Kaviarne pripravené na rast

Podnikanie od susedov / Koncept CoffeeshopCompany vznikol v roku 1999 v Rakúsku pod spoločnosťou Schärf, ktorá má 60ročnú históriu v dovoze a pražení kávy a vo výrobe espresso strojov. Svoju prvú pobočku otvorili vo Viedni. Na Slovensku začal koncept prevádzkovať svoju prvú kaviareň v roku 2007.
Pondelok
28.02.2022
Franšízanti CoffeeshopCompany si môžu vybrať, ako veľkú kaviareň chcú prevádzkovať. Koľko potom do nej musia investovať?
 

Sieť kaviarní CoffeeshopCompany má za sebou podľa jej generálneho riaditeľa Petra Ondreja najhoršie obdobie v histórii konceptu. Zvládnuť sa jej ho podarilo najmä vďaka nasadeniu franšízantov, ktorí sa so situáciou spôsobenou hlavne pandémiou a vládnymi opatreniami dokázali popasovať. A plány na ďalšiu expanziu sú veľké. Spoločnosť Tizia, ktorá je majiteľom master-franšízovej licencie na rozvoj siete okrem Slovenska aj v Česku, Poľsku a Maďarsku, sa teraz na našom trhu zameria na otváranie vlastných kaviarní. Do budúcnosti počíta s tým, že ich ponúkne franšízantom.

„Projekt vybudovania siete vlastných kaviarní počíta s celkovým počtom 30 nových kaviarní v priebehu nasledujúcich rokov, pričom už v tomto roku máme v pláne otvoriť prvé štyri prevádzky. V týchto dňoch finišujeme vyjednávanie podmienok nájmu pre prvé dve kaviarne a predpokladáme ich otvorenie v treťom kvartáli roka,“ prezradzuje Peter Ondrej s tým, že cez vlastné kaviarne chce centrála priniesť na trh rozšírené produktové portfólio, nový dizajn konceptu, zjednodušiť rozbehnutie vernostného systému platného a jednotného pre všetky 4 krajiny, v ktorých sa sieť rozvíja. Plánuje tiež efektívne naštartovať nový projekt e-shopu.

Financie a zdravý rozum

Čo sa týka expanzie, cieľom vedenia konceptu je pokračovať v otváraní kaviarní v Bratislave a jej blízkom okolí. Podnikatelia, ktorí by sa na rozširovaní siete chceli ako franšízanti podieľať, by mali mať pozitívny vzťah ku gastronómii a službám. Nemôžeme zabudnúť ani na potrebný kapitál, ktorý je nutný na financovanie počiatočnej investície, prípadne prístup k externému financovaniu. Investícia do pobočky CoffeeshopCompany začína na 50 tisícoch eur v prípade najmenšej pobočky typu „TO GO“ až po zhruba 120 tisíc eur potrebných na vybudovanie kaviarne typu „Lounge“. „Náš franšízant by mal disponovať sedliackym myslením. A ak by išlo iba o investora, musí vo svojom tíme niekoho takého zamestnať,“ dodáva Ondrej.

CoffeeshopCompany sa aktuálne nesústredí iba na expanziu. Najväčším tohtoročným projektom je uvedenie nového menu v celej sieti kaviarní. Jeho hlavným cieľom je podľa Ondreja vhodné reagovať na zmenu podmienok na trhu kvôli reštrikciám prijatých v súvislosti s pandémiou Covid-19. Chceli by to dosiahnuť zefektívnením a zjednodušením práce personálu pri príprave produktov pre zákazníkov, ale aj podstatnými zmenami v dodávateľskom reťazci surovín potrebných v každej kaviarni.


V strede Európy / Na Slovensku má značka CoffeeshopCompany 13 pobočiek. Spoločnosť Tizia, ktorá vlastní master-franšízovú licenciu, rozvíja sieť kaviarní aj na českom, maďarskom a poľskom trhu.