Život nie je len práca
Čo to vlastne syndróm vyhorenia je?
Syndróm vyhorenia, vyprahnutosti,vypálenie popisuje profesionálne zlyhania, stratu záujmu a potešenia. Stratu ideálov, energie aj zmysle, negatívne sebaocenenie a negatívne postoje k povolaniu.
Aké sú jeho klasické prvé prejavy?
Základnými príznakmi sú napríklad vyčerpanie rezerv, "vypálenie sa", citová atrofia a imunita voči zážitku, cynizmus, strata charizme, des pri chystaní sa k práci, zľahčovanie všetky snahy a podrývanie postojov kolegov, únava aj pri skôr bežnej činnosti, hnev, nedôvera, až paranoidné postoje a hľadanie zlých vlastností u druhých.
Existujú nejaké techniky, ktoré nám umožnia sa proti tomuto syndrómu brániť?
Všeobecne tu platí základné pravidlá protistresové prevencia. Naučte sa myslieť a hovoriť o niečom inom, než je vaša práca, udržujte svoj rytmus, nevyhýbajte sa dovolenky ani ju neskracujte. Stretávajte sa s priateľmi a známymi, nestrácajte zmysel pre humor, narušte svoj doterajší stereotyp, nezanedbávajte svoj zdravotný stav ani vzhľad, prinúťte sa k nejakému spestrenie života, každý deň si rezervujte čas len pre seba.
Ak si myslíme, že sa objavujú prvé symptómy, ako by sme mali postupovať?
Snažte sa revidovať svoj životný štýl, zlepšiť kontakt s prírodou, priateľmi a umením a pokiaľ sú už príznaky veľa patrné, (nepokoj, úzkosť, roztržitosť, horšie pamäť, poruchy spánku, svalové napätie, problémy s trávením, nechutenstvo, či naopak prejedanie, problémy s chrbticou, vyšší sklon na fajčenie alebo pitie alkoholu) navštívte odborníka, psychológa či psychiatra a poraďte sa.
Prečítaj články
„Franšízová sieť gurmánskych bagiet sa úspešne rozrastá a cieli na ďalšie vhodné lokality,“ prezradila Markéta Krejčíková, manažérka pre franšízovú spoluprácu.
„Pri vstupe na nový trh, musíte dôkladne analyzovať, či vaše pravidlá budú fungovať aj v iných krajinách,“ hovorí Lenka Nováková, konzultantka PROFIT system franchise services.
„Aj keď sa nezmenil počet našich pobočiek, zisk sa zdvihol o 70 %. Je čas naskočiť na dobrú vlnu v našom podnikaní,“ hovorí riaditeľ franšízy jazykových škôl Zaraz Martin Kňoška.
„Stratégiou našej spoločnosti je, aby postupne všetky reštaurácie na slovenskom trhu prešli do rúk franšízantov,“ hovorí Operation&Franchising Director McDonald’s Jaroslav Sedláček.
Ako sa vyvíja franšízing v súčasnej ekonomickej a politickej situácii? Vyhliadky na rok 2024 sme prebrali s Markom Halfarom z poradenskej spoločnosti PROFIT system.
Najčítanejšie
Ak sa Vám pri vyslovení slova franchising vôbec niečo vybavuje, je to skvelé!
Zoltán Vida je vyštudovaný telocvikár. Nikdy sa však tejto profesii nevenoval, stal sa z neho podnikateľ. Dnes prevádzkuje 3 reštaurácie McDonald´s.
Franšízová sieť Extéria Market sa stará o BOZP, požiarnu ochranu a ďalšie zákonné povinnosti klientov. Firmy, ktoré ich nemajú splnené, sú príležitosťou na rast na trhu.
Ladislav Sabo s manželkou úspešne prevádzkuje UGO Freshbar v Poprade už 7 rokov. Ako vie zosúladiť pracovný a súkromný život?
Samostatné podnikanie v neznámych vodách sa mi oplatilo, tvrdí franšízant Marcel Šurka. Pod konceptom značky 1. Day dnes vedie prevádzku v Banskej Bystrici.
Populárne na fóre
TOP 10 svetových franšíz
7-eleven je obchod so zmiešaným tovarom? 7-eleven je mezinárodní řetězec maloobchodů se smíšeným zbožím.
10 krokov k založeniu firmy
Vyborna stranka, sice si neviem predstavit ako studujem obchodny zakonnik.Peniaze som si zarobil v zahranici, a nemam skolu,ktora by ma naucila orientovat sa v takych...