Silný partner eliminuje veľké riziká

Martin Knoška – riaditeľ jazykové školy ZARAZ / „Na začiatok podnikania potrebujete 3500 eur a minimálne jednu učebňu od 15-20m2."
Nedeľa
25.02.2024
„Aj keď sa nezmenil počet našich pobočiek, zisk sa zdvihol o 70 %. Je čas naskočiť na dobrú vlnu v našom podnikaní,“ hovorí riaditeľ franšízy jazykových škôl Zaraz Martin Kňoška.
 

Aké sú podľa vás hlavné konkurenčné výhody franchisingu s vami?

Dnešná doba prináša veľký boom online sveta a doba covidu tento vývoj ešte zosilnela. Ak chcete podnikať v online prostredí jazykového vzdelávania, pohybujete sa v obrovskej konkurencii veľkých firiem. Napríklad aplikácia Duo Lingua – ťažko dnes prídete s niečím, čo bude konkurovať ich značke, po stránke nákladov na vývoj, marketingu a podobne. Naše pobočky Zaraz stoja na tom, že lokálna konkurencia jazykových škôl často nemôže konkurovať nám – sme silným partnerom, ktorý eliminuje veľké riziká a s nami má franšízant šancu uspieť. Získa know-how, kompletný marketingový plán aj obchodnú stratégiu, ako osloviť firmy a získať klientov. Tiež investujeme do reklamy, takže pomáha aj to, že našu značku klienti poznajú z rádia a televízie.

Kto sú vaši typickí franšízanti?

Veľa franšízantov pochádza z našich lektorov. Zhruba 40 % záujemcov však prichádza zvonku a franšízová pobočka je pre nich investičná príležitosť. Ich motivácia je rôzna, napríklad moje rozhodnutie vychádzalo z potreby predávať niečo, čo má význam do budúcnosti. Naši klienti získavajú znalosti, ktoré im rozšíria možnosti podnikania, otvoria cestu k novej práci alebo povýšeniu. A tiež v neposlednom rade – tieto služby majú pomerne zaujímavú maržu.

Koľko máte momentálne pobočiek? Koľko ich pribudlo vlani a aké sú plány na 2024?

Momentálne máme 22 pobočiek, následkom pandémie sme dve zavreli. Boli sme totiž takmer neustále pod obmedzeniami a túto etapu sme prežili vďaka tomu, že sme mali finančné rezervy. Naši franšízanti občas diskutujú o tom, či je potrebné tieto rezervy tvoriť a podobné krízy ukazujú, že áno. Obvykle sa stretávame s dvoma modelmi riadenia – buďto je franšízantom lektor, sám na pobočke učí a má aj ďalších lektorov, alebo je franšízant predovšetkým manažér, stará sa napr. o tri pobočky a zamestnáva ďalších ľudí

Kde vidíte nevyčerpaný potenciál na založenie nových pobočiek?

Predovšetkým by sme radi posilnili východné Slovensko a mestá, ako je Prešov, Košice a ďalšie. Všeobecne je tu nižšia zamestnanosť a ľudia jazykové znalosti potrebujú pre pracovné uplatnenie. Určite je voľná kapacita aj v Bratislave. Tiež tu má naša metóda, založená na intenzívnej konverzácii a plnému nasadeniu na lekciu, uplatnenie.

Priblížite, ako sa vyvíja trh, kto sú primárne vaši zákazníci a ako sa vyvíja dopyt?

Aj keď sa zásadne nezmenil počet našich pobočiek, obrat a zisk sa zdvihli o 70 %. Je teda čas naskočiť na dobrú vlnu v našom podnikaní. 

Aký je priemerne zisk z obratu na pobočke?

Zabehnuté pobočky majú zisk okolo 800 eur až 3000 eur podľa toho, či si včas v mieste pôsobenia podchytia firemnú klientelu.

O aký typ kurzov a ktoré jazyky je teraz najviac záujem? 

Angličtina je najpopulárnejšia, a ešte dlho bude. Druhá je nemčina a tretia španielčina. Najviac sa predávajú skupinové kurzy na pobočkách, ale máme aj skupiny detí.


Zaraz obratovo rastie / Hoci počet franšízových pobočiek je stále okolo dvadsať, zisk narástol za posledný rok až o 70 %. Najmenej je pokryté východné Slovensko.

Populárne na fóre