Podnikanie, ktoré Slovensku dodá farbu

Príležitosť v regiónoch / Franšízanti majú príležitosť uspieť v Nitre, Dunajskej Strede, Komárne, Ružomberku, Banskej Bystrici a ďalších miestach.
Pondelok
18.03.2024
Dom farieb je franšízová sieť, ktorá za roky svojej existencie zažila už niekoľko stavebných boomov aj kríz. Ako sa u nás vyvíja trh s farbami, nátermi a lakmi ?
 

V súčasnosti pod touto značkou pôsobí 29 pobočiek, a z nich 17 vlastných a 12 franchisových naprieč celým Slovenskom. V minulom roku Dom farieb neotvárali žiadnu vlastnú ani franchisovú prevádzku. Po dlhých rokoch sa vlani rozhodli ukončiť vlastnú prevádzku v Púchove pre nevyhovujúce priestory a franchisovú prevádzku v Detve. Taktiež jednu z dvoch vlastných predajní v Michalovciach postúpili ako franchisu. Výhliadky pre tento rok sú veľmi nádejné: „Pre rok 2024 plánuje otvoriť minimálne 3 franchisové prevádzky. V mesiaci február v  Ivanke pri Dunaji a v apríli Levoči,” načrtol plány spoločnosti zástupca franšízora Tomáš Kania. Okrem týchto už dohodnutých plánov Dom farieb vidí príležitosť aj pre nových franšízantov: „Nevyužitý potenciál je hlavne v regiónoch Nitra, Dunajská Streda, Komárno, Ružomberok, Banská Bystrica kde podľa našich analýz je priestor na predaj našich výrobkov ako aj kupná sila. Taktiež je tu priestor pre existujúce prevádzky, ktoré majú možnosť rozšírenia sortimentu o farby a majú podobný typ zákazníka. Sú to napríklad prevádzky drogérie, železiarstvo, ochranné pomôcky, stavebniny ale aj iné.“

Ako vyzerá súčasná ekonomická situácia v odbore náterov a farieb a čo sa do nej premieta je dôležitou otázkou pre všetkých, ktorí vstup do tohto odvetvia zvažujú: „Čo sa týka celkového trhu, tak zaznamenali sme pokles hlavne v stavebníctve, kde je oveľa menej novostavieb ako sa čakalo. Našimi zákazníkmi, sú však hlavne bežní užívatelia farieb, ako aj rôzni remeselníci, majstri, kreatívni ľudia ale aj inštitúcie a firmy ktoré využívajú naše farby pre bežnú údržbu,“ približuje cieľovú skupinu predajní Tomáš Kania.

Nové franšízy sú vhodné ako hlavné zamestnanie franšízanta aj ako investičná príležitosť pre tých, ktorí si na prevádzku predajne chcú nájsť zástupcu: „Výhodou vždy je, ak sa franšízant plánuje stať súčasťou každodenného chodu predajne, a to minimálne na začiatku, aby fungovanie svojej pobočky nastavil správnym smerom. Franšízovú licenci však môže získať aj investor. V takom prípade je potrebné sa zamerať na správny výber spoľahlivých a dôveryhodných zamestnancov, ktorí sa mu budú o chod a rozvoj obchodu starať,“ opisuje modely podnikania franšízor. Čo sa týka vlastností franšízanta, nie je potrebné, aby mal pred začatím podnikania s touto značkou skúsenosti z odboru. Základným požadavkom je obchodný duch. „Od uchádzačov nepožadujeme žiadne špecifické znalosti o produktoch. V rámci školenia získajú nielen technické informácie týkajúce sa farieb, ale sa aj vyškolia v tom, ako naše farby úspešne ponúkať a predávať.


Pokles výstavby podnikanie s farbami neohrozil / Franšízové pobočky navštevujú remeselníci aj domáci majstri pre nákup na renovácie a údržbu.

Populárne na fóre