Franšízy zachraňujú Coca-Colu

Coca-Cola doplatila na trend zdravého životného štýlu, pred pár rokmi jej popularita kvôli vysokému obsahu cukru začala strmo klesať. Spoločnosť sa preto zamerala na nové nízkokalorické druhy, s ktorými predstihla aktuálne svojho najväčšieho konkurenta PepsiCo.
Štvrtok
23.11.2017
Najväčší výrobca nealkoholických nápojov na svete hlási po rokoch prepadu nárast zisku o takmer 40 % i vďaka opätovnému refranšízingu.
 

Americká spoločnosť Coca-Cola podľa aktuálnych analýz v 3. Štvrťroku medziročne zvýšila zisk o 38 % na 1,45 miliardy dolárov. Za zlepšením stojí predovšetkým zníženie výrobných nákladov, zvyšujúci sa dopyt po limonáde Sprite, čaji a káve. A tiež po nízkokalorických nápojoch, vďaka ktorým sa Coca-Cole podarilo prekonať podielom na trhu svojho najväčšieho konkurenta PepsiCo, ktorý podľa analytikov zaostáva za súčasnou jednotkou i v oblasti marketingu. Vojnu o populárnu čiernu limonádu nakoniec zrejme rozhodne tzv. refranšízing, ktorý Coca-Cole opätovne umožnil kľúčové zníženie nákladov v nezávislých stáčiarňach.

Celkové a predajné náklady Coca-Coly sa medziročne znížili podľa agentúry Reuters o 20 %, zatiaľ čo náklady na predané tovary klesli o 18 %. Jedna z vôbec najznámejších značiek sveta ustúpila od franšízingu v roku 2010, kedy svoje franšízové výrobne začala skupovať s tým, že ich chce v budúcnosti prevádzkovať ako materské. Po troch rokoch reorganizácie sa ale vrátila ku svojmu tradičnému obchodnému modelu. Jej partneri získavajú používateľské práva na technológiu výroby nápojov a možnosť vlastného riadenia limonádovej továrne.

Priekopníčka franšízových tovární

Výrobne majú tiež na starosti dodávku do maloobchodnej siete v príslušnom regióne. Vedenie spoločnosti si od návratu k franšízovému systému sľubovalo práve znížení nákladov na údržbu a skladovanie distribučnej siete, pri ktorom si firma súčasne zachováva prísnu kontrolu plnenia fliaš jednotlivých výrobní. Ako uviedol viceprezident Coca-Coly pre inovácie a podnikanie David Butler, franšízing značke umožnil stať sa globálnym lídrom, a pritom zostať súčasne významnou lokálnou značkou.

Coca-Cola bola založená v roku 1886 v štáte Tennessee, prvú franšízovú licenciu predala už v roku 1899. Nápoj bol od začiatku predávaný vo forme sirupu, a limonádu s obsahom kofeínu (a vtedy tiež ešte i bezkokainového výťažku koky) z neho vyrábali až maloobchodníci. V čele spoločnosti stál vtedy farmaceut Asa Griggs Candler, ktorý následne predal prvú licenciu na plnenie fliaš iba za jeden dolár, a uspokojil sa s výrobnými právami a receptúrou na sirup. V súčasnosti združuje Coca-Cola 275 menších brandov, ktorých výrobky sú stále súčasťou jej portfólia.