Karel Svoboda (TOI TOI): Slušnosť sa v podnikaní oplatí

Koncerty Pink Floyd, Rollin Stoness, U2, Michaela Jacksona, návšteva pápeža Jána Pavla II. alebo prezidenta Obamu. Na všetkých týchto akciách sa zúčastnila aj spoločnosť TOI TOI.
Utorok
12.05.2015
Biznis sa má robiť seriózne, poctivo a aspoň s trochou nadhľadu. Nepríjemné podnikateľské prostredie nikomu neprospieva, myslí si Karel Svoboda, majiteľ spoločnosti TOI TOI, sanitárne systémy.
 

Aké boli Vaše podnikateľské začiatky? Bola firma TOI TOI Vaším prvým podnikateľským projektom?

Áno, určite. Vyštudoval som Vysokú školu ekonomickú, pedagogický smer- Vrátil som sa teda, ako s obľubou hovorím, na miesto činu a išiel som učiť na Obchodnú akadémiu v Slanom . Navštevoval som ju ako študent strednej školy. Učil som tam tri roky. Nebavilo ma to. Bolo to v období, kedy sa všetko menilo. Prišiel som tam v roku 1990, takže išlo o obdobie, kedy sa menili osnovy a v podstate nikto nevedel ako a podľa čoho učiť. Pre mňa to bolo veľmi frustrujúce, nemal som žiadnu prax. Cítil som, že tým deťom nemám čo dať.

A ako sa stane z profesora Obchodnej akadémie podnikateľ?

Dalo by sa povedať, že stačia jedny letné prázdniny. Vždy som ako učiteľ počas dvojmesačných prázdnin chodil do Nemecka na brigádu, kde som si zlepšoval nemčinu. Vďaka nej som sa potom dostal k spoločnosti TOI TOI, keď som v Slanom stretol kamaráta, ktorý ma dal dohromady s človekom, ktorý pracoval v TOI TOI v Nemecku. Počas letných prázdnin v roku 1991 som sa s ním teda skontaktoval a nasledujúce dva roky sme sa vzájomne „dohadovali“.  Pozitívnym výsledkom bolo založenie spoločnosti TOI TOI, sanitárne systémy v Českej republike. 

Nebolo teda pre vás ťažké rozhodnutie opustiť školu a vrhnúť sa do podnikania?

Nie, nebolo. Učil som tri roky a, ako som už povedal, necítil som, že študentom mám čo dať. Zato som v hĺbke duše vedel, že chcem podnikať. Zrejme vo mne bol  podnikateľský duch. Nevadilo mi ani, že sa vrhám do niečoho u nás vtedy úplne nového. Chemické toalety a ich prenájom, to u nás nikto nepoznal. Ten, kto z toho bol trochu sklamaný, bol môj otec. Učil na Obchodnej akadémii v Slanom celý život a očakávalo sa, že budem pokračovať v jeho šľapajach. Ďalším prekvapením pre neho  bol moment, kedy som za ním prišiel s tým, že na rozbeh firmy by som potreboval požičať. Firmu som vtedy rozbehol aj vďaka jemu a jeho pochopeniu pre moje podnikateľské nadšenie, ktoré som rovnako zdedil po ňom.  

Aké boli začiatky spoločnosti TOI TOI?

Začalo to tým, že sme sem v roku 1992 priviezli z Nemecka tri chemické toalety na skúšku, aby sme získali všetky atesty, aby sme zistili, či všetko vyhovuje hygienickým normám. Ja som vtedy po nociach sedel doma, vymýšľal  ponuky a posielal ich stavebným firmám. Zo začiatku to bolo veľmi ťažké, išlo o absolútnu novinku. Veľa prvých klientov zo stavebných firiem, ktoré som na úplnom začiatku oslovoval s tým, že som im ponúkal prenájom chemických toaliet, si ťukali na čelo a mysleli si o mne, že som sa zbláznil.

Kedy sa to zlomilo?  

Na to si pamätám veľmi presne. Bolo to v momente, kedy si u nás firma Čermák a Hrachovec objednali tri toalety. Vtedy sme ich s otcom dali na vozík, ten zapriahli za auto a škodovkou sme ich rozviezli na tri stavby. Bolo to pre nás fajn, zároveň to znamenalo problém. Zákazníkom k prenajatým „kadibúdkam“ zaisťujeme aj servis a na začiatku nám chýbalo servisné vozidlo. Keď nám za mesiac volali, museli sme problém vyriešiť.

Celý rozhovor nájdete v magazíne Vlastní firma FRANCHISING 02/2015.