Zamerané na mladých / Školy Coding Giants sa zameriavajú primárne na najmladšie generácie, pričom kódovacie kurzy sú na mieru postavené pre jednotlivé vekové kategórie od 7 do 19 rokov a sú zaistené kvalifikovanými pedagógmi.
Streda
18.09.2019
Vzdelávanie IT špecialistov má budúcnosť. Vsádza na to franšízový koncept Coding Giants, ktorý chce preniknúť aj na Slovensko.
 

Na nedostatok študentov sa školy programovania v dnešnej dobe nemôžu sťažovať. Stále totiž platí, že IT odborníci a vývojári sú jednými z tých, po ktorých je nielen na Slovensku vysoký dopyt zo strany zamestnávateľov. Tiež preto je podnikanie v oblasti počítačového vzdelávania perspektívnou oblasťou. Pre tých z vás, čo by chceli v tejto brandži pôsobiť, sa ponúka možnosť stať sa súčasťou pôvodom poľskej franšízy Coding Giants.

Ide o sieť programovacích škôl, ktorá sa zameriava na vzdelávanie mladých ľudí so záujmom o nové technológie a počítačové programovanie. Školu založili v rocku 2015 štyria absolventi Fakulty elektroniky a informačných technológií Varšavskej technickej univerzity. „Naším cieľom je vyškoliť mladého počítačového „gramotníka“, ktorý bude v budúcnosti schopný fungovať na modernom trhu práce bez akýchkoľvek komplexov. Chceme nakaziť mladých ľudí programovacou vášňou, pretože veríme, že učiť programovať rozvíja digitálne zručnosti, ktoré dávajú lepší štart do budúcnosti, ale tiež stimuluje rozvoj logického myslenia,“ hovorí Radosław Kulesza, spoluzakladateľ Coding Giants.

V súčasnosti má na poľskom trhu 60 vlastných a 26 franšízových pobočiek, ktoré fungujú v 55 mestách. Posilnení domácim úspechom a tiež záujmom zo zahraničí, sa jeho zakladatelia rozhodli prekročiť hranice a ponúknuť partnerom zo zahraničia možnosť franšízovej spolupráce. Na začiatku chceli ponúkať svoje služby Španielom, už čoskoro by teda mala zahájiť fungovanie prvá pobočka v Barcelone, ktorú budú riadiť zakladatelia konceptu. Ďalšou destináciou, o ktorú mali tvorcovia Coding Giants záujem, boli balkánske krajiny. Dnes sú však pripravené vstúpiť s franšízou aj do ďalších krajín. „Sme pripravení predať master franšízu pre celú krajinu alebo región, ale aj licenciu na prevádzkovanie jednej pobočky,“ dopĺňa Kulesza.

Potenciálny franšízant tohto konceptu by mať k dispozícii cca 6 000 eur na rozbehnutie jednej kódovacej školy. Zahŕňa úvodný licenčný poplatok a tiež náklady na zariadenie priestorov. Tie by mali mať veľkosť zhruba 30 m2 a nachádzať sa v atraktívnej lokalite. Nezáleží na tom, či si priestory pre svoje podnikanie franšízant prenajal, alebo či je ich majiteľom. Samostatnou položkou sú náklady spojené s obstarávaním notebookov pre študentov. „Vzhľadom na povahu odvetia a nutnosť poskytovať  kvalitné kurzy požadujeme, aby franšízanti mali aspoň základnú znalosť v programovaní a IT. Veríme, že sú to schopnosti nevyhnutné na udržanie kvality v našich školách,“ dodáva Kulesza.

Poskytovateľ franšízy dáva franšízovému partnerovi know-how, organizuje školenia, odovzdáva licencie na výučbové materiály, reklamné materiály a prístup do systému CRM. Franšízant sa môže rozhodnúť, či uprednostňuje platiť pravidelný mesačný poplatok alebo províziu z výnosov. Ak by mal niekto záujem o získanie master-franšízovej licencie pre celú krajinu, či región, cena bude závisieť od veľkosti územia.


Do roka naspäť / Z doterajšieho fungovania franšízovej siete Coding Giants je možné podľa jej majiteľov odhadnúť, že návratu investície sa môže franšízant dočkať po 6 až 8 mesiacoch. Zakladatelia sú štyria absolventi Fakulty elektroniky a informačných technológií Varšavskej technickej univerzity

Populárne na fóre