Kaliforňan prináša personalizovaný street food

Sezónna ponuka / Výhodou konceptu je, že umožňuje veľa variantov a suroviny sa menia podľa sezóny. Medzi zákazníkov môžu vďaka vlastnému zostaveniu jedla patriť aj priaznivci rôznych diétnych štýlov aj ľudia so zdravotným obmedzením.
Piatok
01.12.2023
Street food s možnosťou zostaviť si misku z čerstvých a zdravých surovín Bratislavčanov baví. Teraz sa franšíza rozrastá aj do ďalších miest a ponúka podnikat aj novým záujemcom.
 

Kaliforňan Bistro vzniklo ako nápad mladého a nadšeného kuchára Šimona Smrtiča. Pre svoj nápad vytvoriť fast food založený na systéme „mix and match“ čoskoro nadchol aj sestru s manželom a rozhodli sa svoj nápad sprístupniť aj ďalším formou franšízy.

Kaliforňan je zatiaľ jediný koncept svojho druhu, priamou konkurenciu na slovenskom trhu nemá. Bistrá ľudom prinášajú práve to, čo nenájdete v klasických gastro prevádzkach: rýchly, kvalitný obed, ktorý si plne personalizujete podľa vlastných chutí. Menu sa obmieňa nielen denne, ale aj sezónne. Jedlo je čerstvé, rozmanité a kompatibilné s takmer akýmkoľvek štýlom výživy.

„Už pri prvej prevádzke sme vedeli, že prvoradý je produkt a ľudia. Značka sa spontánne vytvorí, až keď budú tie prvé veci tak ako majú byť. Veríme, že to je práve ten dôvod, prečo Kaliforňan zažil taký  úspech a zo značky sa stal skutočný love brand. Denno-denne vidíme otvárať nové koncepty, ktoré sa sústredia na marketing, investujú státisíce do dizajnu a produkt zaostáva. Takéto triky však už na ľudí nefungujú, zákazníci sú oveľa náročnejší a neautentické koncepty prekuknú po prvej návšteve," vysvetľuje svoje  konkurečné výhody a miesto na trhu zástupkyňa franšízora Michaela Smrtičová.

V hlavnom meste majú momentálne sedem prevádzok, vrátane dvoch franšízových. Nebráni sa ale ani rozšíreniu za hranice Slovenska: „V prípade, že príde tá správna príležitosť sme stále otvorení rastu, no momentálne sa sústreďujeme na nový trh, ktorým je teraz Česká Republika. Nedávno sme totiž otvorili našu prvú franšízu za hranicami Slovenska v Brne," uvádza podrobnosti Michaela Smrtičová. Práve mestá ako Bratislava a Brno majú silnú kúpnu silu, kde sa uživí niekoľko Kaliforňanov. „Vidíme veľký potenciál aj v mestách s počtom obyvateľov nad 30 tisíc, ako napríklad Trnava, Košice, Trenčín či Žilina. Pre potencionálneho franchisanta to je výhodná investícia, pretože dokáže rásť pomerne rýchlo - akonáhle je zabehnutá výrobná kuchyňa, požiadavky a náklady na nové prevádzky sú minimálne. V partneroch hľadáme tých správnych ľudí s vášňou pre životný štýl, ktorý Kaliforňan reprezentuje. Túžbu vybudovať niečo ikonické,“ dodáva Smrtičová.


Kaliforňan mimo Bratislavu / Potenciál rozvoja značky majú všetky mestá nad 30 000 obyvateľov. Priamu konkurenciu koncept personalisovane zostavených misiek nemá.