Franšízantov si vyberáme dôkladne

Utorok
25.04.2017
O výhodách e-shopu pre franšízantov, i problémoch pri hľadaní vhodných kandidátov, hovorila majiteľka firmy s detským oblečením Skibi Kids Kateřina Princová.
 

Mali ste v minulom roku v pláne otvárať franšízy vo veľkých mestách, podarilo sa?
Dávame si s výberom franšízanov veľkú prácu. Pokiaľ sa rozhodneme s niekým spolupracovať, chceme, aby bol kandidát čo najlepší. To je pre nás pri rozvoji franšízovej siete úplný základ, vychádzame pritom i zo skúseností iných franšízových spoločností. Máme v jednaní franšízu v Plzni, ktorá je vo fáze pred podpisom zmluvy. Našli sme tam pani, ktorá sa nám veľmi páči. Z rodinných a ďalších iných dôvodov sa obchod otvorí ale až v auguste 2018.

Trvajú prípravy obvykle tak dlho?
Dopredu hovoríme, že prípravná fáza pred otvorením predajne trvá 8 až 10 mesiacov. Robíme predobjednávky tovaru pol roka dopredu, s tým je treba počítať. Objednávky na zimný tovar na tento rok sú už napríklad uzatvorené, takže keby franšízant chcel otvárať nový obchod skôr, nebolo by to reálne, resp, ideálne.

Aký tip podnikateľa sa teda hodí pre váš koncept? Musí to byť skúsený obchodník, alebo skôr nadšenec?
Moja predstava je taká, že by to nemal byť iba investor, ale mal by sa podieľať na dennom chode predajne. Mal by mať samozrejme obchodného ducha, ale skúsenosti v odbore ani podnikaní mať nemusí. Myslíme si, že sme schopní odovzdať kompletne celé knohw how našej spoločnosti, zaškoliť ho, naučí sa od nás logistiku i ako zaistiť chod predajne, pracovať so zamestnancami, odovzdáme mu naše niekoľkoročné skúsenosti. Tým pádom to môže byť i človek z iného odboru, ktorého omrzela práce pre veľké korporácie, a chce pracovať na niečom vlastnom.

Na druhú stranu je potrebné si uvedomiť, že podnikanie i s našou podporou je zložité a náročné. Zaoberám sa tiež veľkoobchodom, a viem, ako fungujú niektoré prevádzky a vedúce našich vlastných predajní. Presne tak viem, čo všetko práca v našom obchode zahŕňa. Okrem samotnej prevádzky k tomu totiž patrí lokálny marketing ako sú plagáty a letáky, ale i práca s IT a technikou, málokto to nakoniec zvládne robiť kvalitne.

My franšízantovi môžeme po otvorení predajne poskytnúť možnosť podieľať sa na predaji cez e-shop s tým, že v tomto smere sa opäť nemusí vôbec o nič starať. Tiež robíme firemnú marketingovú kampaň, máme človeka na mailingy, na sociálne siete. Z môjho pohľadu by mal mať franšízant pokoj na prácu v obchode. Na starosť o zamestnancov, tovar na obchode, správnu obsluhu zákazníkov, čo je zasa ťažké obslúžiť na diaľku z centrály. To všetko by teda mal franšízant zvládnuť sám.

Aké problémy najčastejšie zabránia podpisu novej franšízovej zmluvy?
Je to asi kombinácia nedostatočných financií zo strany franšízanta, a skreslených predstav o podnikaní. Prihlásilo sa nám viac záujemcov, ich mylné predstavy často odhalia už prvé dotazníky. Napríklad si pani predstavovala, že pôjde na Úrad práce, kde si na všetko požičia. Časť financií by mal mať kandidát vždy vlastné, časť si môže požičať.

Čím viac si ale na začiatku požičiate, tým horšie vám potom vychádzajú obchodné kalkulácie. To je tiež častý problém. Je to rovnaké, ako keď si idete kúpiť byt, idete si kúpiť obchod. Nemôžete predpokladať, že ho dostanete za nič, a požičať si na neho bude vždy menej výhodné, ako keď do podnikania vložíte vlastné prostriedky.

"Skibi čoskoro oslávi 10 rokov na trhu. Pochádzame zo Ski a BikeCentra Radotín, odtiaľ i názov Skibi. Môj otec začínal s podnikaním ešte pred revolúciou, takže máme v tomto smere bohaté skúsenosti. Vďaka nim sa obvyklým problémom v našich obchodoch dokážeme vyhnúť," zhŕňa Kateřina Princová výhody podnikania s jej značkou.

