Menej zamestnancov, menej starostí

Skúsenosti v odbore na nezaplatenie / Podnikanie v gastronómii môže byť pre začiatočníkov veľmi náročné. Neustále sa musia zaoberať najrôznejšími kalkuláciami, sledovaním cien, zásob, riadením ľudí a nastavovaním marží. Easy Wine toto svojim franšízantom zjednodušuje – počíta za nich marže a do kalkulácií započítava všetky náklady, ktoré vzniknú. Vďaka tomu môže franšízový partner dosiahnuť rýchlejšie a vyššiu ziskovosť.
Streda
28.08.2019
Myslíte si, že prevádzkovať reštauráciu či bar znamená zamestnávať početný personál? Nemusí to tak byť vždy. Franšíza Easy Wine vie, ako na to a ponúka licenciu pre rozvoj siete na Slovensku.
 

Zaistiť stabilný a rastúci príjem pre franšízanta bez zložitého riadenia reštaurácie. Taká je vízia vedenia pôvodom lotyšského franšízového konceptu Easy Wine, ktorý so svojimi pobočkami chce obohatiť slovenský gastronomický trh. Pre prípadných záujemcov o licenciu môže byť zaujímavé to, že prevádzkovanie baru tejto siete neznamená, tak ako to je bežné v reštauračnom biznise, nutnosť zamestnávať veľké množstvo ľudí.

„Iné reštaurácie majú vysoké náklady na zamestnancov, koncept Easy Wine je nastavený tak, aby boli minimálne, a pritom netrpela kvalita obsluhy našich zákazníkov. Majiteľ franšízovej pobočky bude pre svoju prevádzku potrebovať iba jedného až dvoch zamestnancov do kuchyne a maximálne dvoch za bar,“ vysvetľuje Juris Roganovs, ktorý je v Easy Wine zodpovedný za medzinárodný rozvoj. Dôvod, bary Easy Wine sú totiž samoobslužné.

Podľa chute a nálady

V praxi to vyzerá tak, že hosť potom, ako vstúpi do dverí, dostane od obsluhy magnetickú kartu s virtuálnymi peniazmi, ktorá mu umožní načapovať si nápoje zo špeciálne navrhnutej a vyrobenej steny. To znamená, že nemusí čakať na obsluhu, ale rovno si sám môže zvoliť a natočiť nápoj, ktorý chce piť alebo iba ochutnať. Cena sa odvíja od toho, koľko a čoho reálne vypil. Môže tak napríklad na začiatku ochutnať niekoľko vzoriek, pred tým ako sa rozhodne pre víno, s ktorým strávi celý večer.

Prácu franšízantovi tiež zjednoduší špeciálne vyvinutý softvér, ktorý je prepojený s predajným systémom a sleduje úhrady kartou, spotrebu, lojalitu zákazníkov a tiež stav pokladne. Umožňuje monitorovanie predajov a spotreby z akéhokoľvek miesta na zemi vďaka internetovému pripojeniu na počítači alebo prostredníctvom  mobilného telefónu či tabletu. Kontrolu fungovania pobočky  môže franšízant sledovať prakticky kedykoľvek a odkiaľkoľvek.          

Jeden bar alebo celá krajina

Záujemcovia o spoluprácu s konceptom Easy Wine si môžu obstarať licenciu na jednu pobočku, alebo prípadne multi-franšízovú, ktorá umožní otvoriť viac pobočiek. Pre tých, ktorí by chceli sieť Easy Wine budovať na Slovensku vo veľkom je k dispozícii licencia na celý región. So samoobslužnými barmi koncept mieri do niekoľkých typov lokalít – turisticky exponovaných miest, nákupných centier, letísk a tiež na obľúbené miesta, kam sa za zábavou vydávajú miestny obyvatelia. Priestory vhodné pre zriadenie baru Easy Wine majú veľkosť od 150 do 500 m2.

Výšku celkovej investície ovplyvňuje niekoľko faktorov súvisiacich hlavne s priestorom, ako sú náklady na jeho obstaranie, výška nájmu a tiež nutnosť jeho úprav. Typická Easy Wine reštaurácie vyžaduje investíciu začínajúcu na 150 tisícoch eur, ktorá zahŕňa aj náklady na obstaranie potrebných zariadení a tiež už spomenutý originálny softvér. Potenciálnym franšízantom vedenie konceptu ponúka tiež možnosť prenájmu zariadenia. Očakávaná doba návratnosti investície sa pohybuje okolo 14 až 30 mesiacov. Franšízová zmluva sa uzatvára na 10 rokov s možnosťou jej ďalšieho predĺženia.


Zahraničná expanzia postupuje / V súčasnosti nájdeme pobočky siete Easy Wine nie iba v domácom Lotyšsku, ale tiež v Gruzínsku a Maďarsku. Ako dlho bude trvať, než si víno sami natočíme do pohárov, je iba otázkou času