Návrat legendárnej značky

Veľké plány / „Investícia do expanzie na Slovensko má dlhodobú povahu. Chceme ísť postupnými krokmi a sme presvedčení, že sa tu staneme jedným z významných hráčov. Dosiahnutie úrovne 10 staníc do konca roka 2019 by bolo úspechom,“ hovorí podpredseda predstavenstva zodpovedný za maloobchodné aktivity spoločnosti Unipetrol Tomasz Wiatrak.
Štvrtok
07.02.2019
Po 30 rokoch sa značka Benzina vracia na slovenský trh. Šancu na podnikanie ponúkne aj franšízantom.
 

Prvú čerpaciu stanicu nájdu motoristi iba kúsok od česko-slovenských hraníc v Malackách už túto jar. Rozširovať svoju pobočkovú sieť má Benzina v úmysle v spolupráci s menšími prevádzkovateľmi čerpacích staníc na báze franšízy. Spoločnosť Unipetrol, do ktorej patrí aj značka Benzina, sa nebráni ani akvizíciám väčších reťazcov.

„Slovenský trh je pre naše maloobchodné aktivity prirodzeným priestorom. K súčasnému  veľkoobchodnému predaju palív na Slovensku pridávame aj maloobchodný predaj pohonných hmôt na čerpacích staniciach, ktoré ponesú logo Benzina,“ vysvetľuje podpredseda predstavenstva zodpovedný za maloobchodné aktivity spoločnosti Unipetrol Tomasz Wiatrak s tým, že v prípade, že by sa počas tohto roku podarilo na „znovuobjavenom“ trhu otvoriť 10 pobočiek, považovalo by to vedenie firmy za úspech. Dôležitejšie ako vysoké tempo rozvoja, je pre túto sieť čerpacích staníc dodržanie naplánovaného obchodného modelu.

O nezáujem zo strany potenciálnych partnerov siete Benzina strach nemá vďaka skúsenostiam z českého trhu, ktorý je podľa vedenia Benziny veľmi podobný slovenskému. Tiež sa ukázalo, že čerpacím staniciam, ktoré sa stali súčasťou siete s logom legendárneho koníka, významne vzrástol objem predaných pohonných hmôt aj doplnkového sortimentu.

Na domácom českom trhu držala Benzina na konci minulého roka 23% tržný podiel v oblasti predaja pohonných hmôt. Stále sa jej tiež darí rozširovať pobočkovú sieť na českom území. Najnovšími prírastkami sú čerpacie stanice v Brtnici u Jihlavy a v pražských Horních Počerniciach. „Minulú  jar sme dokončili prevzatie časti čerpacích staníc od spoločnosti OMV a ďalšie štyri stanice sme prevzali formou franšízingu. Po prevzatí sa nám darí na staniciach zvyšovať objem predaných hmôt aj doplnkového predaja a občerstvenia,“ hovorí Marek Zouvala, riaditeľ spoločnosti Benzina.

Benzina sa na Slovensko vracia po viac ako 30 rokoch. Značka vznikla už v roku 1953 vo vtedajšom Československu, keď Ministerstvo chemického priemyslu nahradilo touto značkou pôvodný názov Benzinol používaný pre čerpacie stanice od roku 1949, kedy došlo ku znárodneniu a vytvoreniu jednej štátom ovládanej siete. V roku 1985 bola na Slovensku obnovená značka Benzinol. Po roku 1989 prešla Benzina v rámci privatizácie do súkromných rúk a právo na používanie svojej značky na slovenskom trhu dočasne stratila. 


30 rokov na trhu / Na českom trhu má značka Benzina viac ako 400 pobočiek a obsadzuje štvrtinový podiel na trhu v oblasti predaja pohonných hmôt

Populárne na fóre