne trhy individuálny finančný plán. Všeobecne sa potom doba návratnosti investície pohybuje okolo dvoch rokov.


Pravidelné poplatky / krem vstupnej investície hradí franšízant aj priebežné poplatky vo výške 4,75 % z hrubého obratu pobočky. Platiť ho začínajú až po 3 mesiacoch prevádzky. Ďalej potom prispievajú na marketing a platia za využívanie logistického SW.