S personálnymi knihami mierime na ďalšie trhy

Dobrodružstvo na prianie / „Vďaka personálnym knihám z vydavateľstva Modrý slon sa malí čitatelia stávajú hlavnými hrdinami príbehu, ktoré čítajú. Na stránkach kníh sa môžu ocitnúť vo vzducholodi, medzi dinosaurami, lúpežníkmi alebo sa stať princeznou," dodáva majiteľ vydavateľstva Marek Halfar.
Pondelok
20.01.2020
„Vďaka franšízingu sa nám darí expandovať aj do zahraničia. Nedávno sme podpísali zmluvu s master-franšízantom z Rumunska,“ hovorí Marek Halfar, majiteľ vydavateľstva Modrý slon.
 

Ako sa darí vydavateľstvu Modrý slon?
Som rád, že môžem povedať, že sa nám darí napĺňať naše ciele. Tým najdôležitejším je pritiahnuť deti k čítaniu. Podľa prieskumu personálne knihy pomáhajú deťom v čítaní a porozumení písaného textu. Tiež preto rok čo rok rozširujeme ponuku kníh tak, aby zabavili čo najviac malých čitateľov. V roku 2019 sa nám podarilo vydať tri tituly pre začínajúcich čitateľov. Vydávame tiež personálne leporela, ktorá vyrábame ručne, čo je svetový unikát. V budúcom roku sa chystáme expandovať do ďalších krajín.

Čo Vás vlastne pred 21 rokmi motivovalo založiť vydavateľstvo?
Hľadal som produkt, ktorý by ma zaujal a ktorý ešte nebol na trhu. Nejaký čas som žil v zahraničí a tam som sa prvýkrát stretol s personálnou knihou. Skúšal som nadviazať spoluprácu s rôznymi vydavateľmi, ale nemali záujem vstúpiť na český trh. Vtedy som sa čudoval, ale až po rokoch som pochopil, ako by to pre nich bolo komplikované a s neistým výsledkom. Vďaka mojej naivite a absolútnej neznalosti v odbore som sa spolu s kamarátmi pustil do veľkého dobrodružstva. Najskôr bolo dôležité zohnať peniaze, preto sme išli dojiť kravy do švajčiarskych Álp. Bolo to namáhavé, ale po troch mesiacoch sme mali kapitál na začiatok.

Ste jednou z najdlhšie fungujúcich franšíz na českom trhu. Ako ťažké bolo vytvoriť prenosný koncept v odbore, v ktorom to nie je úplne bežné?
Myslím si, že franšízing je najlepší model spolupráce medzi dvoma nezávislými subjektmi. Ak  je obchodný model dobre pripravený, vyvážený a obe strany si uvedomujú svoje úlohy, firma má vďaka franšízingu možnosť veľmi dobre fungovať.

S franšízou ste vyrazili aj za hranice Česka a Slovenska. Môžete nám prezradiť, kde všade Modrý slon prináša deťom radosť prostredníctvom personálnych kníh?
Áno, Modrý slon prináša deťom veľkú radosť. Našou úlohou je prilákať deti naspäť ku knihám a ukázať im kúzlo písaného textu. Tesne pred koncom roka sme uzatvorili dohodu s novým master-franšízantom pre Rumunsko. Master-franšízových partnerov máme aj v Maďarsku a v Bosne, v ďalších európskych krajinách prevádzkujeme naše e-shopy vlastnými silami. Aktuálne sa obzeráme po nových partneroch v Taliansku a na Ukrajine.

V súčasnosti vzniká stále viac franšízových konceptov. Čo by ste im poradil v prípade, že by ich majitelia zatúžili po expanzii do zahraničia prostredníctvom franšízy?
Pred expanziou musia mať istotu, že je koncept fungujúci a ziskový na domácom trhu. Záujemcovia o master-franšízové licencie sa budú určite zaujímať o finančné výsledky. Dnes už nestačí mať výnimočný a kvalitný produkt, ale tiež musia mať nadčasové predajné zručnosti, ktoré môžu odovzdať zahraničnému partnerovi. Ďalšia dôležitá vec je, či sú obe strany na expanziu pripravení. Často sa stáva, že záujemcovia predpokladajú, že zaplatia za licenciu a o zvyšok sa už musí postarať franšízor. Je to náročný proces, ale som presvedčený, že franšízing je najefektívnejší spôsob rozvoja firiem doma aj v zahraničí.


Čítanie baví a vzdeláva / Vydavateľstvo Modrý slon si už od roku 1998 stanovilo ako jeden z hlavných cieľov motivovať mladých čitateľov prostredníctvom osobných kníh k samostatnému čítaniu.