Franšízy medzi TOP značkami

McDonald’s tento rok uzatvára desiatku najhodnotnejších značiek sveta, žlté logo v tvare písmena M bolo vyčíslené na 97 miliárd dolárov.
Pondelok
24.07.2017
V každoročnej hitparáde najhodnotnejších značiek sveta sa tento rok do prvej stovky dostalo niekoľko medzinárodných franšízových sietí.
 

Aentúra Millward Brown vydala opätovne aktualizovaný rebríček BrandZ Top 100. Hodnotu značky určuje pravidelne na základe údajov o súčasných a očakávaných ziskoch, a tiež podľa prieskumu medzi dvoma miliónmi klientov z 30 krajín sveta. Zoznamu dlhé roky vedie globálna technologická spoločnosť. Tento rok sa do čela rebríčka podarilo prebojovať i niekoľkým franšízovým spoločnostiam. Ide o známe americké fastfoodové reťazce: McDonald’s, KFC, Starbucks a Subway.

Svetovo najuznávanejšou značkou zostáva i naďalej Google, ktorého hodnota sa aktuálne uvádza na približne 235 581 miliárd dolárov. Medziročne hodnota najväčšieho webového vyhľadávača sveta narástla o celých sedem percent. Druhý Apple stúpol o 3 % na necelých 235 miliárd dolárov, tretí Microsoft má hodnota asi 143 miliárd dolárov. Celková hodnota stovky najcennejších značiek sveta oproti minulému roku stúpla o osem percent na 3,6 bilióna dolárov.

Silná štvorka fastfoodov vládne

Väčšina spoločností na vrchole TOP 100 pochádza zo Spojených štátov. Maloobchod zastupuje v prvej desiatke štvrtý internetový predajca Amazon. Prvú desiatku uzatvára franšízový reťazec rýchleho občerstvenia McDonald’s s približnou hodnotou 97 miliárd dolárov. Kaviarenská sieť Starbucks skončila 22, kurací špecialista KFC je na 45. mieste, a sieť bagetérií Subway obsadila 81 miesto.​

Najväčší rast v minulom roku zaznamenala spoločnosť Amazon, ktorá zvýšila svoju hodnotu o viac ako 40 miliárd dolárov. Nasledovali spoločnosti Google, Apple, Microsoft, a Facebook, ktorý skončil v celkovom hodnotení piaty. Hodnota značiek piatich technologických gigantov tvorí 25 % súhrnnej hodnoty všetkých firiem v TOP 100. Pri percentuálnom hodnotení rastu hodnoty bodovala tiež firma Adidas, jej cena vzrástla počas roka o takmer 58% na 8,3 miliárd dolárov.

Výsledky celkovo potvrdzujú minuloročné predpovede americkej poradenskej spoločnosti s tým, že podoba zákazníckeho servisu i maloobchodu sa bude rýchlo meniť spolu s nárastom moderných technológií a prepojovaním s klasickými obchodnými metódami a spôsobmi predaja.