Nebáť sa, ísť si za svojim a vytvoriť vlastný štýl

Odovzdanie skúseností / Poskytovateľ franšízovej licencie Mr. Kebab svojim franšízantom pomáha nielen so zaškolením personálu, ale aj s jeho výberom. V súčasnej dobe, kedy je na pracovnom trhu málo "voľných" ľudí, je práve správny výber pre ďalší úspech kľúčový.
Utorok
25.02.2020
Syndróm vyhorenia v jednom odbore ho priviedol k úspechu a podnikaniu v inom. Ako dnes vidí svoje podnikanie pod značkou Mr. Kebab jeho zakladateľ Ľubor Lelovits?
 

Keď som sa rozhodol pustiť do podnikania v gastronomickom sektore, nebol som podnikateľským levom. Ale pohyboval som sa v úplne inom odbore – 14 rokov pracoval v reklame, veľa cestoval, spoznával. Vždy mal rád jedlo, jeho prípravu a všetko s tým spojené. „Prvý nápad bolo otvoriť si klasickú reštauráciu, veď jesť sa predsa musí a bude stále. Ale nechal som si poradiť a zacielil som nakoniec na v mnohých smeroch jednoduchší, princíp fast foodu,“ popisuje svoje začiatky v gastronómii Ľubor Lelovits s  tým, že o kebabe vtedy nevedel skoro nič. „Ale zamiloval som si tú chuť čerstvo upečeného koreneného mäsa s vôňou orientu, páčila sa mi príprava pokrmov a bolo rozhodnuté,“ spomína.

Koncept slovenskej značky fast foodu Mr. Kebab sa však rodil postupne a najskôr vlastne prieskumnou metódou, keď v zahraničí Lelovits vyhľadával obdobné prevádzky a porovnával ich plusy a mínusy. Skoro si uvedomil, že niektoré veci chce a bude robiť inak, že jeho cieľom je moderný stredoeurópsky fast food na báze kebabu. Inšpirácia a nápady sa teda našli, ale realita bola odlišná.„Mentalita u nás je iná, a napriek tomu, že nás chuťovo kebab láka, bolo nutné náš koncept postaviť tak, aby miestnych zákazníkov prevádzka nijako neodradzovala. Máme moderné čisté prostredie, prepracovaný obalový program, bohatý sortiment ponuky a rôzne špeciality, kvalitné produkty a celkový vizuál prevádzok je jednoducho zapamätateľný a koncipovaný príťažlivo práve pre oko Stredoeurópana.“ Tomuto poznaniu však predchádzalo obdobie učenia, spoznávania a skúšania. Prax často poukázala na omyly, ktoré si nikto najskôr neuvedomoval, postupne sa dotiahla filozofia predaja, menila sa technologická časť prevádzky. Základný kebabový sortiment bol doplnený o špeciality z kuracieho mäsa, syrové pochúťky, zemiakové chuťovky a nealko nápoje, ale aj kávu a čaj.

Nie vždy všetko funguje podľa plánu

Prvé prevádzky Mr. Kebab boli otvorené na Slovensku v Košiciach, kde je aj sídlo spoločnosti. A keďže boli úspešné, začalo sa uvažovať o podnikaní aj za hranicami. V Maďarsku spoločnosť Mr. Kebab postavila vonkajší stánok, vzápätí v Budapešti predstavila svoj franšízový koncept. S dvoma franšízovými prevádzkami vstúpila aj na český trh, ale ako Ľubor Lelovits podotýka, tam prišlo nepríjemné ponaučenie. „Naši partneri zrejme podcenili náročnosť tohto typu podnikania, neusmernili marketingovú stratégiu a tiež sa pustili hneď do dvoch prevádzok naraz, čo sa neosvedčilo. A ja som tiež nebol dôsledný, ako som mal byť, a teda došlo k uzatvoreniu oboch franšíz. Ale nevzdávam to, tvrdím, že sú to nutné podnikateľské skúsenosti a dokonca -  čo vás nezabije, to vás posilní.“

Franšízanti konceptu Mr. Kebabse sa musia zžiť s nastavenou stratégiou aj filozofiou spoločnosti. Na Slovensku sa osvedčil pevne daný koncept a funguje výborne. Toto základné nastavenie je podstatné – nemeniť neustále podmienky, kvalitu, produktov, nepodliezať s cenami konkurenciu. „Nemôžete z drahších a kvalitných vstupných surovín vyrábať lacný produkt iba preto, že konkurencia pri vedľajšom okienku predáva nekvalitné za polovičnú cenu. Tak to nejde. Proste každý máme svoju cieľovú skupinu zákazníkov,“ upozorňuje Lelovits. V mnohých ohľadoch je koncept pevne nastavený, ale s ohľadom na krajinu či región svojej pôsobnosti si zahraničný franšízant môže dohodnúť určité percento odlišnosti v produktoch lokálnych chutí, ale opäť za podmienky prísneho dodržania kvalitatívnych parametrov systému. Prispôsobiť sa franšízant musí tiež v marketingových aktivitách, ktoré nesmú zákazníkov prehlcovať. Na Slovensku je preferovaná maximálne jedna marketingová akcia za štvrťrok a tento trend sa osvedčil.

Nové franšízy budú otvorené ešte tento rok

Spoločnosť Mr. Kebab má v úmysle rásť, a to nie iba v rámci rodného Slovenska. Aktuálne sa však práve tu začínajú pripravovať na otvorenie dve franšízy - jedna v Prešove a druhá v Košiciach. Zahraničné franšízové prevádzky sú však aj naďalej v pláne – vážni záujemcovia prichádzajú z Poľska, Ruska a veľký záujem je aj zo severských krajín, kde by kebabový fast food bol v mnohých regiónoch gastronomickou novinkou.


Jasné pravidlá / Nedá sa spoliehať na to, že všetko bude fungovať samo alebo úplne jednoducho. Franšízanti značky Mr. Kebab sa musia zžiť s nastavenou stratégiou aj filozofiou spoločnosti. Pevne daný koncept sa na domácom trhu osvedčil a funguje podľa zakladateľa spoločnosti výborne.