Burgery pod drobnohľadom

Od roku 2010 až 2014 zaplatili na daniach spoločnosti patriace do rodiny McDonald´s v rámci Európskej únie viac ako 2,1 miliardy dolárov.
Utorok
15.12.2015
Európska komisia preveruje správanie sa amerického fastfoodového reťazca McDonald´s. Zaujímajú ich najmä dane.
 

Predmetom ich záujmu sú podľa Financial times daňové dohody medzi prevádzkovateľom fastfoodového reťazca v Európe a Luxemburskom. To malo sieti poskytnúť výhodný daňový režim, čo by mohlo byť podľa Komisie v rozpore s únijnými pravidlami pre poskytovanie štátnej podpory. „Rozhodnutie, ktoré znamená súhlas s tým, aby McDonald´s neplatil dane z európskych licenčných poplatkov ani v Luxembursku, ani v USA, je potrebné preskúmať,“ uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Spoločnosť McDonald´s Europe Franchising nemusela podľa správy „The War and Want“ na základe dvoch daňových rozhodnutí luxemburských úradov z roku 2009 platiť v Luxembursku daň z príjmov. Zisky ale vykazovala veľké, v roku 2013 napríklad viac ako 250 miliónov Eur. Ich zdrojom boli podľa serveru Aktuálne.cz poplatky prevádzkovateľov z Európy a Ruska za franšízové licencie.

Americký gigant však všetko odmieta. „McDonald´s odvádza v Európe v rámci dane z príjmov právnických osôb vysoké čiastky. Okrem toho platíme sociálne poistenie, daň z nehnuteľností a ďalšie dane, ktorými je naše podnikanie zaťažené. Rovnako platia dane aj naši franšízanti, ktorí vlastnia a prevádzkujú asi tri štvrtiny našich reštaurácií v Európe,“ uvádza firma vo svojej správe.

Fastfoodový reťazec nie je jedinou spoločnosťou, ktorej daňové odvody sa stali predmetom záujmu Európskej komisie. Tento rok už Komisia vydala rozhodnutie, aby Luxembursko požadovalo od talianskej automobilky Fiat nedoplatky na daniach, Holandsko sa musí tiež rovnakým spôsobom vyrovnať so sieťou kaviarní Starbucks. Ďalšie podobné rozhodnutia je možné očakávať aj na začiatku budúceho roku. Malo by ísť o spoločnosti Apple a Amazon.