TOP 10 svetových franšíz

Medzi značkami, ktoré sa umiestili v prvej stovke, sú aj také, ktoré pôsobia na tuzemskom trhu. Patria medzi ne napríklad NATURHOUSE alebo Yves Rocher. Dlhodobý záujem o tuzemský trh tiež prejavuje Dairy Queen, ktorý sa umiestnil na 32. mieste.
Pondelok
02.01.2017
Najúspešnejšie globálne franšízy pochádzajú z oblasti gastronómie. V prvej 50 sú aj značky pôsobiace na tuzemskom trhu.
 

Podľa každoročne zostavovaného rebríčka najlepších franšíz patrí podľa serveru Franchisedirect.com prvých päť miest fastfoodovým konceptom. Na prvom mieste svetového rebríčka sa umiestnil fastfoodový gigant McDonald´s, nasledovaný sendvičovým reťazcom SUBWAY. Tretie miesto obsadil špecialista na pokrmy z kuracieho mäsa KFC. Prvú päťku uzatvára Burger King a Pizza Hut. Medzi hlavné hodnotené kritériá patril počet franšízových jednotiek, vek systému, úroveň zisku z predaja, ale aj stabilita firmy a aktuálny rast. Ďalšími zohľadnenými kritériami boli politika firmy voči životnému prostrediu a podpora franšízantom.

Do prvej desiatky sa dostal tiež obchod so zmiešaným tovarom 7-Eleven, ktorý zákazníkom ponúka širokú paletu výrobkov vrátane tých, ktoré v obchodoch tohto typu bežne nie sú k dostaniu. Druhú polovicu prvej desiatky uzatvárajú hotelové franšízy, medzi nimi by sme našli aj u nás známe Hilton Hotels & Resorts. Systémy majú spoločné to, že sú to pôvodom americké brandy. Neamerickou značku v top rebríčku je britský koncept Intercontinental Hotels, nasledovaný francúzskym retailovým brandom Group Casino, ktorý sa umiestil na dvanástom mieste.

Z porovnania tiež vyplýva, že americkému franšízovému trhu jasne dominujú franšízy podnikajúce v gastronómii, ktoré tvoria takmer tretinu konceptov v prvej stovke (32 konceptov). Druhým najúspešnejším odborom sú franšízy zamerané na upratovanie (11), nasledujú automobilové franšízy (8) a hotelové franšízy (5). V prvej päťdesiatke rebríčku nájdeme aj niektoré značky, ktoré pôsobia na tuzemskom trhu. Okrem klasických fastfoodových reštaurácií sú to napríklad realitná kancelária Century 21 (20) a RE/MAX (45) alebo obchody s produktmi podporujúce štíhlu líniu NATURHOUSE (47).


/1/
Dozvedieť sa viac