Najväčšie slovenské firmy rastú pomalšie

Na celkových tržbách 500 najväčších spoločností strednej a východnej Európy sa vlani najviac podieľali energetické a ťažobné koncerny, obsadili spolu 151 priečok.
Streda
23.10.2013
Zastúpenie slovenských spoločností v rebríčku päťsto firiem zoradených podľa tržieb v regióne strednej a východnej Európy sa medziročne znížilo z 31 na 29.
 

Pozíciu lídra medzi firmami v SR si rovnako ako vlani udržal výrobca automobilov Volkswagen (v celkovom rebríčku obsadil 14. miesto) pred spoločnosťou Slovnaft (v rebríčku obsadila 23. miesto) a KIA Motors (v rebríčku obsadila 31. miesto). V prvej päťdesiatke firiem s najvyššími tržbami sa umiestnili ešte ďalšie tri slovenské spoločnosti. Vyplýva to z výsledkov rebríčka CE TOP 500, ktorý po siedmy krát zverejnila spoločnosť Deloitte.

„Rast tržieb nemal vplyv na hospodárske výsledky spoločností z rebríčka Top 500 a ich celkový čistý zisk klesol v priemere o desať percent. Väčšina firiem pokračovala v optimalizovaní nákladov, čo sa prejavilo v priemernom počte zamestnancov. Ten klesol tiež o vyše desatinu – zo 7 400 v roku 2011 na vlaňajších 6 600. V rebríčku dominujú najmä telekomunikačné spoločnosti, výrobcovia elektronických zariadení, stavebné firmy, plynárenské podniky a železiarne,“ uviedol uviedol Vladimír Masár, prezident spoločnosti Deloitte Slovensko.

Pre 500 najväčších spoločností v strednej Európe bol rast nedosiahnuteľným cieľom počas celého roka 2012 a aj začiatkom roka 2013. V roku 2012 klesla ich priemerná miera rastu výnosov na 3,3 percenta oproti predchádzajúcemu roku, keď dosahovala 9,8 percenta, celkové tržby predstavovali viac ako 730 miliárd eur. Napriek nepriaznivej situácii sa v rebríčku Top 500 sa niektorým firmám podarilo zaznamenať medziročný dvojciferný percentuálny nárast svojich tržieb. Len z prvej dvadsiatky rebríčka dosiahlo takýto stav jedenásť podnikov.

Najväčšie zastúpenie v rebríčku má už dlhoročne Poľsko (celkovo 166 firiem), za ním nasleduje Česká republika (86 firiem) a Maďarsko (62 firiem). Slovenské zastúpenie tvorí polovicu toho maďarského (31 firiem). Oproti minulému roku sme stratili v rebríčku dve spoločnosti, avšak výnosy slovenských firiem v rebríčku vzrástli medziročne o 6,8 percenta, čo predstavuje nárast tržieb takmer na 44 miliárd eur.

Výroba áut boduje

Firmou s najlepším umiestnením sa stal opäť Volkswagen Slovakia s celkovými tržbami takmer 6,6 miliardy eur. Automobilka si zlepšila svoju pozíciu o tri priečky a to vďaka nárastu tržieb o 27 percent. Za týmto rastom stojí zvýšený objem produkcie v bratislavskom závode z 210-tisíc na takmer 420-tisíc automobilov. Zvýšenie produkcie sa podpísalo aj na počte zamestnancov, ktorý vzrástol približne o tisíc na takmer 9 400 ľudí.

Druhá tuzemská spoločnosť v rebríčku s tržbami viac ako 4,7 miliardy eur je bratislavská rafinéria Slovnaft. Jej tržby sa vlani mierne medziročne znížili, čo je aj dôvod poklesu v rebríčku o štyri miesta na celkovú 24. priečku. Príčinou poklesu tržieb spoločnosti, patriacej do maďarskej skupiny MOL bol najmä nižší objem spracovanej ropy v bratislavskom závode o desatinu z dôvodu generálnych revízií výrobných jednotiek, ako aj klesajúceho dopytu. Tretie miesto si udržala Kia Motors Slovakia s tržbami 3,9 miliardy eur, čo predstavovalo takmer 20 percentný medziročný rast. V regióne sa žilinská automobilka umiestnila na 31. priečke, pričom jej rast tržieb podporila zvýšená produkcia automobilov i motorov.

Najväčší percentuálny rast tržieb spomedzi slovenských firiem v rebríčku Top 500 zaznamenala spoločnosť SAS Automotive, ktorej tržby narástli o takmer 38 percent na 577 miliónov eur. Najvýraznejší medziročný pokles tržieb zo slovenských Top firiem zaznamenal Slovenský plynárenský priemysel (SPP), keď klesol o 13,5 percenta na približne 2,7 miliardy eur. Plynárom sa zároveň o pätinu znížil aj čistý zisk. Pod nepriaznivý vývoj sa podpísali napríklad zavedenie špeciálneho odvodu pre regulované odvetvia, rozšírenie pôsobnosti zákona o regulácii aj na malé podniky či postupné zvyšovanie konkurencie v oblasti plynárenstva.