Spokojnosť na oboch stranách / Automatická obsluha má svoje výhody nie iba pre hostí, ale tiež pre majiteľov jednotlivých pobočiek. Okrem toho, že je tento spôsob obsluhy oveľa rýchlejší ako v klasických reštauráciách, znižuje tiež počet zamestnancov, ktorí sú nutní na bezproblémový chod prevádzky.
Streda
13.11.2019
Originálne poňatie obsluhy reštaurácií EasyBear zaujme hlavne zákazníkov, ich ziskovosť hlavne záujemcov o franšízu.
 

Pre dosiahnutie úspechu na poli gastronómie je v súčasnosti stále častejšie nutné prísť na trh s neopozeraným konceptom, ktorý je nielen originálny, ale hlavne ekonomicky životaschopný. Jedným z tých, ktoré chcú preniknúť na náš trh, je pôvodom lotyšský EasyBeer. Ten sa tu chce rozvíjať prostredníctvom franšízových licencií. Aktuálne hľadá partnera, ktorý by si vzal na starosť rozvoj siete po celom Slovensku.

Čím sa teda koncept, ktorého prvá pobočka začala fungovať už pred niekoľkými rokmi v Rige, líši od ďalších franšíz? Hlavné rozdiely môžeme nájsť najmä v platbách a vybavovaní objednávok hostí jednotlivých reštaurácií. Všetko je totiž nastavené tak, aby čo najviac procesov prebiehalo automaticky. V praxi to teda funguje tak, že zákazník po vstupe do prevádzky dostane špeciálnu predplatiteľskú kartu, ktorá obsahuje virtuálne peniaze. Zákazníci si môžu zakúpiť ľubovoľný nápoj po naskenovaní karty na výdajnom automate, a až neskôr zaplatiť na pokladni. Ocenia to hlavne tí, ktorí chcú ochutnať rozličné pivá, a na konci večera opustiť reštauráciu a bez problémov nájsť cestu domov.

V EasyBeer totiž zákazník zaplatí za to, čo reálne vypije. V klasických reštauráciách majú hostia v dnešnej dobe síce možnosť vybrať si zo širokej ponuky pív, ale vždy si musia objednať minimálne malé pivo a obsluhe je jedno, či mu chutí a vypije ho. Musí ho proste zaplatiť. V EasyBeer majú však zákazníci možnosť sami si načapovať a pivo najskôr ochutnať aj v menšom množstve. To znamená, že si každý môže naplniť pohár pitím, ktoré mu bude chutiť. Je z čoho si  vyberať – v reštaurácii hostia nájdu až 200 druhov pív. Hosť platí až na konci svojej návštevy pri odchode z reštaurácie. Dobrou správou pre majiteľa franšízy Easy Beer je, že prax ukázala, že taký spôsob platby podporuje vyššiu útratu. A čím viac hosť minie, tým väčšie má reštauratér zárobky.

Obchody, letiská aj turistické ciele

Vďaka vysokej automatizácii platieb a objednávok sa  franšízantovi znižujú aj náklady spojené s personálom. Tým, že sa zákazníci obsluhujú sami, nie je potrebné mať armádu čašníčok a servírok. Vyhne sa tak nielen finančným nákladom, ale tiež hľadaniu vhodných zamestnancov, čo je v súčasnosti problém, ktorý riešia podnikatelia snáď v každom odvetví. Technológie Easy Beer tiež umožňujú kontrolovať množstvo vďaka čomu ziskovosť zostáva konzistentná. Dávkovače piva sú napojené na sudy, ktoré sú umiestené v chladenej miestnosti, vďaka čomu má pivo ideálnu teplotu a skvelú chuť. Systém využíva špeciálne elektronické obmedzovače peny, ktoré regulujú penu pri čapovaní zo steny na minimum. V prevádzkach  nevydrží žiadny sud dlhšie ako týždeň a nedochádza k žiadnemu plytvaniu. Každý mililiter je tak zaúčtovaný a uhradený. Aj keď zákazník ochutná iba pár mililitrov piva alebo si naplní plný pohár, za všetko platí. Nie je nútený vypiť väčšie množstvo niečoho, čo mu nechutí.

Koncept Easy Beer je navrhnutý tak, aby bol dostupný v troch možných kombináciách – bar či reštaurácia v obľúbených turistických destináciách, alebo v nákupnom stredisku, prípadne na letisku či na obľúbených miestach „domácich“. Celková investícia do podnikania pod hlavičkou tejto franšízovej siete je ovplyvnená hneď niekoľkými faktormi, medzi ktoré patria napríklad náklady na úpravu priestoru alebo výška nájmu. Typická EasyBeer reštaurácia vyžaduje investíciu začínajúcu na 150 tisícoch eur, pokrýva však okrem know-how a školení tiež zariadenie a software potrebný na správne fungovanie všetkých systémov v reštaurácii. S jej návratnosťou  franšízant môže počítať v horizonte 14 až 30 mesiacov. S franšízantmi poskytovateľ licencie uzatvára zmluvu na 10 rokov s možností ďalšieho predĺženia.


Z Pobaltia do centra Európy / Korene reštaurácií EasyBeer nájdeme v lotyšskej Rige. Odtiaľ sa vďaka franšíze rozšírili aj do Maďarska a Slovinska. So svojou ponukou má Franšízor ambície vstúpiť aj na slovenský trh