Koronavírusová kríza priviedla nových franšízantov

3 šance na zisk / Zájemce o podnikání pod hlavičkou franšízového konceptu Extra Služby má na výběr 3 typy franšíz. Může se stát majitelem licence v rámci Extra Stěhování, Extra Uklízení nebo Extra Manžel.
Pondelok
06.07.2020
„Náš franšízový koncept je nastavený na dva varianty vstupu do siete a zakúpenie franšízovej licencie,“ hovorí Radek Straka, riaditeľ franšízového rozvoja Extra Služby.
 

Ako sa Extra Službám momentálne darí? Koľko máte franšízantov momentálne v jednotlivých konceptoch? Ako sa na fungovaní siete prejavil koronavírus? 
Kríza s koronavírusom zasiahla samozrejme aj nás, ale zhruba po dvoch mesiacoch prepadu zákaziek až o 60 % sme už zase na pôvodných číslach v dopyte po našich službách. V tomto období sme mali veľký prepad v zákazkách, ale naopak najväčší záujem a dopyt po vstupe do našej siete. Za dva mesiace kríze nám pribudli 4 noví franšízanti, dokonca aj z  konkurencie. Zrejme sa u nich tiež prejavili veľké prepady po nových zákazníkoch a u nás mohli sledovať, že aj keď je zákaziek menej, stále ich máme a aj takto ťažkú situáciu ustojíme. V súčasnosti máme 23 franšízantov v sieti Extra sťahovanie, 15 franšízantov v Extra upratovaní a 7 v sieti Extra manžel.

Čo podľa Vás na spolupráci s Vami najviac oceňujú franšízanti?
Jednoznačne to je pohodlnosť, množstvo a istota nových zákaziek a nových klientov. Nestarajú sa o žiadnu propagáciu či reklamu. Proste im iba „pípajú“ sms o nových zákazkách, z ktorých si môžu vyberať. V súčasnosti zaisťujeme pre všetkých našich franšízantov zhruba 1 000 nových zákaziek mesačne.

V decembri sme písali, že sa o licencie Extra Služieb zaujímajú často aj veľké firmy. Pokračuje tento trend? 
Tento trend trval až do doby pred problémom s koronavírusom. Potom sa začali opäť ozývať skôr malí živnostníci a podnikatelia.

Ako vlastne vyzerajú vaši franšízoví partneri? Odkiaľ prichádzajú?
Najväčšie percento nových franšízantov je prevažne z okruhu našich známych a samozrejme potom z okruhu známych našich súčasných franšízantov. Zrejme je to spôsobené tým, že nikto z týchto nových záujemcov už nemusí niečo iba skúšať, či pochybovať o funkčnosti nášho systému. Preto je veľmi pôsobivé a príjemné, že čím viac nás je, tým viac je záujemcov o vstup do našej franšízovej siete Extra Služby.

Ako dôležitý je fakt, že ste sa dohodli s jednou z bánk na podpore Vašich franšízantov pri vstupe do siete?
Prekvapivé je, že to nie je veľmi dôležité pre záujemcov o licencie. Náš franšízový koncept je v súčasnosti nastavený na dva varianty vstupu do siete a zakúpenie franšízovej licencie. Prvý variant je zaplatenie jednej veľkej hodnoty, za ktorú franšízant získa všetko potrebné pre výkon činnosti a môže si ľubovoľne a neobmedzene sťahovať akékoľvek množstvo zákaziek počas celej doby platnosti zmluvy, čo je 5 rokov. Druhá možnosť je zaplatenie minimálneho poplatku za vstup do siete, pričom je franšízant opäť zariadený počas celej doby trvania zmluvy, ale platí za každou stiahnutú zákazku z centrálnej databáze. Je to variant zameraný hlavne na začínajúcich podnikateľov či živnostníkov, ktorí nemajú dostatok financií. Zaplatia vždy iba za to, čo si od nás skutočne a sami vezmú. Aj  prvotný základný vstupný poplatok je schopná prefinancovať naša centrálna sieť, a preto už nemusíme využívať ani možnosť podpory banky. I my si môžeme dovoliť toto prefinancovanie, pretože v súčasnosti na českom trhu neexistuje spoločnosť či jednotná centrálna databáza, ktorá by dokázala disponovať väčším množstvom pravidelných a nových zákaziek v odborue sťahovania, upratovania a  služieb hodinových manželov.

Je stále v Česku a na Slovensku priestor pre nových partnerov?
Áno. Za 14 rokov nášho fungovania na trhu nami poskytovaných služieb máme presne prepočítané, koľko franšízantov je v akom odbore potrebných na to, aby sme získali 70 % z celkového trhu týchto služieb na území ČR. To je naším cieľom. Priestor teda stále je.

Ako sa Vám darí budovať a rozvíjať koncept na Slovensku?
V súčasnosti bohužiaľ vôbec. Uvidíme, ako sa všetko vyvinie a podľa toho sa prispôsobíme situácii. Na Slovensku sme schopní poskytovať oba varianty financovania vstupu do našej franšízovej siete Extra Služby.


Franšízanti všetkých veľkostí / Zo začiatku sa značka Extra Služby rozvíjala hlavne prostredníctvom živnostníkov a malých podnikateľov, ktorí chceli na ceste k úspechu využiť silu konceptu, ktorý má dlhoročné skúsenosti v podnikaní. Postupne sa držitelia licencií Extra Služby rozrástli natoľko, že potenciál know-how majiteľov siete objavili aj väčší investori.

Populárne na fóre