Dôležité je sa nevzdať

„Máme to šťastie, že nás bránia naši zákazníci. Hneď ako sa objaví niekto nový, je pod obrovskou paľbou kritiky, že nás skopíroval a že je plagiátor,“ hovorí Tomáš Huber, spolumajiteľ spoločnosti Mixit.
Pondelok
18.04.2016
Podnikateľské začiatky nie sú vždy ružové. Svoje o tom vie aj Martin Wallner a Tomáš Huber, zakladatelia a majitelia spoločnosti Mixit.
 

Čo viedlo dvoch spolužiakov k tomu, aby začali podnikať?

Tomáš Huber:
Tou hlavnou motiváciou bola naša túžba po sebarealizácii. Keď sme s projektom Mixit začínali, naše štúdiá takmer končili. Nechceli sme teda byť po dokončení školy nezamestnaní a hlavne sme si priali byť vlastnými pánmi.  Rozbehnúť biznis na vysokej škole predstavovalo veľa výhod. Tým, že sme boli stále študenti, nemali sme žiadne záväzky v podobe rodín, hypoték, úverov a  podobne. Bol to teda podľa nás ten ideálny čas.

Aké boli tie úplné začiatky?

Martin Wallner: Rozhodnutie rozbehnúť projekt Mixit padlo zhruba rok pred jeho spustením. Rok sme teda všetko pripravovali, zháňali dodávateľov, vytvárali web, ujasňovali sme si, ako to celé bude vyzerať. Po roku príprav sme web spustili s tým, že sme absolútne netušili, či to bude fungovať, či sa to uchytí. Veľkou otázkou pre nás bolo, ako na náš produkt v podobe nového spôsobu nákupu a objednávania müsli budú ľudia reagovať. Český trh totiž nič takéto dovtedy nepoznal. Bola to úplná novinka a internetový trh bol úplne iný, ako je dnes. Skočili sme teda do toho po hlave a úprimne, tak pol roka sme netušili, či to bude fungovať alebo nie..

TH: Objednávky prichádzali od prvého dňa, to áno. Ale na uživenie to nebolo zhruba rok a pól.

Ako vás napadlo vrhnúť sa  do biznisu s müsli?

MW: Pravda je, že inšpirácia prišla zo zahraničia, kde podobný portál, prostredníctvom ktorého si mohli zákazníci objednávať už hotovú müsli zmes alebo si namiešať svoju vlastnú, už fungoval. Povedali sme si teda, že skúsime zrealizovať niečo podobného, ale v českom prevedení.

TH: Veľmi sa nám páčilo, že je to produkt, ktorý nepodlieha pokazeniu. Je to sušené, nevarí sa to, nejde o tepelnú výrobu, pre ktorú platia oveľa prísnejšie hygienické normy.

Čo všetko bolo potrebné upraviť českým podmienkam?

TH: Hlavne sme pristupovali úplne inak k výzoru webu. Nemci sú totiž v dizajne veľmi chladní. A to sme nechceli. Našim cieľom bolo vydať sa cestou dizajnu, ktorý by odkazoval na rustikálny štýl, ktorý je dnes čím ďalej, tým viac populárnejší. Chceli sme zákazníkov aj baviť, a to nie iba webom, ale tiež tubami, v ktorých k nim namiešané müsli dorazilo.

MW: Nechceli sme byť v kategórii super food, nechceli sme byť bio. Chceli sme však ísť cestou kvalitných potravín v zaujímavom dizajne.

Celý rozhovor nájdete v magazíne Vlastní firma FRANCHISING 03/2015.