Zdeněk Pohlreich: Snaha a láska k úspechu nestačí

Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchár, gastronóm a moderátor programu Áno, šéfe!, Na nože! a Šéf na grile, ktoré vysiela televízia Prima. Zároveň je tiež podnikateľom, ktorý prevádzkuje reštaurácie Café Imperial a Divinis Ristorante.
Utorok
16.07.2013
Gastronómia je biznis, v ktorom je šanca na úspech bez dlhoročných skúseností takmer nulová, hovorí šéfkuchár a podnikateľ Zdeněk Pohlreich. Sám má veľa skúseností i zo zahraničia, takže vie, o čom hovorí.
 

Prostredníctvom programu Áno, šéfe! Pomáhate prevádzkovateľom reštaurácií, pozdvihnúť ich biznis. S akým problémov sa u týchto podnikateľov najčastejšie stretávate? Kde robia najčastejšie chyby?

 

 

Veľmi často nemajú jasný koncept, chýba im kapitál a nie sú schopní sa na svoje aktivity pozerať chladnokrvne. Majú pocit, že snaha a láska stačí. Sú ekonomicky úplne mimo.

 

 

Týkajú sa podľa Vás tieto problémy u nás len podnikania v oblasti gastronómie?

Podľa môjho názoru, nie, mohli by sme urobiť podobný program kdekoľvek.

Ako by mal teda správny podnikateľ postupovať, ak si chce založiť vlastnú reštauráciu a hlavne ju i naďalej ako úspešnú riadiť?

Hlavne by si mal uvedomiť, že ide o biznis, kde šanca, že to nedopadne dobre je zhruba 90 %, Ide o trh, ktorý je totálne presýtený, s konzumentmi, ktorí nie sú ochotní platiť za kvalitu zodpovedajúcu cene. Ide o trh, ktorý nemá žiadne zmysluplné pravidlá a môže na neho vstúpiť ktokoľvek a kedykoľvek. Ak za sebou nemá podnikateľ minimálne 15 rokov praxe v rôznych podnikoch, mal by si uvedomiť, že šanca na úspech je minimálna.

Môže českému gastronomickému trhu napríklad nejakým spôsobom pomôcť štát?

Štát sme my. Ak máte na mysli našich volených zástupcov, považujem to za žartovnú otázku, na gastronomický trh predsa všetci úplne kašlú. A možno, že je to tak predsa len lepšie. Ľudia, ktorí v živote nič nedokázali a nemajú o podnikaní ani potuchy, môžu ťažko niekomu radiť, ako na to, i napriek tomu že to by mala byť ich samozrejmá povinnosť a dokonca za to berú peniaze.

Celý rozhovor nájdete v magazínu Vlastní firma FRANCHISING 03/2013..