Costa Coffee nad Starbucks

Druhý najväčší svetový kaviarenský reťazec má v súčasnosti viac ako 3 400 kaviarní v 30 krajinách sveta.
Utorok
10.01.2017
Kaviarenský gigant uspel v medzinárodnej sfére. Bol vyhlásený za najlepší reťazec v rámci európskych kaviarní a občerstvení.
 

Britský kaviarenský reťazec Costa Coffee, ktorého kaviarne môžeme navštíviť napríklad v susednom Česku, dosiahol významný úspech v oblasti európskeho kaviarenského sektora. Na súťaži Allegra European Coffee Awards 2016 získal ocenenie “Najlepší kaviarenský reťazec Európy”.

Druhý najväčší svetový kaviarenský reťazec má v súčasnosti viac ako 3 400 kaviarní v 30 krajinách sveta. Z toho ich je viac ako 1 600 vo Veľkej Británii.

Už deviaty rok prebehlo koncom novembra Európske kávové sympózium Allegra (Allegra European Coffee Symposium), ktoré oceňuje podniky pôsobiace v európskom kaviarenskom priemysle. Odmenené bývajú nie iba spoločnosti, ale aj jednotlivci, ktorí učinili najvýznamnejšie pokroky v rámci európskych kaviarní a občerstvení na báze „food to go market“. O víťazoch rozhodujú svojim hlasovaním kávoví experti z celej Európy.

Stretnutie sa konalo v Budapešti a zúčastnilo sa ho viac ako 400 riaditeľov a top manažérov európskych kaviarenských reťazcov a kaviarní. Kaviarenský reťazec Costa Coffee získal cenu už štvrtý krát. „Ocenenie je pre nás obrovským úspechom. Nevyhrali sme iba kategóriu o Najlepší kaviarenský reťazec strednej a východnej Európy, ale tiež sme si odniesli hlavnú cenu večera Best Coffee Chain Europe. Podarilo sa nám poraziť takých konkurentov, ako sú napr. Caffe Nero a Starbucks,“ pochvaľuje si úspech Robert King, generálny riaditeľ Costa Coffee Europe Franchise.

Medzinárodný reťazec kaviarní v talianskom štýle otvoril svoju prvú pobočku v ČR v novembri 2008 v pražskom obchodnom centre Atrium Flora. Značka u našich susedov neustále expanduje. V minulom roku otvorili 6 nových kaviarní. V súčasnosti je v Česku celkovo 37 pobočiek. Tie sa nachádzajú nie iba v Prahe, kde ich počet dosiahol 28, ale tiež v Brne, Ostrave, Pardubiciach, Plzni, Liberci, Tepliciach a Hradci Králové.

V Českej republike vlastní licenciu Costa Coffee spoločnosť Lagardére Travel Retail. Jednotlivé licencie pre tuzemský trh nie sú k dispozícii, pretože spoločnosť sieť rozvíja sama. V rámci českého franšízového trhu sú ale k dispozícii licencie ďalších úspešných kaviarenských konceptov ako napríklad Coffeeshop Company alebo CrossCafe, ktorý je aktuálnym držiteľom ocenenia Franchisor roka 2015.