Beriete tovary od rôznych výrobcov, majú franšízanti možnosť vybrať si tovar, alebo je to striktne dané?
Určite si môžu vybrať. Niektoré zahraničné tovary prechádzajú naším e-shopom, kde si môže franšízant vybrať značky oblečenia i konkrétne kusy. Veľkou výhodou pre franšízantov môže byť fakt, že v našom odbore je potrebné mať prehľad o trhu, preto navštevujeme rôzne výstavy a veľtrhy, kde robíme predvýber tovaru. Máme profesionálnych nákupcov, ktorí tieto akcie obchádzajú, a dávajú dohromady sortiment Skibi podľa našej filozofie a predstáv. V rámci tejto našej ponuky si franšízant bude môcť tovar vybrať. Súčasne bude zaučovaný ako naskladniť tovar, predobjednať, doobjednať, sledovať trendy, a podobne. Ušetríme mu tak veľa chýb a asi 5 rokov získavania nutných skúseností. Malé obchody sa často stretávajú s tím, že žijú nie z obratu, ale zo zisku. O to ťažšie je celý biznis prepočítať tak, aby mal podnikateľ vždy k dispozícii nejaké cash flow.

Keď ste hovorili o e-shope, bude mať franšízant svoj vlastný, alebo sa stane súčasťou centrálneho?
Stane sa súčasťou. Niektoré veci sú na osobnom jednaní. Franšízant môže i nemusí byť súčasťou e-shopu, ja som samozrejme rada, keď sa rozhodne spolupracovať, pretože v tom vidím výhodu a veľkú pridanú hodnotu. Pod našimi stránkami sa vždy otvorí stránka príslušného obchodu. Môže sa stať, že si franšízant neobjedná do skladu tovar, a zákazník o neho prejaví záujem. Vďaka e-shopu bude môcť predať aj tieto veci z našej objednávky, čím sa mu rozšíri ponúkaný sortiment.

Rovnako tiež naopak keď franšízant niečo nepredá, môže ho systém spojiť so zákazníkom, ktorý tovar dopytuje. Ten si ho potom môže vyzdvihnúť na predajni, alebo nechať poslať poštou. To môže pomôcť i na začiatkoch, kedy franšízant bude iba testovať svoj lokálny trh. Na e-shop tiež máme vlastný tím, takže ani tam sa franšízant nemusí o nič starať. Paradoxne si myslím, že franšízant môže byť úspešnejší ako naše predajne. Môže sa venovať jednej predajne, my ich musíme obslúžiť viacero.

Koľko franšíz by ste radi v budúcnosti otvorili?
Nie sme nútení franšízy otvárať, chceme si dať čas na výber franšízantov. Myslíme si, že je na trhu nejaká kapacita, ktorá má svoje hranice. Vo veľkých mestách by sme ich radi mali okolo desať.


Populárne na fóre

咨询英国诺丁汉大学【毕业证】Q/微信551190476线上办理【留信认证】/购买【文凭】补办英国(成绩单)复刻精仿//毕业证办理//成绩单修改//文凭咨询@

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
布魯內爾大學 補辦文凭/買QQ/薇信551190476做真实留信网认证(可查) 制造假国外大学文凭、肆业证、毕业公证、毕业证明书、结业证、录取通知书、Off

布魯內爾大學 補辦文凭/買QQ/薇信551190476做真实留信网认证(可查)...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
補辦【偽造精仿】KU文凭Q/微信551190476堪萨斯大学办毕业证||成绩单||做文凭证书,做留信网认证(可查)WSE认证,SPM证书,PMP证书、学历认

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
林肯大學 補辦文凭/買QQ/薇信551190476做真实留信网认证(可查) 制造假国外大学文凭、肆业证、毕业公证、毕业证明书、结业证、录取通知书、Offer

林肯大學 補辦文凭/買QQ/薇信551190476做真实留信网认证(可查)...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
偽造@購買学校文凭Q/微信551190476爱达荷大学办毕业证||成绩单||做文凭证书,做留信网认证(可查)WSE认证,都有原版本文凭对照,文凭对照,文字图

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
快速订做¥补办¥哈德斯菲尔德大学文凭Q/微信551190476购买*根据学校原版1:1快速订做¥补办¥(成绩单)复刻精仿//毕业证办理//成绩单修改//文凭

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
购买罗格斯大学毕业证QQ/薇信551190476【承接国外全套毕业材料办理】做留信网认证(可查)WSE认证,原版1:1精仿毕业证,成绩单,文凭证书,“一手代

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024
文凭定制[精仿毕业证]Q/微信551190476做假北卡罗来纳大学教堂山分校办毕业证@承接国外全套毕业材料办理@做留信网认证(可查)WSE认证,“一手代辦國

...

1 komentár(e)
posledný 19.03.2024