Dobre vymodelované podnikanie

Potenciál u rodičov aj u detí / Rodičia dnes veľmi premýšľajú o hračkách, ktoré svojim deťom kúpia. Stále obľúbenejšie sú hračky, ktoré ich zabavia a zároveň rozvíjajú a vzdelávajú. Tvorením sa deti učia trpezlivosti a koncentrácii, rozvíjajú si jemnú motoriku a posilňujú kreativitu a sebadôveru.
Piatok
05.04.2019
Vzdelávanie detí prostredníctvom hier je stále populárnejšie. Franšíza Jumping Clay, ktorá sa chce na trhu presadiť, ponúka hneď tri možnosti spolupráce.
 

Plastelína, modelína, modurit. Hmoty, s ktorými sa skôr či neskôr hralo snáď každé dieťa. Rovnako na tom boli aj deti Jasminy Bosanacovej dovtedy, kým sa v zahraničí stretli s modelovacou hmotou Jumping Clay. Problém bol však v tom, že v Česku vtedy o tomto produkte počul iba málokto. Netrvalo však dlho a situácia sa zmenila.

„Ako trojnásobná maminka som premýšľala, ako do budúcnosti skĺbiť rodinu s pracou. Zároveň som si priala takú prácu, ktorá ma bude napĺňať a posúvať ďalej. Okrem toho strašne rada tvorím, a to sama a tiež s mojimi deťmi. Keď sme si v zahraničí náhodou s deťmi vyskúšali Jumping Clay na jednej detskej akcii, ihneď ma oslovila! A deti ju hneď chceli aj doma. A to sa u nás doma vystriedalo pred tým niekoľko plastelín a modelín,“ spomína Jasmina Bosanacová.  

Keďže v ČR a na Slovensku nebola Jumping Clay dostupná, kontaktovala výrobcu a dohodla sa na spolupráci. Jej spoločnosť Matio sa  stala jediným a výhradným držiteľom super-master franšízovej licencie pre Českú republiku s právom pre expanziu a rozvoj konceptu aj na Slovensku.

Škola hrou

Ako držiteľka tejto licencie ponúka príležitosť aj ďalším podnikateľom, ktorí by svoju budúcnosť chceli spojiť so značkou Jumping Clay. A to nie iba ako predajcu tejto modelovacej hmoty. Ponúkajú sa im totiž aj iné možnosti. „Okrem samotného predaja sortimentu Jumping Clay organizujeme aj kurzy modelovania pre škôlky. Učíme na nich deti základy modelovania tak, aby si postupne sami mohli vytvoriť akúkoľvek figúrku. Máme krúžok aj pre školopovinné deti. Ten je špecifický tým, že okrem modelíny používame aj vzdelávacie sady pre rôzne oblasti vedy,“ vysvetľuje Bosanacová.

Záujemcovia o franšízy majú na výber z troch modelov spolupráce. Tie sa líšia rozsahom územia exkluzivity, nákupnými cenami a tiež vstupnými poplatkami. Prvým typom licencie, ktorú môže podnikateľ získať, je master-franšíza. Ako master-franšízant bude rozvíjať svoje podnikanie v dopredu definovanom regióne. Okrem záruky exkluzivity na danom území získate tiež možnosť používať značku a doménu Jumping Clay, know how a najnižšie možné nákupné ceny celého Jumping Clay sortimentu. Na zverenom území bude master-franšízant okrem iného môcť prevádzkovať vlastné kamenné predajne so sortimentom značky Jumping Clay, otvoriť minimálne jednu akadémiu modelovania Jumping Clay, čo znamená organizovať kurzy modelovania pre deti a dospelých vo vlastnej predajne, prevádzkovať stánky Jumping Clay v obchodných centrách, zásobovať cudzie maloobchodné predajne sortimentom, organizovať krúžky modelovania v škôlkach, školách, rodinných a materských centrách, knižniciach, domovoch pre seniorov, baviť deti napríklad na oslavách, svadbách alebo firemných akciách alebo vyrábať a predávať figúrky na mieru.

Druhým typom licencie je Store franšíza, teda licencia na prevádzkovanie vlastnej predajne či stánok Jumping Clay. Stánok v nákupnom centre je cenovo výhodný variant podnikania pre väčšie mestá. Stánok by mal mať aspoň 12 m2 tak, aby mohol mať predajnú časť a časť, v ktorej by sa konali dielničky modelovania pre deti. Kamenná predajňa a zároveň akadémia modelovania má výhodu v tom, že v nej môže franšízant prezentovať celý sortiment Jumping Clay, organizovať kurzy modelovania pre deti a dospelých, organizovať oslavy detských narodenín, teambuildingy a mať tu priestor pre výrobu figúrok a dekorácií z Jumping Clay. Rozloha predajne by mala byť aspoň 30 m2 plus zázemie. Zmluva store franšizantovi poskytne okrem iného záruku, že v definovanom okolí bude jediný s uceleným sortimentom a programami Jumping Clay.

Tretia možnosť je pre tých, čo sa sami chcú zapojiť do tvorenia. Môžu sa  stať samostatnými inštruktormi, ktorí budú napríklad organizovať krúžky pre školy a škôlky, pravidelné či sezónne kurzy pre verejnosť, kurzy tvorenia v domovoch pre seniorov. Ako samostatní podnikatelia môžu „animovať“ deti na najrôznejších akciách, prípadne vyrábať figúrky na torty, šperky alebo dekorácie. Výhodou tohto modelu je podľa Jasminy Bosanacové nízka vstupná investícia s rýchlou návratnosťou a flexibilná pracovná doba.

Voľnosť pri štarte

A aký je potenciál siete na našom trhu? „Verím, že v každom meste nad približne 50 000 obyvateľov v Česku i na Slovensku je dostatočný potenciál pre pobočku, organizovanie krúžkov v škôlkach a školách, workshopy a modelovanie s deťmi na narodeninách, svadbách či firemných akciách,“ prezradzuje držiteľka super-master franšízovej licencie s tým, že čo sa týka predajne s akadémiou, zaujímajú ich v prvom rade najväčšie mestá Česka a Slovenska. Franšízantov pre predajne s akadémiou poskytovateľ licencie hľadá hlavne v Bratislave a ďalších väčších mestách. „Nezávislých inštruktorov a inštruktorky modelovania hľadáme pre všetky mestá nad približne 50 tisíc obyvateľov,“ dodáva. 

Zmluvu s partnermi poskytovateľ licencie podpisuje na tri roky. Čo sa investície týka, je  rôzna pre jednotlivé pobočky. Pri kalkulácii je totiž potrebné vziať v úvahu veľa faktorov. V zariaďovaní pobočky majú franšízanti relatívne veľkú voľnosť, franšízor nepožaduje zariadenie na mieru alebo nákup zariadenia od centrály. Dôležité je dodržiavať pravidlá značky, požiadavky na sortiment, mať v pobočke časť pre dielničky modelovania a priestor pre vystavovanie hotových výrobkov. „Zo skúsenosti je potrebné počítať s investíciou vo výške 9 900 EUR na zariadenie predajne plus náklady na nákup tovarov, pokladničného systému a na licenciu,“ odporúča Jasmina Bosanacová. Návratnosť investície môžu franšízanti očakávať do troch rokov.


Po celom svete / Jumping Clay je rýchlo rastúca franšízová sieť, ktorá funguje už viac ako 15 rokov vo viac ako 43 krajinách sveta. Od roku 2018 ju nájdeme aj u susedov v Česku.

Populárne na fóre