Saša Cvetojević, master-franšízant Mail Boxes Etc. / Saša Cvetojević, master-franšízant Mail Boxes Etc./ „Výhodou pre franšízantov je široká ponuka služieb, ktorá obstojí aj v rôznych krízach. Výsledky siete aj po pandemií nám dávajú zapravdu."
Pondelok
06.11.2023
Mail Boxes Etc. je franšíza pre vás, ktorí hľadáte podnikanie s medzinárodným úspechom. To je prípad aj Saši Cvetojeviča, master-franšízanta pre jadranský región. Čo záujemcom radí?
 

MBE je franšízová sieť servisných centier,  kompletne vlastnená a riadená nezávislými podnikateľmi. Poskytujeme prenájom poštových schránok, baliace a doručovacie služby. V našich službách nájdete tiež tlačové a kopírovacie služby s presahom do marketingu, napríklad grafické návrhy, tlač a priemyselnú tlač. V súčasnosti existuje už 1800 týchto centier v 45 krajinách. Ich činnosť a víziu do budúcnosti nám predstavil master-franšízant Saša Cvetojević.

Môžete popísať vašu cestu master franšízanta pre Mail Boxes Etc.?

Prvý obchod MBE som otvoril v apríli 2018 a za ten čas sa mi podarilo rozšíriť podnikanie v Chorvátsku na 24 podpísaných pobočiek (22 je už v prevádzke) a otvoriť ďalšie 4 v jadranskom regióne. MBE Adriatic bola ocenená ako najrýchlejšie rastúca zahraničná franšíza v Chorvátsku za rok 2021 a 2023.

Čo odlišuje Mail Boxes Etc. od iných príležitostí v oblasti franšíz a aké výhody ponúka franšízantom na úrovni master?

Koncept MBE ma začal zaujímať, keď som zistil, koľko možností budem mať na rozvoj podnikania. Náš franšízant má niekoľko zdrojov príjmov a vďaka tomu je oveľa menej zraniteľný v kríze. Napríklad počas pandémie covidu naše predajne stratili takmer všetkých zákazníkov priamo v mieste predaja a tlačový a kopírovací biznis značne klesol, pretože mnoho našich zákazníkov bolo nútených uzavrieť svoje prevádzky. Oproti tomu eCommerce zažila silný vzostup. Takže náš segment B2B balenia a odosielania značne posilnil a naše služby boli veľmi žiadané. Prenájmu poštových schránok sa tiež darilo, pretože ľudia menej cestovali a potrebovali pracovať na diaľku.

Najzaujímavejšie je, že aj teraz, ako už rozvinutá sieť MBE, máme stále veľa možností, kde zvýšiť obraty. Takmer každý nový zákazník je príležitosťou na učenie a implementáciu niektorých nových zdrojov príjmov. Stať sa naším franšízantom, to znamená mať možnosť vstúpiť do logistického biznisu aj bez predchádzajúcej skúsenosti. Logistika, najmä tá, ktorú MBE poskytuje, je dnes potrebnejšia ako kedykoľvek predtým, pretože ponúka skutočne dobre zacielené riešenia pre problémy klientov. V rušnom svete logistiky, ktorý je ovládaný plne automatizovanými riešeniami, ostatní poskytovatelia jednoducho nie sú schopní prispôsobiť sa zákazníkovi a naplniť veľmi špecifické potreby. Tento prístup, individuálny a osobný, je v dnešnej dobe ťažké nájsť. Preto sú mnohé spoločnosti ochotné platiť vyššiu cenu, aby svoje problémy naozaj vyriešili.

Takže ako miestny franšízant – majiteľ MBE obchodu, môžete naštartovať podnikanie v odvetví služieb. Aj keď väčšinou pracujete s fyzickými predmetmi, ako sú balíky, riešite skutočné problémy, ktoré niektorí zákazníci majú. A nielenže za to zaplatia, ale tiež prejavia vďačnosť a niekedy dokonca napíšu osobné poďakovanie. Môžete vstúpiť na trh vyzbrojení know-how odvodeným z viac ako 40 rokov skúseností nazbieraných z viac ako 1800 pobočiek rozmiestnených po celom svete.

V čom je podľa vás Mail Boxes Etc. atraktívnou obchodnou príležitosťou pre potenciálnych master-franšízantov na Slovensku?

Pre master-franšízanta existuje príležitosť na rast siete pobočiek a vytvorenie silného národného hráča v odbore špecializovanej logistiky. Samozrejme, existujú konkurenti, ale pre mňa to vždy bola známka silného trhového potenciálu. Nemusíte vynájsť koleso, stačí lokalizovať a implementovať osvedčené postupy, ktoré už boli overené MBE v iných krajinách.

Viem niečo málo o českom/slovenskom trhu a viem, že e-commerce, doručovanie v deň objednania, kuriéri a ďalšie logistické spoločnosti sú tu rozvinuté, ale ja by som to videl ako príležitosť. MBE je akýmsi sprostredkovateľom a je tu potrebné spojiť služby väčšiny existujúcich hráčov na trhu, aby bolo možné využiť ich rigidné postupy a nedostatočnú orientáciu na individuálnych zákazníkov. Toto je priestor pre MBE s novými logistickými službami.

Ak sa rozprávame o raste a expanzii, aké sú krátkodobé a dlhodobé ciele pre Mail Boxes Etc. v oblasti okolo Jadranu?

V najbližších rokoch chceme otvoriť niekoľko ďalších pobočiek v Chorvátsku, aby sme boli schopní ponúknuť sieťové služby globálnym a miestnym zákazníkom. Musíme sa viac zamerať na exportné zásielky, pretože za posledných päť rokov sme sa stali jedným z top 5 zákazníkov najväčších národných kuriérov a patríme aj do top 5 výberu pre majiteľov internetových obchodov (podľa prieskumu uskutočneného Chorvátskou eCommerce Association).

Dlhodobo sa potrebujeme viac zamerať na rast MBE regionálne, predovšetkým otváraním nových pobočiek v Slovinsku, Srbsku, Bosne a Hercegovine. Musíme pomôcť nášmu miestnemu franšízantovi pre Severné Macedónsko otvoriť pilotný obchod v Skopje a musíme zriadiť aspoň jednu pobočku MBE v Čiernej Hore a Kosove.


Centrá logistiky aj tlače / Konkurenčnou výhodou franšíz Mail Boxes je schopnosť poskytnúť personalizované služby na mieru. Vstúpiť chce aj na slovenský trh.

Populárne na fóre