Franšíza, ktorá zaujala aj kráľovskú rodinu

Miesto pre franšízu / Podľa skúseností franšízora je najideálnejšie umiestnenie pre kurzy Young Engineers v oblastiach s nadpriemerným počtom detí, v blízkosti škôl a vzdelávacích inštitúcií. Alebo priamo v nich.
Pondelok
31.07.2023
Williama, princa z Walesu, zaujal koncept Young Engineers. Páči sa mu jeho prístup, ktorý v deťoch vzbudzuje nadšenie pre techniku. Zaujme aj franšízantov na Slovensku?
 

Nedostatok ľudí vzdelaných v technických odboroch, ich malá atraktivita pre študentov stredných i vysokých škôl – trend, na ktorý sa v posledných rokoch sťažujú nielen odborníci na školstvo, ale aj samotné firmy, zamestnávatelia. Young Engineers je franšíza, ktorá sa snaží tento problém riešiť zdola. A to nadchnúť pre techniku ​​a inžinierstvo už školákov. Nielen pre majiteľov tohto vzdelávacieho konceptu, ale aj pre franšízových partnerov, sa tak podnikanie stalo poslaním.

Spoločnosť Young Engineers, ktorú v roku 2008 založil mladý podnikateľ Amir Asor, oragnizuje mimoškolské kurzy zamerané na vzdelávanie v oblasti vedy, techniky, strojárstva a matematiky vo viac ako 50 krajinách. Jej cieľom je pripraviť žiakov vo veku 4 až 15 rokov na meniace sa požiadavky pracovného trhu v 21. storočí. S viac ako 30 tisíc študentmi po celom svete a viac ako 200 pobočkami získala spoločnosť Young Engineers uznanie Harvard School of Education a Európskej komisie. V priebehu 15 rokov vyvinula vzdelávacie a technologické riešenia, ktoré sú využívané na zabezpečenie kurzov s využitím najrôznejších platforiem. Vyvinula platformu Algobrix pre výučbu základov kódovania bez použitia obrazovky a využíva aj LEGO a K'Nex Brics.

Pred piatimi rokmi sa s generálnym riaditeľom Young Engineers Amirom Asorom stretol aj princ William. Chcel sa totiž dozvedieť viac o jednotlivých programoch aj celkovom fungovaní značky. Nebolo to však prvé stretnutie zakladateľa Young Engineers s kráľovskou rodinou. V roku 2011 totiž od súčasného kráľa Karola III. získal titul Youth Business International Entrepreneur of the Year.

Fungovanie franšízy

Majitelia franšízových licencií organizujú kurzy v škôlkach, školách, komunitných centrách alebo ďalších voľnočasových zariadeniach. Filozofia Young Engineers je založená na tzv. edutainmente. Cieľom výučby nie je iba vzdelávať, ale aj baviť. Namiesto učenia opakovaním a memorovaním sa žiaci učia aktívnou účasťou na vlastnom vzdelávacom procese. Okrem polročných programov Young Engineers vyvinul aj doplnkové programy, ako sú narodeninové oslavy, letné tábory a ďalšie. Aj to dáva franšízantom príležitosť zvýšiť svoj príjem s touto franšízou.

Podľa šéfa Young Engineers franšízanti ťažia z toho, že pracujú s osvedčeným produktom. "Navyše sa človek môže stať súčasťou oceňovanej spoločnosti, ktorá využíva inovatívne prístupy, ktoré sú propagované vysoko uznávanými akademickými inštitúciami. Navyše má možnosť podnikať z domu, mať flexibilný pracovný čas, získať komplexný školiaci program pre nových franšízantov, manažérsku, finančnú plánovaciu a logistickú podporu. „V neposlednom rade máme vlastný výskumný a vývojový tím, ktorý neustále vytvára nové produkty, modely a programy, ktoré dopĺňajú náš vzdelávací program,“ vysvetľuje.

Záujemcovia o franšízové ​​podnikanie s touto značkou musia mať radi prácu s deťmi a nachádzať uspokojenie v tom, že v ich mysliach zasievajú semienka poznania. Dopyt po týchto typoch aktivít rastie aj mimo školy, takže franšízanti musia byť flexibilní, pokiaľ ide o pracovný čas, a nesmú byť viazaní na rozvrh od 9 do 17 hodín.

Amir Asor zdôrazňuje, že potenciálny franšízant musí byť silný v komunikácii a tiež zároveň v predaji. Dôležité je byť v súlade s víziou celej spoločnosti. „Povedal by som, že hľadáme franšízantov, ktorí dokážu šíriť informácie o našej spoločnosti a vytvárať plány budúcej expanzie do budúcnosti. Chceme, aby naše programy boli začlenené do verejných aj súkromných škôl, denných škôlok, komunitných centier, kostolov, múzeí či do domáceho vzdelávania."

Záujemcovia o pripojenie sa k Young Engineers sa musia pripraviť na investíciu vo výške zhruba 1,5 až 20 tisíc dolárov, ktorá pokryje náklady spojené s otvorením pobočky. Konečná výška investície je ovplyvnená veľkosťou pobočky a tiež jej zariadením. Každé centrum Young Engineers získa územnú exkluzivitu pre jej spádovú oblasť so zhruba 100 tisíc obyvateľmi, vďaka čomu je podľa franšízora zaistená úspešná prevádzka danej jednotky.


Nadšenie riešením problému / V kurzoch Young Engineers je kladený na to, aby sa v mladých ľuďoch vzbudila zvedavosť a túžba po praxi a veku vštepovala vášeň pre inžinierstvo. To všetko v útlom veku.

Populárne na fóre