Fitness verzus jogurty

V Severnej Amerike najviac rástli franchisové koncepty z oblasti fitness a mrazených jogurtov. Gastronómia však zostává vo franchisingu najrozšírenejšia.
Pondelok
31.03.2014
Magazín Enterpreneur zverejnil zoznam 500 najúspešnejších franchis, o ktorých tento rok bude určite počuť.
 

Tak ako sa neustále menia trendy v chovaní spotrebiteľov, tak následkom toho vznikajú a zanikajú spoločnosti zaoberajúce sa tovarmi a službami. Oblasť franchisingu nie je v tomto ohľade žiadnou výnimkou. Magazín Enterpreneur na základe popularity v danom okamihu vytvoril rebríček 500 najúspešnejších franchisových konceptov z USA, ktoré môžu mať úspech v tomto roku.

Najviac spoločností ponúkajúcich franchisovú licenciu, ktoré minulý rok zažili najväčší boom, sa prejavilo v oblasti fitness a mrazených jogurtov. Zoznam v oboch odvetviach predstavil 6 firiem, ktoré minulý rok najviac rástli. Z odboru fitness sa darilo štúdiám Anytime Fitness, ktoré ovládli celý rebríček a skončili na prvom mieste. Druhý menovaný odbor mal najlepšieho zástupcu v Baskin’s Robins, ktorý sa umiestnil na 41. mieste.

Gastronómia drží prvenstvo

Aj napriek tomu, že fitness a mrazené jogurty preukázali, že sa s nimi musí počítať, oblasť gastronómie opäť ovládla najvyššie stupne. Najlepšiu pozíciu si opäť udržal franchisový systém Subway, ktorý skončil na 3. mieste, a minulý rok rozbehol stratégiu veľkej expanzie nielen u nás, ale v celej Európe. Aktuálne celosvetovo prevádzkuje viac ako 41 tisíc reštaurácií. Z konceptov, ktoré pôsobia aj u nás, sa do prvej dvadsiatky dostali aj Pizza Hut (9), KFC (14) a McDonald’s (16).

Rebríček bol zostavený na základe počtu novo otvorených pobočiek v USA a Kanade za obdobie od 31. júla 2012 do 31. júla 2013. V tomto období expandovalo z rebríčka 102 firiem, ktoré rozšírili celkový počet franchisových pobočiek o 9844 v Severnej Amerike.