Ochranné známky a priemyselné vzory so zľavou

„Jasné podmienky / „O príspevok môžu žiadať podniky s menej ako 250 zamestnancami. Ich ročný obrat zároveň nesmie prekročiť 50 miliónov eur alebo bilančná suma ich ročnej súvahy neprekračí 43 miliónov eur," dodáva Ivan Rámeš, partner AK HAVEL & PARTNERS.
Pondelok
19.04.2021
EÚ podporuje malé a stredné firmy. Cez nový grantový program im pomáha riešiť otázky spojené s duševným vlastníctvom, ktoré často riešia aj franšízy.
 

EÚ podporuje malé a stredné podniky. Prostredníctvom nového grantového programu im pomáha s otázkami v oblasti duševného vlastníctva, ktoré často riešia aj franšízanti.

Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) otvoril v januári nový grantový program Ideas Powered for Businesss SME Fund zameraný na podporu ochrany duševného vlastníctva malých a stredných podnikov. Každému, kto spĺňa podmienky, môže byť preplatená hodnota do výšky 1 500 eur, využiteľná na služby spojené s duševným vlastníctvom. Napríklad pri základnej prihláške ochrannej známky EÚ je možné ušetriť viac ako 400 eur.

Kto môže podporu získať?

Podpora je určená pre nasledujúce kategórie (podľa definície EÚ) podnikom so sídlom v EÚ:

  • mikropodniky;
  • malé podniky; a
  • stredné podniky.

Úspešná môže teda byť žiadosť každého podniku, ktorý má menej ako 250 zamestnancov a zároveň ročný obrat neprekračuje 50 miliónov eur alebo bilančná suma ročnej súvahy neprekračuje 43 miliónov eur. Grant nemôže získať podnik, ktorý nemá potrebnú finančnú a prevádzkovú spôsobilosť (napr. je v úpadku) a nepreukáže svoju dôveryhodnosť, ani ten, kto na tieto služby alebo ich časť v minulosti využil vnútroštátne nebo európske financovanie.

Aké služby je možné využiť?

Prostriedky z fondu je možné využiť na preplatenie časti nákladov na:

1. „IP Scan“ (maximálna zľava 75 %)

IP Scan označuje poradenstvo v oblasti duševného vlastníctva (napr. identifikáciu a posúdenie duševného vlastníctva obchodnej spoločnosti a voľbu vhodnej stratégie jeho ochrany), ktoré je v rámci tohto programu poskytované výhradne prostredníctvom národných úradov – v Českej republike a na Slovensku  je to Úrad priemyselného vlastníctva. Konzultácie sprostredkované českým úradom môžu v tomto prípade poskytovať iba tri nimi vybrané nekomerčné organizácie, slovenský úrad konzultácie poskytuje sám.

2. Poplatky za prihlášky (maximálna zľava 50 %)

Preplatená môže byť až polovica nákladov na administratívne poplatky za prihlášky ochranných známok a priemyeslných vzorov (dizajnu) na národnej, regionálnej (Benelux) a únijnej úrovni. V prípade prihlášky ochranné známky EÚ môže zľava dosahovať 425 eur (štandardný poplatok za registráciu jednej známky v jednej triede tovarov či služieb je 850 eur).

Ako postupovať?

O financie je možné žiadať prostredníctvom elektronického formulára. Formulár je dostupný okrem iných jazykov v češtine a slovenčine. Jeho vyplnenie je jednoduché a nezaberie vela času, klientom však radi s ich vyplnením pomôžeme. Celkovo bude z fondu rozdelených 20 miliónov eur, a to v piatich etapách (pre každú sú určené 4 milióny eur). V každej etape bude pre získanie voucheru rozhodujúci dátum podania žiadosti. Odporúčame preto žiadosť podávať krátko po  1. máji, 1. júni či 1. septembri 2021).

Každý z dvoch výššie uvedených typov príspevkov je možné získať maximálne raz. Súhrnným limitom priznanej podpory je hodnota 1 500 eur. Ak nebude žiadosť v jednej etape úspešná z kapacitných dôvodov,  je možné ju zopakovať v ďalšom  období. Uzávierka posledného obdobia pre podanie žiadosti je 30. september 2021.

Upozorňujeme, že žiadosť o IP Scan alebo prihlášku ochrannej známky či priemyselného vzoru je potrebné podať a zaplatiť až po oznámení o priznaní nároku na grant zo strany EUIPO, rozhodnutia budú zasielané e-mailom. Neskôr je ešte pre refundáciu nutné doložiť doklad o platbe za zvolenú službu. Podrobnosti o programe sú dostupné na webe EUIPO. Je to určite zaujímavá príležitosť, ako si s menšími nákladmi posilniť ochranu duševného vlastníctva, ktoré  v dobe covidovej a digitálnej môže hrať ešte väčšiu úlohu ako kedykoľvek predtým.


Autoři článku:

Ivan Rámeš, partner, a Tereza Hrabáková, senior advokátka, z advokátnej kancelárie Havel & Partners.


Pomoc z Únie / Fond EUIPO pre malé a stredné podniky rozdáva zľavy až 1 500 eur na služby