Podnikanie na klúč / Coding Giants nie je franšíza, ktorú musia prevádzkovať programátori.
Nedeľa
08.10.2023
Hovorili sme s Radoslavom Kuleszom o vzdelávacej franšíze Coding Giants, ktorá rozvíja programovacie zručnosti mladých ľudí.
 

Deti chcú byť youtubermi, no sú aj takí, ktorí chcú byť kreatívnejší. Aby boli mladí ľudia vo veku od 7 do 19 rokov kreatívni, musia sa naučiť programovať a na to sa zameriava franšíza „Giganci Programowania“.

Musí byť človek, ktorý chce mať franšízu „Giganci Programowania“, matematik alebo vedec?

Nie, takéto znalosti sú vítané, ale dôležitejšie sú obchodné znalosti. Nie je to franšíza, ktorú musia prevádzkovať programátori. Franšíza hľadá ľudí so znalosťou miestnych vzdelávacích trhov, podnikateľskými skúsenosťami a motiváciou k rastu podnikania.

Ako ste zvládli otvoriť 100 prevádzok za taký krátky čas? Medzi franšízami je to ojedinelý úkaz.

Sme presvedčení, že konkurencieschopné vstupné náklady sú jedným z dôvodov. Druhým dôvodom je rastúce povedomie o dôležitosti programovania pre budúcnosť a ochota rodičov investovať do svojich potomkov, aby takéto zručnosti získali. Jeden faktor, ktorého sme sa už dotkli. Veľké množstvo vlastných predajní, ktoré nám v očiach potenciálnych franchisantov dodalo dôveryhodnosť, že ide o osvedčený model, ktorý funguje pre spoločnosť, ktorá ho ponúka.

Ako vlastne vyzerá vedenie tejto firmy?

Obchod je pomerne cyklický a je rozdelený do jasných fáz. Najprv máme fázu náboru študentov počas školských prázdnin. Potom pristúpime k získaniu potrebných trénerov. Keď sa kurzy začnú, sústredíme sa na ich riadenie a dohľad a začneme dolaďovať marketing pre budúce programy. To znamená, že je ťažké hovoriť o typickom dni v živote franšízy. Všetko závisí od ročného obdobia.

Aké sú náklady na franšízu pre vašich partnerov?

Máme systém licenčných poplatkov, ktorých výška závisí od veľkosti plochy, ktorú má daná predajňa pokryť. Potom účtujeme najskôr 10% z obratu, ktoré sa neskôr zvýšia na 12%. Nadobúdateľ franšízy tiež musí vlastniť alebo si byť schopný prenajať aspoň 30 m2 priestoru.

Čo získa franšízant na oplátku?

Naša ponuka pre franchisantov zahŕňa osvedčenú značku, prístup k know-how a skúsenostiam, produkty vo forme školiacich materiálov pre vedenie kurzov a pomoc s marketingom a náborom. CRM systém pre kontakt s klientom je dôležitým manažérskym nástrojom. Máme tiež 300 scenárov pre triedy, ktoré vedieme, a 40 rôznych kurzov pre rôzne vekové skupiny. Postaráme sa o všetky úrovne od začiatočníkov, cez učenie sa rôznych programovacích jazykov až po prakticky profesionálnu úroveň.

Ako prebieha vaša expanzia na zahraničné trhy?

Prvý trh, na ktorý sme vstúpili, bolo Španielsko. Neskôr sme rozvinuli master-franšízy na Slovensku a v Chorvátsku. Ale ideme do celého sveta, keďže miesta ako Mexiko, Singapur, Čile majú tiež prevádzky.

O koľko rokov bude výučba programovania dôležitejšia ako výučba 3R?

Základné zručnosti 3R (čítanie, písanie, aritmetika) budú vždy najdôležitejšie vo vzdelávaní. Programovanie je predsa založené na písaní. Myslím si však, že nasledujúcich 10 rokov sa na vzdelávacej scéne veľa zmení a že za rodným a anglickým jazykom budú znalosti programovacích jazykov ďalšie v poradí, pokiaľ ide o dôležitosť.


Radoslavo Kulesza, spolumajiteľ franšízy Coding Giants / "Naozaj chceme, aby franšízanti dosiahli svoje lokálne úspechy, chceme otvárať nové pobočky a rásť spolu s celou spoločnosťou. Naši najväčší franšízanti majú v súčasnosti 11 stacionárnych pobočiek."

Populárne na fóre