Adidas bojuje za svoje tri pruhy

Čo je možné ochrániť? / „Obor duševného vlastníctva zahŕňa v podstate všetky výsledky ľudskej tvorivej činnosti a ich právnu ochranu. Od klasických diel typu knihy, fotografie, kresby, sochy cez architektonické návrhy, dizajny, vynálezy, herecké výkony až po software, dizajn webových stránok, ochranu databáz či unikátne know-how," upresňuje Ivan Rámeš, partner advokátskej kancelárie Havel&Partners.
Piatok
28.02.2020
Športová značka si striktne dáva pozor na duševné vlastníctvo, ktoré si zákazníci spájajú práve s touto módnou značkou. Sú úspešní?
 

Keď na oblečení vidíte tri pruhy, automaticky si poviete: „To je Adidas!“ Aspoň to tvrdí nemecký výrobca športového oblečenia a svoje práva na tri pruhy dôrazne chráni. V posledných rokoch sa však vďaka tomu stáva terčom kritiky.

Napríklad v marci 2017 americký reťazec s módou Forever 21 podal žalobu, v ktorej uviedol, že Adidas sa pri vymáhaní svojich práv k pruhom správa „agresívne“ a šikanózne, a tým znemožňuje ďalším spoločnostiam používať v ich návrhoch pruhy ako dekoračný prvok. V našich končinách však Adidas nebol veľmi úspešný. Poznáme dva staršie prípady, kedy sa neúspešne snažili napadnúť zápis ochranných známok s troma pruhmi pre oblečenie a obuv.

Dobré meno pod ochranou

Forever 21 tvrdí, že sa mu Adidas kvôli používaniu vertikálneho pruhu už viackrát vyhrážal žalobou. Forever 21 sa však s monopolom tohto giganta so športovým oblečením nechce zmieriť a žiada kalifornský súd o deklaratórny rozsudok. Týmto krokom sa snažia o to, aby mohli používať pruhy ako dekoráciu v rámci svojich návrhov bez obmedzení, aby im hrozila ďalšia žaloba. Značka tiež dúfa, že v rozsudku zaznie, že návrhy značky Forever 21 ochrannú známku Adidas neohrozujú a teda že tri pruhy nestratia vďaka výrobkom Forever 21 svoju exkluzivitu pre Adidas. Súdny spor stále prebieha a musíme si ešte počkať na rozhodnutie.

Adidas bol v minulosti už niekoľkokrát veľmi úspešný so žalobami a jeho ochranné známky s troma pruhmi boli posúdené ako známky s dobrým menom. Napríklad v roku 2008 dostal Adidas od spoločnosti Collective Brands 305 miliónov dolárov. V roku 2015 porazil značku s teniskami Skechers, ktorá predávala obuv veľmi podobnú známemu výrobku Stan Smith. Adidas je zatiaľ v žalobách úspešný. Ako ďaleko však môže zájsť? Tri vertikálne pruhy na obuvi alebo oblečení – to je neodmysliteľne Adidas, ale čo napríklad dva alebo štyri pruhy, s ktorými má Adidas tiež problém? Alebo pruhy s inou šírkou a inými farbami, ako tie čo používa Adidas? Tieto otázky budú možno ešte diskutované.


Autori článku

Tereza Hrabáková, senior advokátka a Ivan Rámeš, partner AK Havel&Partners.


Úspech na súde / Adidas bol v minulosti už niekoľkokrát veľmi úspešný so žalobami a jeho ochranné známky s troma pruhmi boli posúdené ako známky s dobrým menom. / foto Pixabay