Jannis Samaras: Kofola vsadila na franchisu

Jannis Samaras je predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Kofola. Narodil sa v Československu gréckym rodičom a svojho otca Kostasa považuje dodnes za svoj podnikateľský vzor.
Utorok
22.10.2013
Každý šéf firmy je úplne iný. Každý má svoje metódy riadenia a motivácie zamestnancov, hovorí v rozhovore Jannis Samaras, spolumajiteľ a riaditeľ rodinnej firmy Kofola, ktorý sa môže pýšiť titulom podnikateľ roka 2011.
 

Vaša firma je momentálne tretím najväčším hráčom na českom trhu nealkoholických nápojov. Aký ďalší cieľ chcete dosiahnuť? Máte ambíciu stať sa českou jednotkou?

Chceme robiť prácu, ktorú robíme čo najlepšie. Napríklad na Slovensku už v mnohých segmentoch jednotkou sme. Ide o to, že pokiaľ budeme robiť všetko správne, konzument to uvidí a ocení. Potom nebude ani toľko záležať na tom, či budeme jednotka, alebo dvojka. Povedzme si rovno, štatistiky sa dajú všemožne upraviť, takže nemusia byť nutne smerodajné.

Dá sa vymedziť miesto, kde sa Kofola pije viac ako inde?

Určite. Dlhodobo silnejším regiónom je Morava. Práve ona a západné Slovensko sú na tom z hľadiska našich predajov najlepšie. Ale dnes sa Kofole dosť darí aj v Prahe a južnom Česku. Trend sa teda zlepšuje, ale Coca-Cola je na tom stále lepšie. Majú 15 ročný náskok z hľadiska investícií na českom trhu, a to sa musí nutne niekde premietnuť.

Spoločnosť Kofola neustále rozširuje portfólio. Nie je to tak dávno, čo doňho zaradila energetické nápoje Semtex a Erektus. Celkom nedávno ste kúpili výrobcu ovocných a zeleninových štiav UGO. Plánujete momentálne dáke ďalšie rozširovanie produktového portfólia?

Dá sa povedať, že stále na rozširovaní portfólia pracujeme. Bohužiaľ však nemôžem prezradiť bližšie informácie. Pokiaľ nie je všetko hotové, nemá zmysel o tom hovoriť.

Už dáky čas sa vie, že česká pobočka Pepsi je na predaj. Neuvažujete o odkúpení?

Správa o tom, že Pepsi je v Česku na predaj sa objavila už niekoľko krát. Snažili sme sa nájsť vhodného partnera. S nami o tom ale nejednali. Asi nás nemajú radi, možno je ich vyjednávacia pozícia kvôli nášmu úspechu o niečo zložitejšia. Musím však povedať, že som sa na rozhovor s nimi celkom tešil.

Celý rozhovor nájdete v magazínu Vlastní firma FRANCHISING 04/2013.